Afty

manažerka Petra

Člověk by si řekl, taková malá nenápadná „blbost“, ale jak dokáže potrápit a znepříjemnit život! Mluvím o aftách, s nimiž jste se určitě nejednou setkali. Ty z vás, kteří na ně trpíte často, opravdu upřímně lituji, mně se naštěstí afta objeví sporadicky, ale i přesto jsem vždy otrávená, protože to není nic příjemného. Člověk se nemůže pořádně najíst ani napít, někdy má problém dokonce i mluvit! Afty sice nepředstavují nic závažného a nejsou nakažlivé, ale dokáží nás pořádně pozlobit.

Afty jsou malé bolestivé vřídky a mohou se objevit kdekoliv na sliznici v ústech.

Jak afty vypadají?

Afty jsou bílé až nažloutlé bolestivé vřídky s červeným okrajem o velikosti 1-3 mm, které se objevují v ústní dutině. Netvoří se na každém místě v ústech, ale pouze tam, kde není sliznice keratinizovaná (zrohovatělá), to znamená, že se netvoří na dásních ani patře, obvykle se objevují na měkkých částech úst nebo zespod jazyka, ať už samostatně nebo ve skupinkách. Mohou se tvořit i v krku nebo na mandlích.

Příčina vzniku není přesně známá. Často se však vyskytuje u jedinců s oslabenou imunitou, při nedostatku vitamínů (B a C, železa a kyseliny listové), souvisí také s hormonálními výkyvy (u žen se objevují před menstruací nebo v těhotenství). Afty se často tvoří i při drobném poranění (skousnutí sliznice či jazyka, popálení horkým jídlem, poranění zubním kartáčkem, příborem, párátkem nebo u špatně padnoucí protézy či rovnátek). I některé potraviny mohou zapříčinit vznik aft (jahody, ananas, rajčata, oříšky). Je třeba dbát na správnou hygienu, afty se mohou vyskytnout např. po konzumaci špatně omytého ovoce, pití z neumyté sklenice, po olizování prstů nebo při okusování nehtů. Ke tvorbě aft přispívá také stres.

Afty jsou velmi nepříjemné a bolestivé, zejména při jídle, pití, dokonce během mluvení. Bolest je bodavá a intenzivnější při konzumaci slaných, kyselých nebo kořeněných pokrmů. Před samotným vznikem aft může být sliznice velmi citlivá nebo nateklá již den předem, jedinci trpící na afty pravidelně jsou schopni předem rozpoznat, že se afta brzy objeví. Zejména menší děti mohou odmítat jídlo a pití, zde je třeba být na pozoru, snadno může dojít k dehydrataci. Někdy může být výskyt aft provázen zvýšenou teplotou, ve výjimečných případech dokonce horečkou. Afty doprovází také zvýšená tvorba slin.

Za normálních okolností afty samy od sebe po několika dnech vymizí. Jejich léčbu můžete urychlit pomocí volně dostupných přípravků na afty z lékárny, jedná se především o lokální přípravky s dezinfekčními a anestetickými (znecitlivujícími) účinky jako jsou nejrůznější roztoky, pastilky, kloktadla, gely a spreje. Tyto přípravky je třeba volit podle místa, kde se aft vyskytuje:

  • Afty na rtech – nejvhodnější jsou gely, které lze snadno aplikovat a vcelku dobře na postižených místech drží.
  • Afty v krku – ideální jsou pastilky na cucání nebo spreje, které lze aplikovat i na vzdálenější místa.
  • Afty na jazyku, dásních a tvářích – doporučují se výplachy, kloktadla a roztoky, kterými ošetříte celou ústní dutinu.

Současně je prospěšné zvýšit příjem vitamínu B, který pomáhá obnovit tkáně zevnitř.

Obvyklé není nutná návštěva lékaře, pokud však afty neustoupí do 10 dní, jsou provázeny horečkami nebo se objevují stále dokola, neváhejte a lékaře navštivte.

Když jsem měla děti hodně malé a objevily se jim afty v celé pusince, pan doktor nám předepsal genciánovou violeť nebo hypermangan, kterým jsem pomocí vatové tyčinky potírala postižená místa. Nevýhodou bylo, že všechno bylo zabarvené do fialova, tak jsem zkoušela najít něco jiného. Paní v lékárně mi doporučila Lips nebo Neocide gel. Když už byly starší, celkem dobře fungovaly pastilky Tantum Verde.

Afty nejsou ničím novým, potýkali se s nimi již staří Řekové. Lidé se od pradávna snažili najít něco, co by jim od tohoto nepříjemného problému pomohlo. Na afty účinkují nejrůznější bylinky nebo suroviny, které běžně najdete v domácnosti, jako například:

  • Kloktadlo z vody a kuchyňské soli (na půl litru vody použijte lžíci soli a ústa vyplachujte několikrát denně).
  • Roztok z jedlé sody (na 1 dcl vody použijte lžičku jedlé sody).
  • Šťáva z cibule – na postižená místa přiložte kousky cibule.
  • Slivovice – pomocí vatové tyčinky natírejte postižená místa.
  • Med – postižená místa potírejte vrstvičkou medu.
  • Propolis – pomocí vatové tyčinky natírejte postižená místa.
  • Hřebíček – zkuste několik minut žvýkat.
  • Kostky ledu – cucáním místo znecitlivíte.
  • Bylinkové výplachy – připravte si odvary z bylinek a několikrát denně kloktejte nebo vyplachujte ústa (lékořice, heřmánek, šalvěj, řepík, máta, fenykl, šťáva z borůvek či aloe vera).
  • Zubní pasta – postižené místo namažte zubní pastou a nechte působit.
  • Hřebíčkový nebo oreganový olej (do teplé vody přidejte 2 kapky oleje, poválejte v ústech a vyplivněte).
  • Probiotické jogurty – zařaďte je do jídelníčku, pomáhají při hojení aft.

Jak se před aftami preventivně bránit?

Chcete-li se vyhnout výskytu aft, zkuste se řídit následujícími radami, které pomáhají tvorbu aft snížit:

  1. Afty úzce souvisí s imunitou, proto ji posilujte! (více o posílení imunity ZDE)
  2. Doplňte stravu o potřebné vitamíny (C, B, kyselinu listovou a železo)!
  3. Vyhněte se stresu!
  4. Snažte se omezit výskyt bakterií v ústech pomocí správné a pravidelné hygieny!
  5. Pořiďte si měkký kartáček na zuby!
  6. Omezte konzumaci tvrdých, slaných, silně kořeněných a ostrých pokrmů, citrusů, ořechů a dalších jídel, u nichž víte, že vám afty způsobují.
  7. Snažte se dodržovat správnou životosprávu (dostatečný spánek, zdravá výživa, sportování)!

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Jaké jsou moje zkušenosti s aftami?

Tu a tam se mi nějaká afta v ústech objeví, nejčastěji z vnitřní strany líce nebo vespod jazyka. Přiznám se, že jsem vždy pěkně otrávená, ale celkem líná si ji něčím mazat nebo dokonce kloktat. Když je fakt velká, potřu vatovou tyčinkou namočenou ve slivovici nebo nejlépe na chvíli tyčinku na aftu přitlačím, štípe to jak čert, u dětí se mi tento způsob vůbec neosvědčil (odmítaly něco takového absolvovat).

Nejvíce si afty „užívám“ s mladší dcerou, a to už od malého miminka, kdy měla asi dvakrát celou pusinku posetou aftami. Dostali jsme na to již zmiňovaný hypermangan, který zabarvil naprosto vše, ale to mi bylo vcelku jedno, přála jsem si, ať se jich co nejdříve zbavíme, protože pořád jen plakala a já netušila, jak ji pomoci. Sama vím, co umí způsobit jedna afta, natož, když je máte po celých ústech!

A ani teď, když už je starší, nemá od aft pokoj. Od té doby, co má fixní rovnátka, se afty objevují velmi pravidelně, většinou po návštěvě ortodoncie, kde jí každý měsíc rovnátka upravují a kleštičkami utahují drátky. Nejenže jí vždy několik dní bolí všechny zuby, ještě se navíc trápí s aftami! Postižená místa si potírá gelem, ale nejsem si jistá, jestli to opravdu zabírá, s aftami v kombinaci s rovnátky se v ústech tvoří více slin a gel se dle mého názoru v puse dlouho neudrží.

Úplně nejhorší pak je, když se afta dostane až do krku. Bolesti jsou podobné jako při angíně, takže vás nejdříve ani nenapadne, že by se mohlo jednat „jen“ o aftu. V tomto případě stříkáme do krku sprej, ale to taky není žádná výhra, dcera se u toho pokaždé málem pozvrací.

Pokud máte podobné zkušenosti, popřípadě rady jak na afty u rovnátek, prosím, napište mi do komentáře, budu velmi vděčná!

Děkuji.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi