Ústní voda – marnivost, nebo užitečný doplněk?

mikrobiologická laborantka na MD Hanka

Jste zvyklí po čištění zubů používat ústní vodu? Přemýšleli jste někdy o tom, zda jde při jejím používání hlavně o příjemný pocit v ústech, nebo je v péči o zuby a dutinu ústní opravdu užitečná? Protože jsem šest let strávila u zubařského křesla jako zubní sestřička a instrumentářka, mám k tomuto tématu velmi blízko. V tomto článku bych ráda vše kolem ústních vod a jejich používání shrnula - jaké jsou jejich primární funkce a benefity, na co se zaměřit při výběru a co obsahují. Kromě těchto základních informací zde najdete také porovnání ústních vod, které se používají hlavně při zánětech v dutině ústní nebo po stomatochirurgických výkonech.

Ústní vody neslouží pouze k udržení svěžího dechu, mají své opodstatněné místo v dentální hygieně a používají se při řadě problémů v ústní dutině.

Podstatné je si uvědomit, že základním kamenem dentální hygieny, který nejde nijak a ničím nahradit, je mechanické odstranění zubního plaku. Každodenní samozřejmostí by tedy mělo být používání nejen klasického kartáčku s hustými štětinkami a malou pracovní hlavou, ale také mezizubního kartáčku správné velikosti (s výběrem může pomoci dentální hygienistka) a dentální niti. Kdo chce mít plak odstraněn perfektně i na hůře přístupných místech, může použít ještě jednosnopcový (tzv. solo) kartáček. Téměř každý též používá zubní pastu (zde můžete mrknout na článek o dětských zubních pastách). Pomyslnou třešničkou na dortu je pak právě ústní voda. Pokud si chcete udržet krásný úsměv plný zdravých zubů, můžete v dnešní době sáhnout po nepřeberném množství kartáčků, past, ústních vod, ale i spoustě dalších pomocníků. Nikdy ale nezapomeňte na to nejdůležitější – ani ta nejkvalitnější pasta či nejlepší ústní voda vám nepomůže, pokud si řádně neodstraníte plak pomocí kartáčku. (Samozřejmě i zde jsou výjimky, např. když po nějakém chirurgickém výkonu v dutině ústní na pár dní nahradíte čištění kartáčkem právě výplachem vhodnou ústní vodou – o to víc se pak musíte soustředit na vhodný výběr). Pokud budete mít zuby bez povlaku, může správně zvolená pasta, ale i ústní voda, udělat ještě spoustu práce.

Jaké plusy přináší používání ústní vody?

  1. Určitou dobu omezuje vznik zubního plaku (přispívá k lepší hygieně mezi jednotlivými čištěními).
  2. Může snižovat možnost vzniku zubního kazu.
  3. Odstraňuje zápach z úst (díky antimikrobiální složce, která ničí bakterie).

Jakou ústní vodu zvolit?

Při výběru ústní vody se nenechte zmást reklamou nebo zajímavou barvou tekutiny, zkuste se zamyslet, co od ústní vody očekáváte nebo jaký problém řešíte. Pokud žádný problém nemáte, ale chcete do své dentální hygieny zařadit další pomůcku, můžete zvolit přírodní ústní vody s obsahem různých bylinných extraktů (např. Stomaphyt). V případě problémů s krvácivostí dásní, paradentózou či zvýšenou kazivostí se lépe hodí ústní vody s chemickým složením, které jsou daleko účinnější (obsahují chlorhexidin, octenidine HCl, triklosan atd.), případně sáhněte po ústní vodě s kombinací obojího (s obsahem účinných chemických látek i bylinných extraktů (např. Octenident, Neocident).

V ústních vodách se nejčastěji setkáváme s těmito složkami:

  • Alkohol – obecně se více doporučují ústní vody bez obsahu alkoholu, ketré jsou šetrnější (alkohol vysušuje sliznice a ve vyšších koncentracích může mít toxické účinky). Hraje ale nezastupitelnou roli jako rozpouštědlo (např. esenciálních olejů u ústní vody Listerine).
  • Antibakteriální složka – nejdůležitější látka, která snižuje působení bakterií (bakterie jsou v zubním plaku, účastní se vzniku kazu, zánětu dásní nebo např. zápachu z úst). Mezi antibakteriální složky patří:
    • esenciální oleje, rostliné silice (např. Listerine) - patentovaná kombinace dvou fenolových éterických olejů (thymolu a eukalyptolu), mentolu, metylsalicylátu a ethylalkoholu, mají dobré antiseptické účinky a působí proti řadě bakterií, při dlouhodobém používání neovlivňují nežádoucím způsobem mikrobiální prostředí dutiny ústní, nevýhodou pro řadu pacientů je výrazně pálivá chuť,
    • chlorhexidin (např. Corsodyl) – je považován za zlatý standard a efektivní chemický prostředek proti zubnímu plaku, zde pozor na koncentraci (vyšší koncentrace se mohou používat max. 2 týdny), při používaní vyšších koncentrací způsobuje žlutohnědé zbarvení hřbetu jazyka, tvrdých zubních tkání a výplní, 
    • octenidine HCl (např. Neocident) - nejmodernější složka, má výrazné antibakteriální, antimykotické a antivirové účinky, v dostatečných koncentracích působí baktericidně, ve srovnání s chlorhexidinem má tato látka méně nežádoucích účinků (může vyvolat poruchy chuti),
    • cetylpyridinium chlorid - má široké antimikrobiální spektrum, ale nedosahuje účinnosti chlorhexidinu, účinnost cetylpyridinu lze zvýšit častějším použitím (čtyřikrát denně), což však zvyšuje výskyt nežádoucích účinků (může způsobit hnědavé zabarvení tvrdých zubních tkání a hřbetu jazyka, je ale méně časté než u chlorhexidinu),
    • triklosan (např. Sensodyne) - v nízkých koncentracích je bakteriostatický a ve vyšších baktericidní, inhibiční účinek na tvorbu zubního mikrobiálního povlaku je relativně nízký (tzn., že tvorbu plaku snižuje v nižší míře), významnější jsou jeho protizánětlivé účinky a schopnost redukovat gingivitidu. V současné době je používání triklosanu velmi diskutabilním tématem, jelikož jeho masové používání má negativní vliv na životní prostředí (těžko odbouratelná látka), u bakterií vyvolává rezistenci vůči antibiotikům a v neposlední řadě se v souvislosti s triklosanem stále více zmiňují jeho toxické účinky na lidský organismus.
  • Fluoridy – důležité stavební kameny zubní skloviny, která je pak odolnější vůči kyselému prostředí v ústech (odolnější vůči vzniku kazu). Také zpomalují metabolismus bakterií přítomných v zubním plaku (někdy se řadí k antibakteriálním složkám).

Kromě těchto nejčastěji se vyskytujících složek obsahují ústní vody samozřejmě další vedlejší látky.

Jak správně používat ústní vodu?

Také při používání ústních vod platí základní pravidla:

  1. Vyplachujeme předepsaným množstvím správnou dobu (nejčastěji 10 ml po dobu 30 s).
  2. Vyplachujeme večer po čištění, ideálně v rozestupu 30 min (některé složky past mohou ovlivňovat účinek ústní vody – např. pěnidlo SLS), po vypláchnutí již nepít a nejíst.
  3. U ústní vody s některými složkami (např. chlorhexidinem o vyšší koncentraci – 0,2 %) nepoužívat déle než doporučenou dobu – řeší akutní potíže a při delším užívání se zvyšuje riziko nežádoucích účinků.

Vše podstatné ke každé konkrétní ústní vodě najdete v návodu na použití, kterým byste se měli vždy řídit. Ne všechny ústní vody mají totožné dávkování a jsou určeny všem věkovým kategoriím a nemusí být vhodné pro všechny skupiny pacientů.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Hodnocení ústních vod

Řadit dle:
Cena: 125,- Kč 6,3 Kč / 10 ml

Corsodyl

GlaxoSmithKline
200 ml

Účinná látka

chlorhexidin digluconate (v koncentraci 0,1 %)

Jak často se používá

15 ml neředěné ústní vody 2 x denně po dobu 2 týdnů 

Určeno pro

děti 12+, dospělí, těhotné

Líbí se nám
  • vhodná pro krátkodobé použití před a po chirurgických výkonech
  • vhodná pro těhotné
Nelíbí se nám
  • vhodná ke krátkodobému užívání
  • může způsobovat přechodné zabarvení jazyka a zubů
  • hořká chuť
Naše celkové
hodnocení:
70%
Názory uživatelů

mám vyzkoušen jen cordosyl, doporučila mi ho zubařka po trhání osmiček a nemám k němu žádné výhrady, pouze chuť není zrovna super

Ivča
Průměrné hodnocení uživatelů je 4
Cena: 149,- Kč 4,9 Kč / 10 ml

GUM PAROEX CHX

PROFIMED
300 ml

Účinná látka

chlorhexidin digluconate (v koncentraci 0,12 %)

Jak často se používá

10 nebo 15 ml neředěné ústní vody 2 x denně  

Určeno pro

dospělí

Líbí se nám
  • doporučuje se při nošení rovnátek
  • příjemná chuť
  • bez alkoholu
Nelíbí se nám
  • vhodná ke krátkodobému užívání
  • může způsobovat přechodné zabarvení jazyka a zubů
Naše celkové
hodnocení:
80%
Názory uživatelů

Kdyby se dala používat dlohodobě, tak super :-).

Pája
Průměrné hodnocení uživatelů je 3
Cena: 149,- Kč 6 Kč / 10 ml

Neocident

Neofyt
250 ml

Účinná látka

Octenidine HCl

Jak často se používá

10 ml neředěné ústní vody 2 - 3 x denně

Určeno pro

děti 3+, dospělí, těhotné

Líbí se nám
  • nezpůsobuje zabarvení zubů
  • vhodná pro těhotné
  • bez alkoholu a sloučenin fluoru
  • možnost dlouhodobého používání
Nelíbí se nám
  • po delší době působení se může objevit nahořklá chuť v ústech
Naše celkové
hodnocení:
90%
Názory uživatelů

prijemna chut, pouzivam kazdy den, neni protivne paliva jako treba listerine, dokonce i dcera (10 let) si ji oblibila

Vendy
Průměrné hodnocení uživatelů je 5
Cena: 155,- Kč 5,1 Kč / 10 ml

Meridol s chlorhexidinem

LIFTEC
300 ml

Účinná látka

chlorhexidin digluconate (v koncentraci 0,2 %), cetylpyridinium chloride

Jak často se používá

10 ml neředěné ústní vody 2 x denně po dobu 2 týdnů

Určeno pro

děti 12+, dospělí

Líbí se nám
  • bez alkoholu
  • příjemná chuť
  • vhodná pro krátkodobé použití před a po chirurgických výkonech
Nelíbí se nám
  • vhodná ke krátkodobému užívání
Naše celkové
hodnocení:
70%
Názory uživatelů

pouzivam hlavne pastu, vodu jen kdyz si vspomenu :-), i když byc mela, mam problemy se dasnem a zubarka mi to pokazde pripomina

Kája
Průměrné hodnocení uživatelů je 4
Cena: 175,- Kč 5,8 Kč / 10 ml

Parodontax Extra

GlaxoSmithKline
300 ml

Účinná látka

chlorhexidin digluconate (v koncentraci 0,2 %)

Jak často se používá

10 ml neředěné ústní vody 2 x denně po dobu maximálně 4 týdnů

Určeno pro

děti 12+, dospělí

Líbí se nám
  • bez alkoholu
  • vhodná pro krátkodobé použití před a po chirurgických výkonech
Nelíbí se nám
  • může způsobovat přechodné zabarvení jazyka a zubů
  • vhodná ke krátkodobému užívání
Naše celkové
hodnocení:
70%
Názory uživatelů

mám paradentozu, používám už dlouho, mám pocit, že opravdu na tento problém funguje, i podle zubaře

Katka
Průměrné hodnocení uživatelů je 5
Cena: 285,- Kč 11,4 Kč / 10 ml

Octenident

Schülke
250 ml

Účinná látka

Octenidine HCl

Jak často se používá

10 ml neředěné ústní vody 2 - 3 x denně

Určeno pro

děti 3+, dospělí, těhotné

Líbí se nám
  • příjemná chuť
  • bez alkoholu a sloučenin fluoru
  • nezpůsobuje zabarvení zubů
  • vhodná pro těhotné
  • možnost dlouhodobého používání
Nelíbí se nám
  • vyšší cena
Naše celkové
hodnocení:
85%
Názory uživatelů

stridam s neocidentem, jsou velmi podobne a obě funguji

Marťa
Průměrné hodnocení uživatelů je 5
Cena: 169,- Kč 8,5 Kč / 10 ml

Curaprox Perio Plus + Forte

CURADEN
200 ml

Účinná látka

chlorhexidin digluconate (v koncentraci 0,2 %)

Jak často se používá

vyplachujte ústa 10 ml neředěného roztoku po dobu 60 s, ráno a večer, po dobu až 1 měsíce

Určeno pro

neuvedeno

Líbí se nám
  • vhodná pro krátkodobé použití před a po chirurgických výkonech
  • bez alkoholu
  • příjemná chuť
Nelíbí se nám
  • vhodná ke krátkodobému užívání
Naše celkové
hodnocení:
70%
Názory uživatelů

mírně hořká chuť

Kamililinka
Průměrné hodnocení uživatelů je 3

Co říci závěrem?

V hodnocení výše jsem porovnala ústní vody s obsahem antimikrobiální složky, které se používají hlavně při zánětech v dutině ústní nebo po stomatochirurgických výkonech. Tyto ústní vody totiž přinášejí v dentální hygieně největší benefit. Na trhu převažují ústní vody obsahující chlorhexidin a octenidinem HCl. Jak plyne ze srovnání, druhý jmenovaný má méně vedlejších účinků. Zde pár za mě nejdůležitějších bodů:

  1. Tím nejdůležitějším, co nesmíme vynechat ani ošidit, je v dentální hygieně manuální odstranění plaku – tedy zubní a mezizubní kartáček (dentální nit).
  2. Pak následuje výběr vhodné pasty a ideálně také ústní vody.
  3. Při výběru ústní vody se zaměříme na složení a vybíráme podle vlastních potřeb a očekávání.
  4. Nejlepším pomocníkem k perfektní dentální hygieně jsou z ústních vod ty s antimikrobiální složkou.
  5. Správně zvolená ústní voda může pomoci potlačit vznik zubního povlaku a tím omezit vznik zubního kazu i zánětu dásní.

A co vy – používáte ústní vodu? Podle čeho jste vybírali? Budu ráda za vaše komentáře a postřehy. Krásný den přeje

podpis Hanka

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi