Přípravky na podporu imunity (nejen) dětí

mikrobiologická laborantka na MD Hanka

Asi budu mluvit za všechny rodiče, když řeknu, že si pro naše děti přejeme hlavně pevné zdraví. Můžeme pro jeho podporu ale vůbec něco udělat, nějak ho ovlivnit? Myslím si, že určitě ano! V tomto článku bych vám ráda doporučila přípravky, které používám u svých dětí na podporu imunity já a můžu je s čistým svědomím doporučit. A troufnu si říct, že o některých z nich jste možná ještě ani neslyšeli.

„Věděli jste, že se až 70 % imunitního systému nachází ve střevech a strava tak má obrovský vliv na obranyschopnost organismu a potažmo i zdraví?“

Co je imunita?

Imunita neboli obranyschopnost, je schopnost organismu bránící naše tělo před všemi možnými škodlivými látkami zvenčí – viry, bakteriemi, toxiny…, ale i před nebezpečím pocházejícím přímo z našeho těla – např. před nádorovými buňkami. Částečně je imunita vrozenou záležitostí, ale můžeme ji vcelku úspěšně také posilovat. Na posílení imunity bychom měli pracovat každý den. Jak?

Jak posilovat imunitu nejen dětí?

Posilování imunity je tou nejlepší prevencí před různými nemocemi. Kromě vhodných přípravků na posílení imunity patří mezi nejlepší a nejpřirozenější posilovače následující doporučení, které se i my doma snažíme co nejvíce praktikovat:

  • pohyb na čerstvém vzduchu
  • kvalitní a dostatečně dlouhý spánek
  • psychická pohoda
  • rozumné otužování a saunování
  • pestrá a kvalitní strava

Když náš první syn dostal přesně v šesti měsících atopický ekzém, byla jsem dost zoufalá. Nejdříve se mu udělal drobný flíček pod kolínkem, později další flíčky různě po těle. Navštívili jsme několik kožních lékařů, ale výsledek byl jediný – promazávat kůži a použít kortikoidy. S tím jsem se ale se svým vzděláním v oboru zdravotnická bioanalytika z Farmaceutické fakulty odmítla smířit. Když jsem jedné paní doktorce namítla – „ale to přeci neřeší příčinu, to jen zakrývá problém“, tak mi bez přemýšlení odpověděla: „ano, ale tak se to prostě dělá“. Takže jsem se jako vždy sama vrhla do hledání řešení a studia problému do hloubky, a nakonec došla k jednoduchému závěru, který perfektně fungoval – klíčovou roli hraje strava! Až 70 % imunitního systému se totiž nachází ve střevech.

Se synovým ekzémem jsme si „užili“, ale nakonec jsem za něj byla i ráda. Hlavně díky němu jsme pochopili, jak moc je důležitá kvalitní strava (syn byl v roce a půl i bez kortikoidů naprosto bez ekzému).

Pokud dítě zvládá jíst pestrou stravu, každý den má dostatek zeleniny a ovoce, můžeme to považovat za dostatečnou podporu imunity v rámci výživy a nejsou potřeba žádné další doplňky stravy, vitamíny apod. Ale podle jedné studie o výživě je za pestrou stravu z hlediska ovoce a zeleniny považována konzumace alespoň 25 druhů týdně! A ruku na srdce, kolik dětí se s chutí vrhne na zeleninu, hlavně tu zelenou (brokolice, fazolky, cuketa…)? Já nám to jednou schválně počítala, za ten týden jsme dali 16 druhů. Pokud si tedy stejně jako já myslíte, že dítěti dopřáváte sice kvalitní stravu, ale není tak pestrá, jak by být měla, je fajn poohlédnout se po kvalitních doplňcích stravy.

Různých doplňků stravy pro podporu imunity je na trhu nepřeberné množství. Já bych vám v tomto článku ráda doporučila ty, které máme doma vyzkoušené my a jsme s nimi moc spokojení. Troufám si říct, že všechno jsou velmi kvalitní produkty, jejichž jedinou nevýhodou může být vyšší cena.

  1. Vitaminy – z vitaminů považuji na podporu imunity za nejdůležitější doplňovat vitamin C a D (hlavně v období podzimních a zimních měsíců plných viróz a nachlazení). Nejlépe vstřebatelná a nejúčinnější je lipozomální forma (ale je výrazně dražší). My používáme pro syny (1,5 a 5 let) oboje v kapičkách na přírodní bázi od skvělé značky Viridian.
    • Vitamin C je v těchto kapičkách získaný z rostliny zvané Acerola a obsahuje navíc pomerančový olej. Mým synům moc chutná. Navíc je v bio kvalitě!
    • Vitamin D v kapkách pro děti od Viridian pochází z extraktu lišejníku a obsahuje slunečnicový a pomerančový olej.
  2. Multivitaminy – staršímu synovi dávám pro doplnění dalších potřebných vitaminů a minerálů ještě čas od času multivitamin obohacený o probiotika v podobě cucacích medvídků se skvělým přírodním složením od značky Garden of Life (mladší syn je stále kojený, tak ten toho má doufám dostatek v MM).
  3. Perga, neboli včelí chléb – jde o nejkomplexnější potravinu, která obsahuje všechny vitamíny, 27 důležitých minerálů (vápník, fosfor, zinek, železo…), 22 aminokyselin a obrovské množství prospěšných enzymů. Celkem obsahuje přes 90 různých živin, a to v poměrně hojném množství!
    • Co to vlastně Perga je? Perga je včelí produkt – jedná se o květový pyl, který včely díky svým slinám a v nich obsažených prospěšných bakterií a kvasinkám uvedou do procesu fermentace. Je to podobný proces, jako když z mléka vzniká kefír. Včely v úlu „zabalí“ pyl s trochou medu a zmíněnými slinami do buněk, kde je zapečetí voskem. V uzavřených buňkách pak několik týdnů probíhá fermentace, tedy kvašení. Výsledkem je onen včelí chléb, plný živin, které jsou z něj na rozdíl od pylu či medu vstřebatelné až ze 100 %. Perga je ve formě takových malých nugetek a oběma našim klukům moc chutná (mně tedy moc ne, má zvláštní nepopsatelnou chuť a ani mě nenapadá, k čemu bych ji přirovnala).
  4. Manukový med – velmi výjimečný druh medu s prokazatelnými antibakteriálními a antivirovými účinky. Tento med pochází z květů stromu Balbínu Metlatého, nazývaného Manuka, který kvete pouze pár dní v roce. V manukovém medu zůstává pyl i perga a testuje se na přítomnost velmi pozoruhodných prospěšných látek, které neobsahuje žádný jiný med na světě. My máme konkrétně od firmy Steens, dáváme si každé ráno na lačno 1 čajovou lžičku a moc nám i dětem chutná.
  5. Med s houbovými extrakty a acerolou – tento produkt propojuje blahodárné účinky medu s extrakty zdraví prospěšných hub (lesklokorka lesklá, housenice čínská, žampion brazilský a shiitake) a s acerolou. Velmi doporučován právě přímo na podporu imunity. Kluci si ho holý nedají, ale dávám jim ho do kaše, nebo do mlíčka (nesmí být moc teplé).
  6. Olej z divokého oregana – tento olej je označován za nejsilnější přírodní antibiotikum a antiseptikum na světě. Používáme, pokud už na nás něco leze a mám pocit, že opravdu funguje, že se pak nic až tak moc nerozjede. Máme od firmy NAHS v kombinaci se skořicovým olejem. Klukům moc nechutná, takže jim ho kapu do mléka, které milují a pak není problém.
  7. Omega 3 mastné kyseliny - jde o moc důležité a pro lidský organismus nepostradatelné látky, které jsou obsaženy hlavně v tučnějších rybách. A protože je nekonzumujeme tak často, jak by bylo potřeba, doplňuji omega 3 mastné kyseliny formou potravinových doplňků. Pro staršího syna jsem objevila úžasné bonbóny s vysoce čištěným norským olejem z tresčích jater bez rybí pachuti. Jsou opět od značky Garden of Life.
  8. Kolostrum – řekla bych, že jde v poslední době o dost populární věc 😊. Je nepopiratelný fakt, že kolostrum – tedy mlezivo (první mléko, které je produkováno pouze krátce po porodu), je doslova napěchováno obrovským množstvím cenných látek určených právě k tvorbě a budování imunity. Doporučuje se užívat dlouhodobě. My máme s jeho užíváním dobré zkušenosti, ale jednou jsem poslouchala rozhovor s nějakým biologem, který sice mluvil o jeho blahodárných účincích, avšak vysvětloval, že účinky dlouhodobého užívání v podstatě nejsou známy a vzhledem k obsahu spousty bioaktivních látek, růstových faktorů atd. by byl obezřetný. Takže my užíváme cca 3 měsíce a pak máme tak půl roku pauzu. Kupuji kozí kolostrum Betula.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Tak co, našli jste tu nějaké přípravky, které jste neznali a které vás zaujaly?

Dokud jsem neměla děti, ani já jsem o podobných přípravcích na imunitu neslyšela 😊. Do té doby jsem si vystačila s obyčejným "céčkem" 😊. Teprve s dětmi jsem se začala o toto téma více zajímat. Jelikož jsem se zde zaměřila spíše na netradiční přípravky na podporu imunity, budu moc ráda, když se do komentářů podělíte zase o ty své osvědčené produkty. Tak běžte hezky na vzduch, dejte si něco dobrého k jídlu, krásně se vyspěte a hlavně, buďte zdraví!

podpis Hanka

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi