Jak pečovat o zrak

manažerka Petra

To, že se pravidelně myjeme, čistíme si zuby a uši, je pro většinu z nás naprostá samozřejmost. Ale co naše oči? Věnujeme jim péči, kterou by si zasloužily? Přiznám se, že mě to do jisté chvíle ani nenapadlo. Nedávno se manžel vrátil z práce se zarudlým a slzejícím okem. Pracuje v prostředí, kde kromě běžného prachu lítají vzduchem kovové špony a podobné drobné částečky, takže se není čemu divit, když mu sem tam něco zůstane v oku. Tentokrát to ale bylo jiné, oko slzelo víc a víc, takže jsme zajeli do lékárny pro něco, co by mu pomohlo. Paní lékárnice nám dala na výběr několik různých produktů a u všech vyjmenovala, na co se kromě řešení akutního problému mohou ještě používat. V tu chvíli jsem si uvědomila, že se ani jeden z nás se o oči vlastně vůbec nestaráme. Při tom je zrak jedním z nejdůležitějších smyslových orgánů, které zdravý člověk má.

To, že se pravidelně myjeme, čistíme si zuby a uši, je pro většinu z nás naprostá samozřejmost. Ale, co naše oči? Věnujeme jim péči, kterou by si zasloužily?

Dětem a dospívajícím do 18 let pravidelně vyšetřuje a hlídá zrak pediatr. Po dosažení plnoletosti se na preventivní oční prohlídky nechodí, pokud tedy člověk nemá s očima žádné trable. Jestliže ale máme nějaký problém nebo třeba oční vadu v rodině, měli bychom očaře navštívit. Kolem čtyřicítky bychom se už k očnímu lékaři měli objednat, i když žádné poruchy nepociťujeme, v tomto věku totiž začínají problémy s očima přicházet.

Pro správnou funkci zraku je důležité konzumovat potraviny s vysokým obsahem karotenoidů a vitamínu A. Kromě mrkve, o které i malé děti vědí, že je zdravá na oči, patří mezi vhodnou zeleninu např. špenát, brokolice nebo celer. Důležité jsou rovněž omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybách. Určitě není na škodu, kromě těchto potravin doplnit jídelníček také o vhodné doplňky stravy.

Pohyb je důležitý nejen pro udržení dobré fyzické kondice, ale velmi prospěšný i pro oči (věděli jste to 😊 ?). Pravidelná fyzická aktivita chrání před onemocněními, jako jsou věkem podmíněná makulární degenerace a glaukom.

Kouření zvyšuje riziko vzniku některých onemocnění jako katarakta, věkem podmíněná makulární degenerace a glaukom. Tabákový kouř zhoršuje projevy u syndromu suchého oka.

Oči by se měly chránit před nebezpečným UV zářením nejen za slunného dne. Pořiďte si kvalitní sluneční brýle, které filtrují UVA i UVB záření.

Pokud pracujete v prostředí, které není pro oči optimální (příliš prašné nebo pracujete s nástroji, které mohou být oku nebezpečné) používejte ochranné brýle. Stejně tak chraňte oči při sportu a minimalizujte tak riziko vzniku úrazu. Například při plavání nebo jízdě na kole by měly být brýle nedílnou součástí výbavy.

Spánek je důležitý pro regeneraci celého těla. Oči, které jsou v pohybu po celý den, potřebují v noci odpočívat. Ložnice by měla být dobře zatemnělá, je důležité vyhýbat se světlu, co nejméně používat lampičky nebo nejrůznější světýlka, všechnu elektroniku (televize, počítač, mobil) vypínat podstatně dříve, než při uléhání do postele, a tato zařízení ukládat co nejdále od lůžka.

V současné covidové době mnoho zaměstnanců využívá tzv. home office, dětí mívají on-line výuku, to znamená, že pracujeme nebo se učíme na dálku z domova, kde ale nemáme pro práci ideální podmínky. Já se například musela v první vlně, kdy se ze dne na den uzavřely školy, přestěhovat do kuchyně, odkud jsem pracovala, jedna dcera se učila v dětském pokoji, druhá v obývacím. Myslím, že kuchyň není zrovna ideálním pracovním prostředím, co se světla týče. Abychom oči co nejméně zatěžovali, doporučuje se sednout si s notebookem co nejblíže oknu a pracovat při denním světle, na monitorech snížit jas a nastavit si žluté záření (to oči tolik neunavuje) nebo vyměnit led žárovky za klasické.

Slovníček pojmů

všechny pojmy


podpis Petra 

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi