Rovnátka aneb, co je dobré vědět

manažerka Petra

To, že bude dcera nosit rovnátka, jsem tušila, respektive věděla už dávno. Ještě když měla mléčné zuby, objevil se zánět v horním špičáku, se kterým si celkem vytrpěla, neustále se jí vracel a já s ní pořád běhala k paní zubařce, případně na pohotovost, pokud se bolesti objevily o víkendu. Asi při třetí návštěvě jsem se paní zubařky zeptala, zda by nebylo lepší zub vytrhnout (je to stejně mlíčňák a naroste jí nový). Ta mě však poučila, že to není tak jednoduché, každý zub má v ústech své místo a funkci, a i u mléčných zubů je ideální počkat, až vypadnou samy. Mléčné zuby mají totiž vliv na správnou polohu stálého chrupu a pokud o něj dítě přijde příliš brzy, může se stát, že pak nový zub nebude mít dostatek místa, dojde k vychýlení, a to se pak musí řešit pomocí rovnátek. Bohužel, zub zlobil dál, v ordinaci jsme byly pečené, vařené, a nakonec i sama paní zubařka usoudila, že vytržení bude v tomto případě asi nutné, stejně by se dcera v budoucnu pravděpodobně rovnátkům nevyhnula, protože má menší čelist, a tak šel zub ven…

Mléčné zuby mají vliv na správnou polohu stálého chrupu, pokud o ně dítě přijde příliš brzy, může se stát, že nový zub nebude mít dostatek místa, dojde k vychýlení, pak přicházejí na řadu rovnátka.

Hlavní funkcí mléčných zubů je samozřejmě kousání jídla na menší kousky. Kromě toho mají důležitou funkci ve vývoji řeči, aniž bychom si to uvědomovali, zuby spolu s jazykem jsou zásadní pro tvorbu spousty hlásek. A v neposlední řadě, jak jsem již zmínila v úvodu, hrají mléčné zuby podstatnou úlohu v následném uspořádání stálých zubů. Mlíčňáky vlastně „drží místo“ trvalému chrupu. Po brzké ztrátě mléčného zubu se ostatní zoubky snaží vzniklou díru vyplnit a ta pak chybí nebo je nedostatečná pro správný růst stálého zubu, ten pak neroste správně a vychýlí se. A opravdu, přesně takovýto průběh nastal u dcery, na místě vytrženého špičáku se pak nový zub vyklubal takovým způsobem, že to bylo viditelné jen po mírném otevření úst.

Jaké typy rovnátek jsou dostupné a jak fungují?

Je pravdou, že v dnešní době už nejsou rovnátka takovým strašákem, jako tomu bylo za mých mladých let. V průběhu času se vlastně rovnátka stala nejen účinným nástrojem při léčbě, ale zároveň módním doplňkem, kromě dětí se s nimi setkáváme stále častěji také u dospělých. Existuje více typů rovnátek, mezi nimiž lze volit, a to podle typu vady a v neposlední řadě dle finančních možností. Rovnátka totiž nejsou žádnou levnou záležitostí, jejich cena se pohybuje v řádech deseti až dokonce stovek tisíců korun a zdravotní pojišťovny je zpravidla nehradí. Rovnátka dělíme na snímací a fixní:

  1. Snímací desková rovnátka – tento typ se v dnešní době již téměř nepoužívá, jedná se o rovnátka, která jsou tvořena drátky a pryskyřicemi, léčba tímto typem je zdlouhavá a nedokonalá, často se zuby vrací do původní polohy. Můžeme se s nimi setkat až po dokončené léčbě, kdy slouží jako „fixátor“, který pomáhá po určitou dobu udržovat zuby tam, kde mají být.
  2. Snímací „neviditelná rovnátka – u tohoto typu rovnátek můžete vidět na 3D modelu, jak budou zuby vypadat po ukončení léčby. Pomocí téměř neviditelných fólií se zuby postupně posouvají do požadované polohy, fólii lze kdykoliv sejmout a nasadit. Aby byla léčba co nejúspěšnější, neměla by se rovnátka sundávat na déle než 2 hodiny denně. K výhodám tohoto typu rovnátek patří:
     
    • lze je sejmout (obrovská výhoda při čištění)
    • nenápadnost
    • pohodlnost
    • efektivita léčby
    • kontrola jednou za 3 měsíce
    • bezbolestnost
    Nevýhodou je vysoká cena, pohybuje se mezi 50 000 Kč až 100 000 Kč.
  3. Fixní rovnátka – nejčastěji se setkáme s kovovým nebo keramickým provedením, kdy jsou zuby rovnány pomocí ortodontických zámečků. Tyto zámečky jsou nalepeny přímo na zubech speciálním lepidlem, pomocí gumiček je jednotlivými zámečky protažen drátek, který tlakem posouvá zuby do požadované polohy. S kovovou variantou se obvykle používají barevné gumičky, s tímto typem se nejčastěji setkáváme u dětí, které si mohou vybrat barvu gumiček a libovolně ji při každé návštěvě ortodoncie měnit. Naopak dospělí více využívají nenápadnější keramické varianty s průhlednými gumičkami.
     

    Nejčastěji používaným typem rovnátek u dětí a teenagerů je kovová varianta s barevnými gumičkami, a to především z finančních důvodů. Tento typ má také má dcera. Velmi ráda bych ji dopřála komfortnější řešení v podobě neviditelných rovnátek, ale ruku na srdce, kdo si může dovolit pořídit dítěti rovnátka třeba za 100 000 Kč? I ta fixní nejsou nejlevnější, a to mohu být ráda, že druhá dcera se obešla bez nich.

    Kromě toho, že rovnátka celkem značně zasáhnou vaši peněženku, je třeba se připravit na další úskalí s nimi spojená. Vzhledem k tomu, že s fixními rovnátky mám zkušenosti skrze dceru, ráda bych se s vámi o tyto zkušenosti podělila.

    Cena fixních rovnátek v kovové variantě s barevnými gumičkami se dle druhu léčené vady pohybuje v rozmezí 5 000 Kč až 15 000 Kč za jeden zubní oblouk. Já jsem za obě patra zaplatila 20 000 Kč (s léčbou se začalo v roce 2017). Jakmile budou fixní rovnátka dceři sundána, dostane fixátor, který mě bude stát dalších 5 000 Kč. V našem případě tedy suma sumárum rovnátka vyjdou na 25 000 Kč.

    Ortodontická léčba je částečně hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Pacient si na vlastní náklady hradí materiál na fixní rovnátka, doplatky za výrobky zhotovené v laboratoři (snímací rovnátka) a výkony, které pojišťovna nehradí. Obvykle jsou z prostředků veřejného zdravotního pojištění hrazeny veškeré výkony lékaře (počínaje vstupním vyšetřením s potřebnými rentgenologickými vyšetřeními či analýzou modelů, přes nasazení fixního aparátu, kontrolu léčby až po sejmutí fixního aparátu).
    Nedávno jsem v rádiu zaslechla, že by od následujícího roku (2022) měla být fixní rovnátka částečně hrazena pojišťovnami. Snažila jsem se tuto zprávu prověřit z dostupných zdrojů na internetu a zjistila jsem následující informace:
    U dětí i dospělých s těžkými vývojovými vadami chrupu pojišťovny kromě práce nově proplatí i materiál rovnátek. Od ledna 2022 bude pojišťovna pacientům s těžkými vadami chrupu hradit zhruba 14 tisíc korun na materiál na jednu čelist. Úhrada jen na materiál by proto mohla činit kolem 28 tisíc korun na celou dobu léčby a bez nutnosti žádat revizního lékaře. Za takových podmínek budou doplatky buď nulové, nebo minimální za nějaké drobnosti, třeba dentální hygienu. To vše by se mělo týkat kovové varianty fixních rovnátek.
    Naopak u pacientů starších 22 let kteří nemají závažné zdravotní potíže související s chrupem, přestanou zdravotní pojišťovny hradit i práci ortodontistů (rovnátka se v tomto případě mohou prodražit až o 15 000 korun (zhruba tolik nyní platí pojišťovny za dvouletou práci ortodontistů).

    Ideální věk pro nasazení fixních rovnátek se pohybuje mezi 12. až 14. rokem, tak tomu bylo i v našem případě, dcera je nosí od 7. třídy. Je ale pravdou, že jsme na ortodoncii dojížděly již zhruba rok, možná i déle před samotným nasazením, kdy paní doktorka hlídala postavení zubů, čekalo se na to, až některé zuby dorostou a poté následovala extrakce dvou stálých zubů, které by v úspěšné léčbě bránily.

    Původní informace byla, že je dcera bude nosit asi 2 roky, nicméně je má již čtvrtým rokem a při poslední návštěvě se paní doktorka zmínila, že už snad během následujících 2 měsíců bude léčba u konce, tak uvidíme…Každopádně počítejte s tím, že doba bude spíše delší než kratší a vůbec nemusí odpovídat informaci, kterou obdržíte na začátku.

    Samozřejmě záleží na rozsahu léčené vady a na zkušenosti ošetřujícího. Zpravidla to trvá desítky minut až hodinu. V našem případě dcera v ordinaci strávila asi půl hodiny, ale bylo jí nasazeno nedříve pouze rovnátko na horní čelist. Spodní čelist následovala až zhruba po půl roce. Při nasazování rovnátka může být cítit nepříjemný tlak.

    Každý jedinec reaguje na nasazení jiným způsobem, někdo nevnímá nic, jiný zase pociťuje tlak na zuby, který může být v prvních dvou dnech po nasazení hodně bolestivý. Dcera si po nasazení stěžovala na dost velkou bolest, nemohla pořádně mluvit ani kousat. Nakonec pomohla analgetika a řidší strava, kdy nebylo třeba tolik používat zuby. Než si na rovnátko v ústech zvykla, trvalo to celkem slušnou chvíli, v ústech se ji objevila odřená místa, nejvíce měla odřené vnitřní strany rtů, což ji trápilo asi nejvíce. V lékárně se za tímto účelem dají koupit voskové tyčinky, kouskem vosku se pokryje část rovnátek, která v puse vadí, tento vosk by měl před nepříjemnými oděrkami ochránit, ale dceři tam moc nedržel, nakonec to vyřešila tím, že si pomáhala pomoci vloženého vatového tampónku.

    Po celou dobu nošení rovnátek by se měl pacient vyvarovat kousání tvrdých pokrmů jako jsou například topinky, popcorn, mrkev nebo oříšky. Zuby by se neměly příliš zatěžovat, žvýkat by se mělo opatrněji a pomaleji. U nás třeba nehrozí, že by dcera snědla jablko v celku, lépe se jí kouše, když ho má nakrájeno na menší kousky. Velký pozor se musí dávat na konzumaci ovoce s peckami, kdy může dojít k uvolnění fixní části rovnátka ze zubu.

    Čištění zubů s fixními rovnátky zabere určitě delší dobu než bez nich. Kromě běžného čištění je třeba dbát na to, aby byla důkladně vyčištěna místa kolem zámečků, kde se usazují bakterie narušující zubní sklovinu a způsobující kazy. Kromě klasického zubního kartáčku je třeba používat ještě mezizubní kartáček, s nímž se čistí mezizubní prostor a místa okolo zámečku, a dále také jednosvazkový kartáček, s jehož pomocí se zuby detailněji dočistí. Připravte se na to, že spotřeba kartáčků bude opravdu velká, tím, jak se neustále přejíždí po drátcích a zámečcích, vypadá kartáček po 14 dnech jako po půlročním používání. Dcera měla s čištěním z počátku celkem problém, paní zubařka jí vždy „sprdla“, že si je pořádně nečistí, ona mi pak doma brečela, že to není pravda. Zkusila jsem koupit tablety na indikaci zubního plaku, které obsahují barvivo a po rozpuštění v ústech obarví zubní plak a díky tomu lze tato místa dočistit. Tuto pomůcku doporučuji, nám se opravdu vyplatila!

    Aby byla léčba fixními rovnátky co nejefektivnější, je třeba pravidelně docházet na ortodoncii, zpravidla v rozmezí 4 až 6 týdnů, kdy se rovnátka utahují – vyměňují se drátky mezi zámečky, což jsou malé kovové kostičky nalepené na jednotlivých zubech. Občas se stane, že se zámeček odlepí, v tomto případě se nečeká na další návštěvu, ale problém se řeší ihned. Stejně jako po prvotním nasazení, může i utahování zámečků způsobovat následný tlak zubů a jejich bolestivost. V našem případě se po každé návštěvě ortodoncie hodí mít doma přesnídávky nebo jogurty.

    Při nošení fixních rovnátek není sportování nijak omezeno. Prakticky je možné se věnovat jakémukoliv sportu, jen je třeba být malinko opatrnější anebo doplnit výbavu o zubní chránič, který se doporučuje třeba při kontaktních sportech.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Co říci závěrem k nošení rovnátek?

Jsem ráda, že rovnátka dnes pro děti nepředstavují žádné komplexy, jako tomu bylo dříve. Má dcera patří k těm, kteří by z nich v opačném případě měli pořádný mindrák. Pro rodiče jsou rovnátka opravdu zásadní investicí, která nekončí pouhou úhradou tohoto aparátu, ale pokračuje i zvýšenou péči o zuby, je třeba neustále kupovat nové a nové kartáčky, které se rychle vypelichají. Těším se, až se jich dcera nadobro zbaví a mně po více jak 4 letech ubyde neustálé cestování na ortodoncii. Věřím ale, že se investované peníze a čas do rovnátek vyplatí, ještě stále není léčba u konce, ale už teď má dcera krásné rovné zuby, za které se nemusí stydět.

A jaké jsou Vaše zkušenosti s rovnátky, nosily je vaše děti či vy osobně? Nebo vás teprve čekají? Budu ráda za vaše připomínky v komentářích níže.

Děkuji, Petra.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi