Oči, uši, nos

Viete, čo je zápal vonkajšieho zvukovodu?

Čo Vás ako prvé napadne, keď sa dieťa začne sťažovať na bolesť uška alebo sa v noci prebudí s bolesťou ucha?  Ja, hoci mám s bolesťou ucha veľké skúsenosti (kto čítal môj profil, vie...), mala som v tomto donedávna jasno – zápal stredného ucha a s ním spojená návšteva ORL a nepríjemné prepichovanie bubienka. Moja sestra na zápaly stredného ucha trpela ako dieťa naozaj často. Bubienok jej prepichovali niekoľkokrát do roka a myslím, že konečné číslo týchto zákrokov sa zastavilo niekde pri čísle desať. Pre každú matku určite nočná mora...

Kristína

Jak vybrat správné oční kapky

Míváte často unavené a podrážděné oči? Není se čemu divit, v dnešní době, kdy se téměř neobejdeme bez moderních technologií v podobě počítačů, telefonů, tabletů či televize, trpí únavou a podrážděním očí téměř každý, malé děti nevyjímaje. Oči jsou totiž velmi namáhané a mnoho z nás trpí například tzv. syndromem suchého oka. Také nošení kontaktních čoček, vlivy počasí (vítr, ostré sluneční záření) nebo nejrůznější alergie mohou naše oči pořádně potrápit. Od těchto problémů si můžeme ulevit pomocí dostupných očních kapek, případně mastí nebo gelů.

Petra

Adenoidní vegetace aneb náš syn špatně slyší

Při nedávném nachlazení dětí jsme si s manželem všimli, že 4letý syn hůře slyší. Poznali jsme to tak, že nereagoval na volání, na které předtím běžně odpovídal, poté jsme syna postavili vedle sebe se starší dcerou a šeptali jsme různá slova. Většinu z nich syn vůbec neslyšel na rozdíl od dcery, která zopakovala všechna správně. Nezbylo nic jiného než navštívit ORL ambulanci, kde jsme si vyslechli diagnózu adenoidní vegetace neboli zvětšení nosohltanové mandle.

Míša

Rýma aneb jak naučit dítě správně smrkat

Určitě mi dáte za pravdu, že rýma je sice banální záležitost, všichni se s ní celkem často setkáváme, ale i přesto dokáže slušně potrápit jak dítě, tak dospělého. Když jsem měla děti malé, měly rýmu každou chvíli, a i když je nic dalšího netrápilo, dokázaly být „pěkně“ protivné, protože ucpaný nos není nic příjemného. Já mám navíc z dětství rýmu spojenou se zánětem středního ucha, vzpomínám si, jak rodiče s mladší sestrou neustále lítali píchat uši na ORL. Proto je dobré naučit děti správně smrkat co nejdříve, aby se riziko zánětu středního ucha minimalizovalo. Člověk si řekne, že smrkání není žádná věda, ale opak je pravdou, ani mnoho dospělých neumí smrkat správně. Tak schválně – umíte nebo neumíte 😊?

Petra

Jak jsme vybírali inhalátor pro děti

Trápí vaše děti často rýma nebo jiné infekce horních cest dýchacích? Máte doma alergika nebo astmatika?  V těchto případech vám ze své vlastní zkušenosti určitě doporučuji zvážit pořízení inhalátoru. Na trhu je nabízeno velké množství nejrůznějších typů inhalátorů, mezi nimiž je možno vybírat. V tomto článku jsem pro vás shrnula všechny otázky a parametry, nad kterými je potřeba před koupí popřemýšlet. A jak jsem sama zjistila, není jich málo.

Hanka

Porovnání nosních sprejů

Věděli jste, že hygiena nosu a zvlhčování nosní sliznice jsou velmi důležité a dají se přirovnat například k mytí rukou? Málokdo si zapomene umýt ruce, když přijde z venku domů a učíme to od malička i své děti. Kdo z vás je ale zvyklý dodržovat i pravidelnou hygienu nosu? Pokud bychom kromě hygieny rukou dodržovali pravidelně i hygienu nosu a naučili to své děti, je pravděpodobné, že by si domů nepřinesly každou rýmu či virózu, která kolem nich později „projde“.

Hanka

  • 1
  • 2