Čištění zubů u dětí po prořezání prvního zoubku

mikrobiologická laborantka na MD Hanka

Tento článek píšu hlavně proto, že se ve svém okolí stále setkávám s nejednou maminkou, která v dobré víře, mnohdy i na doporučení lékaře! čistí první zoubky svého děťátka tzv. „prsťáčkem“. A protože jsem téměř šest let pracovala ve výborné stomatologické a stomatochirurgické ordinaci jako sestřička a instrumentářka, nedá mi to spát. Co vy? Taky jste slyšeli o čištění „prsťáčkem“? Nebo jím dokonce čistíte? Tak jej prosím, rychle zahoďte, maximálně nechejte k masáži dásní a čtěte dál.

S čištěním zubů u dětí neotálejte, začněte hned po prořezání prvního zoubku!

Proč ne „prsťáček“?

Zmíněný prsťáček, který má silné silikonové „štětiny“, je vhodný k masáži dásní, k tomu, aby si miminko zvykalo, že mu budete do pusinky strkat kartáček, ale určitě není vhodný k čištění! Klidně si zkuste sami na sobě, jestli by vám setřel plak ze zubů.

Čím tedy čistit první dětské zoubky?

Nebojte, není potřeba vymýšlet nic složitého. Je to úplně jednoduché – nejlepší je dětský kartáček. Od prořezání prvního zoubku se zde usazuje povlak a ten je potřeba odstranit. Já osobně preferuji kartáčky značky Curaprox nebo TePe, ale na značce zase tolik nezáleží. Podstatné je, jak by měl kartáček vypadat. Při výběru se zaměřte na tyto vlastnosti:

  • malá hlava
  • hustý
  • měkký
  • rovně zastřižené štětinky

Všechny výše zmíněné vlastnosti mají zaručit jediné – co nejlepší stírací efekt a tím pádem co nejlepší odstranění plaku. U úplně prvních zoubků, tedy řezáků (jedničky a dvojky), je vhodné používat i tzv. solo kartáček (jednosvazkový). Za mě mají ale všechny, co jsem zkoušela, dost tvrdé štětinky. Jinak jsou na tyto první malé zoubky perfektní. Doporučuji používat k dočišťování méně dostupných plošek i u větších dětí. Dostane se i na málo přístupná místa.

Zoubky je nutno čistit hned po prořezání prvního zoubku. Dříve to z hlediska dentální hygieny nutné není. Ale pozor, nečekejte, až se zoubek prořeže celý! Začněte čistit hned, jak vykoukne do pusinky. Prořezání celého zoubku může trvat týdny a za tu dobu už může být zoubek klidně zkažený! Mléčné zoubky jsou ke kazům náchylnější než stálé. Na vlastní oči jsem v ordinaci viděla dítě, které maminka přivedla ve dvou letech s tím, že ještě nemá žádné zoubky, jestli je to v pořádku. Nebylo! Mělo totiž zoubky zkažené až u dásně ☹.

S pastou nebo bez pasty?

U malých dětí, do roku, roku a půl, bych nedávala pastu žádnou. Pokud byste měli pocit, že děťátko s pastou lépe spolupracuje, určitě zvolte nějakou s co nejlepším složením a zatím bez fluoridů. Od začátku ale dítě učte, že pasta není jídlo. Více o dětských pastách ZDE.

Použití mezizubních kartáčků není nijak limitováno věkem dítěte! Jejich použití se řídí pouze tím, zda se sousední zuby dotýkají. Mléčný chrup má často mezi zoubky mezírky, což je výhodné právě z hlediska čištění. Ale i tak se už čtyřky a pětky často dotýkají. A zde už je na místě použít mezizubní kartáček (případně zubní nit, ale kartáček je lepší). Pětky rostou většinou až po druhém roce a to už děti zvládnou i spolupracovat. Staršího syna to dokonce bavilo a sám si mezizubní kartáček i nit nosil 😊. Všechno chce samozřejmě cvik a pravidelnost. Pokud byste si se zavedením mezizubního kartáčku nevěděli rady, pomůže vám buď zubař, nebo dentální hygienistka.

Použití mezizubního kartáčku je stejně důležité u dětí i dospělých. Protože mezizubní prostor dvou sousedících zubů, které se navzájem dotýkají, jinak nevyčistíte! Zůstává tam povlak, zbytky jídla a dříve či později se tam vytvoří i zubní kaz. Ne nadarmo se největší počet kazů tvoří právě v mezizubních prostorech.

Je čištění zubů u dětí tak nutné?

Ano je!! A věřte, že z hlášek tipu, „však stejně vypadnou, bude mít druhé…“ jsem naštvaná a otrávená zároveň. Jak už jsem psala, mléčné zoubky jsou daleko náchylnější k tvorbě kazu než zuby stálé. V neposlední řadě jde také o vytvoření správných návyků. A ti z vás, kteří by chtěli namítnout – „já si zuby zas tak pečlivě nečistím a kazy nemám, tak to zas tak horký nebude“, hned opravím. Ano, určité dispozice ke kazivosti jsou dané a nic s tím neuděláme (složení a množství slin, schopnost remineralizace, složení ústních bakterií, chuť na sladké…), ale jedno je jasně dané - zub bez povlaku se nezkazí! Zub s povlakem se někomu zkazí dříve, někomu později, ale zkazí se.

Čím čistíte zoubky vašim dětem vy? A věděli jste, že byste měli používat i u nich mezizubní kartáček? Mám pocit, že to stále není moc rozšířená informace.

Hodně zdaru a pevných nervů při čištění. Krásné a zdravé zoubky vašich dětí za to stojí.

podpis Hanka

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi