Dysfunkce Eustachovy trubice může způsobit nedoslýchavost

farmaceutická asistentka na MD Míša

Je to asi tři měsíce, co naše sedmiletá dcera prodělala zánět středního ucha. Ač jsme se obávanému „píchání ucha“ snažili předejít, nakonec se bez něj léčba stejně neobešla. A když jsme si konečně oddechli, že je po všem, začala jsem u dcery pozorovat zhoršení sluchu, což mě dost znepokojilo, a proto jsem ji raději objednala na ORL.

Eustachova trubice spojuje střední ucho s hltanem, zajišťuje stálé vyrovnávání tlaku ve středním uchu, což je nezbytná podmínka normálního slyšení.

Byla jsem přesvědčena, že její nedoslýchavost souvisí s prodělaným zánětem a podstoupeným zákrokem – paracentézou neboli tzv. pícháním ucha. Celkem mě totiž udivilo, že jí po zákroku z ucha hodně tekla krev (podobných stavů jsem si už s dětmi bohužel užila až až ☹), ale s takovým průběhem jsem se setkala poprvé. Říkala jsem si, že by špatně provedený zákrok? A s tímto podezřením jsem na vyšetření také odcházela…

Co krvácení po paracentéze způsobilo?

Paní doktorka si přečetla zprávu z předchozí návštěvy na ušní pohotovosti a vyslechla mé podezření, které mi vzápětí vyvrátila. Silnější krvácení po absolvované paracentéze není nic až tak neobvyklého. Může být důsledkem toho, že pacient při zákroku uhne nebo se náhle pohne, tím se totiž zvyšuje riziko poškození krevní cévy v uchu a následného krvácení. Nebo může být krvácení způsobeno tím, že při zánětu je sliznice v uchu zvýšeně zánětlivá a cévy v této oblasti mohou být více náchylné k poškození. To může způsobit, že krvácení po paracentéze bude častější. Z jakého důvodu však silnější krvácení nastalo v našem případě, se vyšetřením zjistit nedá.

Co nás v ordinaci čekalo?

Dcera podstoupila základní vyšetření otoskopem. Jako „správnou“ matku, která si samozřejmě vše předem nastudovala a „vygooglila“ 😊, mě překvapilo, že nenásledovala tzv. audiometrie, což je diagnostický test, který se používá k měření sluchové schopnosti pacienta. Paní doktorka mi vysvětlila, že v našem případě by toto vyšetření bylo zbytečné, při vyšetření otoskopem totiž zjistila, že se dceři za bubínkem hromadí tekutina, a proto nemá smysl audiometrii provádět.

Mimochodem, víte, že audiometrie je součástí preventivní prohlídky u dětí? Samotné vyšetření se neprovádí přímo u praktického lékaře, ale ten by měl rodičům při prohlídce dítěte v 5 letech věku vysvětlit důležitost tohoto vyšetření a předat jim informaci o screeningu sluchu včetně odkazu na pracoviště, kde dítě vyšetří.

Dysfunkce Eustachovy trubice

Eustachova trubice je tenká a trubicovitá struktura, která spojuje střední ucho s hltanem, což je část zadní části krku. Tato trubice hraje důležitou roli při udržování rovnováhy tlaku vzduchu mezi středním uchem a vnějším prostředím a při drenáži tekutiny z ucha. Pokud Eustachova trubice nefunguje správně, může to vést k hromadění tekutiny za ušním bubínkem, a to právě u dcery způsobuje zhoršení sluchu. Tekutina se za ušním bubínkem hromadí z několika důvodů:

  • Nedostatečná ventilace: když Eustachova trubice nefunguje správně a zůstává zavřená nebo nedostatečně otevřená, střední ucho se stává izolovaným od vnějšího vzduchu, to může vést k tvorbě podtlaku v uchu a nasávání tekutiny do středního ucha.
  • Poruchy drenáže: kromě ventilace umožňuje Eustachova trubice také drenáž tekutiny z ucha směrem k hltanu, kde může být vstřebána nebo vykašlána, pokud je Eustachova trubice zúžená nebo zablokovaná, nemůže tekutina volně odtékat, což může způsobit její hromadění ve středním uchu.
  • Zánět a otoky: infekce nebo alergické reakce mohou způsobit zánět a otok v okolí Eustachovy trubice, to může vést k její dysfunkci a potížím s normálním pohybem vzduchu a tekutin mezi středním uchem a vnějším prostředím.
  • Změny tlaku vzduchu: změny tlaku vzduchu v okolí mohou také ovlivnit Eustachovu trubici (například při letu v letadle nebo při potápění mohou vzniknout rychlé změny tlaku, což může mít vliv na funkci trubice).

Správnou funkci Eustachovy trubice zásadně ovlivňuje její tvar a stav. Hrají klíčovou roli při regulaci tlaku vzduchu, drenáži tekutiny a obecně při udržování správného fungování středního ucha. V našem případě je právě špatná ventilace důvodem celého problému, trubice se nedostatečně otvírá a tím se tekutina v uchu hromadí, pokud by tam zůstala, může deformovat bubínek nebo dokonce způsobit jeho prasknutí, způsobuje nedoslýchavost a také vytváří ideální prostředí pro bakterie a vznik zánětu.

U dcery byla nahromaděná tekutina bezbarvá, nebývá tomu však vždy. Nahromaděná tekutina může být různě zabarvená. Barva tekutiny může poskytovat lékaři užitečné informace při diagnostice a určování příčiny problému.

  • Bezbarvá (clear) tekutina bez hnisu nebo krve, může být bezbarvá nebo mírně žlutá.
  • Žlutá nebo zelená tekutina může naznačovat přítomnost hnisu, což je typické pro akutní zánět středního ucha.
  • Hnědá nebo černá barva může být spojena s průchodem krve do tekutiny. To se může stát v případě poškození cévy nebo traumatického zranění ucha.

Tekutina může mít také jiné barvy, například růžovou, oranžovou nebo šedou, ale ty jsou méně obvyklé a mohou záviset na specifických faktorech nebo příčinách.

Jak se „ventilátorní“ dysfunkce Eustachovy trubice léčí?

Zatím nám byla doporučena konzervativní léčba. Dceři stříkám 1 x denně kortikoidní kapky do nosu, aby jí splaskl otok v okolí Eustachovy trubice, což by mělo pomoci zlepšit její funkci. Dále se snažíme provádět cvičení, která mají za cíl zlepšit funkci trubice a předcházet problémům s ventilací a drenáží tekutiny v uchu:

  • Valsalvův manévr – vydechování vzduchu při zavřených ústech a ucpaném nosu.
  • Toynbeeova technika – polykání slin při zavřených ústech a ucpaném nosu.
  • Manévr Yawn-Swallow – polykání během zívání.

Všechna tato cvičení pomáhají posílit svaly, zlepšit otevírání a uzavírání trubice a vyrovnávat tlak. Upřímně řečeno, moc se nám tyto techniky provádět nedaří, myslela jsem, že to nebude problém, ale zatím asi mozek sedmiletého dítěte nechápe, co se po něm vyžaduje ☹.

Co když konzervativní léčba nezabere?

V tomto případě se provádí tzv. Politzerova technika, což je postup, při kterém lékař nebo audiolog používá speciální zařízení, které pomáhá otevřít Eustachovu trubici. Během tohoto postupu je pacientovi do nosu vstřikován vzduch nebo tekutina, což pomáhá vyrovnat tlak vzduchu mezi středním uchem a hltanem. Jedná se ale o zákrok, který není úplně dobře snášen dospělými, natož dětmi, takže pokud nenastane zlepšení, bude dceru pravděpodobně čekat jiný způsob léčby, spočívající v zavedení trubičky do bubínku. Tato trubička umožňuje ventilaci středního ucha a drenáž tekutiny (tyto trubičky se označují jako gromety, stipuly, ventilační nebo tympanostomické trubičky). Zákrok se u dětí provádí v celkové anestezii a používá se také při opakovaných zánětech středního ucha.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Co říci závěrem?

Pevně věřím, že se nám problém podaří „rozcivičit“ a zvládnout bez jakéhokoliv zákroku, i když zatím žádné zlepšení nepozoruji ☹. Kontrola nás teprve čeká, tak uvidíme, co bude dál. Pokud máte některá podobné zkušenosti, budu moc ráda za jakýkoliv komentář.

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.