Oči, uši, nos

Nejen zánět středního ucha dokáže pořádně potrápit

O zánětu středního ucha jsme asi slyšeli všichni, někteří z nás s ním určitě mají osobní zkušenosti, ať už vlastní nebo u svých dětí, které toto onemocnění trápí nejčastěji. Mé zkušenosti jsou naštěstí minimální, jako dítě jsem ho prodělala v roce, což si samozřejmě nepamatuji, starší dceři se vyhnul úplně a mladší dceři jsme museli nechat „píchat“ uši taky jen jednou. Zánět středního ucha však není jedinou diagnózou, se kterou se bolest uší pojí. Spolu se záněty středouší patří k nejčastějším příčinám návštěvy ORL také zánět vnějšího zvukovodu. Bolest ucha však může být způsobena zraněním, onemocněními v dutině ústní, v oblasti čelisti, krční páteře nebo přítomností cizího tělesa v uchu. Jak rozpoznat, o jaký druh zánětu se jedná nebo co bolest ucha způsobuje, se můžete dočíst v tomto článku.

Petra

Jak pečovat o zrak

To, že se pravidelně myjeme, čistíme si zuby a uši, je pro většinu z nás naprostá samozřejmost. Ale co naše oči? Věnujeme jim péči, kterou by si zasloužily? Přiznám se, že mě to do jisté chvíle ani nenapadlo. Nedávno se manžel vrátil z práce se zarudlým a slzejícím okem. Pracuje v prostředí, kde kromě běžného prachu lítají vzduchem kovové špony a podobné drobné částečky, takže se není čemu divit, když mu sem tam něco zůstane v oku. Tentokrát to ale bylo jiné, oko slzelo víc a víc, takže jsme zajeli do lékárny pro něco, co by mu pomohlo. Paní lékárnice nám dala na výběr několik různých produktů a u všech vyjmenovala, na co se kromě řešení akutního problému mohou ještě používat. V tu chvíli jsem si uvědomila, že se ani jeden z nás se o oči vlastně vůbec nestaráme. Při tom je zrak jedním z nejdůležitějších smyslových orgánů, které zdravý člověk má.

Petra

Čištění uší u dětí

Doma máme 3 děti a každé snáší čištění uší úplně jinak. Nejhorší je to u téměř 5letého syna, který si na ouška skoro nenechá sáhnout, protože ho to hrozně lechtá 😊. A zákonem schválnosti je, že právě synovi je potřeba čistit uši oproti dcerám častěji, protože se mu tvoří nejvíce mazu. Dříve jsem dětem (a nejen jim) odstraňovala přebytečný maz pomocí vatových tyčinek. Používání vatových tyčinek pro ušní hygienu není nejvodnější, mohou zatlačit ušní maz hlouběji do kanálku, kde se postupně hromadí a tuhne, čímž dochází ke vzniku mazové zátky.

Míša

  • 1
  • 2