Nepodceňujte nosní hygienu - je důležitá nejen při rýmě

manažerka Petra

Troufnu si tvrdit, že většina z nás tak trochu na pravidelnou nosní hygienu "kašle". Nejsem výjimka, o zuby a uši se starám, s očima je to horší, ale na nos úplně zapomínám. Péči o nos, přesněji řečeno o nosní sliznici, začínám řešit až v okamžiku, kdy se objeví rýma nebo jiný problém.

Nosní sliznice představuje ochrannou bariéru před vstupem infekce do našeho organismu. Aby plnila tuto svou funkci, musí být dostatečně zvlhčená.

A přitom stačí málo, pravidelně se o nosní sliznici starat, čímž bych možná "kdejaké" rýmě předešla. Proč tomu tak je, čemu se věnovat a na co si dát pozor? Do nedávna jsem netušila... Odpovědi na tyto dotazy jsem se pokusila sepsat v tomto článku.

Každé malé dítě ví, že nosem dýcháme a čicháme, díky němu vnímáme různé vůně a pachy. Ale co další funkce? Dokážete si vzpomenout, co jsme se o nose učili na základní škole a které funkce sem patří 😊?

  1. Čich - vnímání vůní a pachů s čímž také souvisí chuť, pokud správně nefunguje čich, pak jsme ochuzeni také o chuťové zážitky (určitě každý z nás zažil, při rýmě a silně ucpaném nosu nevnímáme chuť na 100% a jsme schopni třeba přesolit oběd 😊).
  2. Řeč - aniž bychom si to uvědomovali, i nos ovlivňuje naši řeč (při rýmě mluvíme tzv. přes nos).
  3. Ochrana - nosní sliznice představuje první "překážku" proti vstupu choroboplodných zárodků do organismu: sliznice a chloupky brání dýchací cesty před vstupem virů, bakterií nebo cizích těles (prach, pyly,..), kromě čistící funkce dále slouží k ohřívání a zvlhčování vzduchu, který dýcháme.

Aby všechny funkce nosní sliznice fungovaly, jak mají, je třeba sliznici zvlhčovat.

Každý to zná, s příchodem podzimu a začátkem topné sezóny většinu z nás trápí nachlazení. Proč tomu tak je? Prvním důvodem je změna počasí (ráno je zima, tak sebe, a hlavně děti navlečeme, aby neprochladly, odpoledne svítí sluníčko a je nám pro změnu vedro 😊). Druhým důvodem je to, že doma začínáme topit, čímž dochází k vysýchání sliznice a automaticky se snižuje naše obranyschopnost. Co dalšího k vysýchání sliznice přispívá?

  • Alergická, akutní rýma.
  • Nedostatečná hydratace organismu.
  • Prach, smog, plísně, kouření nebo pobyt v zakouřeném prostředí.
  • Vedlejší účinky po používání některých léků (kortikoidy, léky na vysoký tlak, cytostatika).
  • Úrazy a operace nosu.
  • Dlouhodobé používání nosních kapek (těch druhů, na které si je možno vytvořit závislost).

Pro viry a bakterie představuje vysušená nosní sliznice ideální prostředí.

Jak pomoci nosu správně fungovat?

Jak jsem již psala výše, o nos je třeba pečovat. Zejména v podzimních a zimních měsících je to velmi důležité. A v čem ona "nosní neboli slizniční hygiena" spočívá? V rámci prevence se doporučuje nosní dutinu zvlhčovat slanými roztoky. Na trhu jsou dostupné nosní spreje s minerální nebo mořskou vodou, některé bývají obohacené o další prvky, které sprejům přisuzují další cenné vlastnosti (např. hořčík, který potlačuje zánětlivé procesy nebo mangan s protialergickými účinky). Vstřiknutím dochází k oplachu sliznice, vyplavení nežádoucí sekrece a ke změkčení zaschlých míst. Některé mořské vody se mohou používat i dlouhodobě, což je zásadní rozdíl proti klasickým nosním sprejům, které sice působí proti otokům nosní sliznice, ale mohou se používat jen krátkodobě, abychom si na ně nevytvořili závislost nebo sliznici nepoškodili.

Slané roztoky - jaké druhy rozlišujeme?

  1. Hypotonické roztoky - koncentrace soli je nižší než koncentrace soli v nosní dutině (0,9%), buňka sliznice vodu nasaje a zvětší svůj objem, tyto roztoky mají v podstatě jedinou funkci, a to zvlhčující.
  2. Izotonické roztoky - koncentrace soli je stejná jako je koncentrace soli v nosní sliznici (0,9%), používají se ke zvlhčování i při léčbě lehčí rýmy.
  3. Hypertonické roztoky - koncentrace soli je vyšší než koncentrace soli v nosní dutině (0,9%), vysají vodu z buňky a ta zmenší svůj objem, dokáží ředit hleny, takže jsou vhodné k léčbě rýmy a ucpaného nosu. Hypertonické roztoky lehce odvodňují, ale zde POZOR!, musíme vždy brát v úvahu koncentraci daného roztoku, která se u jednotlivých mořských vod dost liší. Pokud je koncentrace roztoku pouze malinko vyšší, než je koncentrace nosní sliznice (0,9%), pak se nemusíte bát, že byste si dlouhodobým používáním sliznici poškodili nebo vysušili. Jestliže je mořská voda o dost koncentrovanější, může se stát, že při použití pocítíte nepříjemné pálení a sliznice je pak podrážděná a více vysušená.

Zjednodušeně řečeno, za všechno může koncentrace (v tomto případě soli 😊, která je sice "nad zlato", ale všeho moc škodí...).

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Co říci závěrem?

Nosní hygienu bychom neměli podceňovat, měli bychom se naučit o nos starat stejně jako třeba o zuby. Ať už k prevenci nebo k léčbě rýmy se hodí slané roztoky - spreje s obsahem mořské nebo minerální vody. Lékárny nabízí podobných produktů více, než je zdrávo (porovnání vybraných najdete ZDE). Podle čeho se tedy zorientovat, když před vás paní lékárnice v rychlosti vyskládá 10 podobných krabiček a vychrlí základní informace?

  • Uvědomte si, pro koho sprej pořizujete. Pro sebe, miminko, starší dítě? Ne všechny se hodí pro nejmenší, a to nejen složením a koncentrací, je třeba zvážit i aplikační formu: můžeme koupit lahvičku s mechanickým aplikátorem nebo s hnacím plynem, ta však není vhodná pro kojence a děti cca do 2 let věku.
  • Kupujeme vodu pouze pro zvlhčení sliznice nebo chceme, aby si uměla poradit i s dalším problémem (ucpaný nos, alergická rýma)? Zde je rozhodujícím faktorem koncentrace obsažené soli v roztoku. Když to úplně zjednoduším - čím větší koncentrace soli, tím více účinků, ale naopak se snižuje možnost dlouhodobého používání. Pokud tedy hledáte mořskou nebo minerální vodu, která bude umět nejen zvlhčovat sliznici, ale zároveň řešit jiné problémy, zaměřte se na hypertonické roztoky, jejichž koncentrace bude jen o kousek vyšší, než je koncentrace soli na sliznici (0,9%).

Aby nosní sliznice fungovala, jak má, zkusme se zamyslet, jestli třeba doma nemáme zbytečně přetopeno. A když už topíme, co takhle vyzkoušet zvlhčovač vzduchu? S tím já bohužel zatím žádnou zkušenost nemám, takže pokud používáte, dejte vědět, který se vám osvědčil nebo naopak nesplnil vaše požadavky.

Děkuji a ať se vám krásně dýchá!

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.