Péče o zuby a ústa

Dětské zubní pasty

Čištění dětských zoubků je pro spoustu rodičů pěkný oříšek. U většiny dětí to není moc oblíbená činnost a minimálně  v počátcích se jim moc nelíbí. Jak to s tím čištěním tedy vlastně je? Kdy začít čistit? Čím? Jak dlouho? Jak často? S prvním zoubkem je najednou otázek na tohle téma v hlavách rodičů spoustu. Jelikož jsem v této branži sama roky pracovala a navíc, dětských zoubků už jsem se něco načistila, ráda bych vám předala z mého pohledu některá doporučení a zkušenosti.

Hanka

Ústní voda – marnivost, nebo užitečný doplněk?

Jste zvyklí po čištění zubů používat ústní vodu? Přemýšleli jste někdy o tom, zda jde při jejím používání hlavně o příjemný pocit v ústech, nebo je v péči o zuby a dutinu ústní opravdu užitečná? Protože jsem šest let strávila u zubařského křesla jako zubní sestřička a instrumentářka, mám k tomuto tématu velmi blízko. V tomto článku bych ráda vše kolem ústních vod a jejich používání shrnula - jaké jsou jejich primární funkce a benefity, na co se zaměřit při výběru a co obsahují. Kromě těchto základních informací zde najdete také porovnání ústních vod, které se používají hlavně při zánětech v dutině ústní nebo po stomatochirurgických výkonech.

Hanka

Afty

Člověk by si řekl, taková malá nenápadná „blbost“, ale jak dokáže potrápit a znepříjemnit život! Mluvím o aftách, s nimiž jste se určitě nejednou setkali. Ty z vás, kteří na ně trpíte často, opravdu upřímně lituji, mně se naštěstí afta objeví sporadicky, ale i přesto jsem vždy otrávená, protože to není nic příjemného. Člověk se nemůže pořádně najíst ani napít, někdy má problém dokonce i mluvit! Afty sice nepředstavují nic závažného a nejsou nakažlivé, ale dokáží nás pořádně pozlobit.

Petra

Rovnátka aneb, co je dobré vědět

To, že bude dcera nosit rovnátka, jsem tušila, respektive věděla už dávno. Ještě když měla mléčné zuby, objevil se zánět v horním špičáku, se kterým si celkem vytrpěla, neustále se jí vracel a já s ní pořád běhala k paní zubařce, případně na pohotovost, pokud se bolesti objevily o víkendu. Asi při třetí návštěvě jsem se paní zubařky zeptala, zda by nebylo lepší zub vytrhnout (je to stejně mlíčňák a naroste jí nový). Ta mě však poučila, že to není tak jednoduché, každý zub má v ústech své místo a funkci, a i u mléčných zubů je ideální počkat, až vypadnou samy. Mléčné zuby mají totiž vliv na správnou polohu stálého chrupu a pokud o něj dítě přijde příliš brzy, může se stát, že pak nový zub nebude mít dostatek místa, dojde k vychýlení, a to se pak musí řešit pomocí rovnátek. Bohužel, zub zlobil dál, v ordinaci jsme byly pečené, vařené, a nakonec i sama paní zubařka usoudila, že vytržení bude v tomto případě asi nutné, stejně by se dcera v budoucnu pravděpodobně rovnátkům nevyhnula, protože má menší čelist, a tak šel zub ven…

Petra

Čištění zubů u dětí po prořezání prvního zoubku

Tento článek píšu hlavně proto, že se ve svém okolí stále setkávám s nejednou maminkou, která v dobré víře, mnohdy i na doporučení lékaře! čistí první zoubky svého děťátka tzv. „prsťáčkem“. A protože jsem téměř šest let pracovala ve výborné stomatologické a stomatochirurgické ordinaci jako sestřička a instrumentářka, nedá mi to spát. Co vy? Taky jste slyšeli o čištění „prsťáčkem“? Nebo jím dokonce čistíte? Tak jej prosím, rychle zahoďte, maximálně nechejte k masáži dásní a čtěte dál.

Hanka