Adenoidní vegetace aneb náš syn špatně slyší

farmaceutická asistentka na MD Míša

Při nedávném nachlazení dětí jsme si s manželem všimli, že 4letý syn hůře slyší. Poznali jsme to tak, že nereagoval na volání, na které předtím běžně odpovídal, poté jsme syna postavili vedle sebe se starší dcerou a šeptali jsme různá slova. Většinu z nich syn vůbec neslyšel na rozdíl od dcery, která zopakovala všechna správně. Nezbylo nic jiného než navštívit ORL ambulanci, kde jsme si vyslechli diagnózu adenoidní vegetace neboli zvětšení nosohltanové mandle.

Adenoidní vegetace je onemocnění postihující děti nejčastěji ve věku 4–7 let, protože v tomto věku je nosohltanová mandle nejvíce vyvinutá. Po 7. roce zvolna involvuje a mizí, ale někdy může také přetrvávat.

Definice adenoidní vegetace (AV)

Pod pojmem adenoidní vegetace se skrývá patologické zvětšení nosohltanové mandle. Její funkce spočívá v podílení se na obraně organismu proti infekcím. Ale pro tvorbu celkové imunity je její význam pouze okrajový a je nahraditelná ostatními orgány Waldeyerova okruhu, kam se řadí spolu s dalšími mandlemi (patrovou = krční, jazykovou a párovou). Mezi klinické příznaky AV patří:

  • neprůchodnost nosní dutiny – děti pak dýchají pusou, hlavně ve spánku, a mohou tím pádem i chrápat (to bylo poprvé, co jsem si všimla, že syn v noci chrápal – ale po odeznění nachlazení už ne)
  • facies adenoidea – tj. typický výraz obličeje, kdy má dítě otevřená ústa, protože kvůli opakovaným respiračním onemocněním má zbytnělou adenoidní vegetaci a nemůže dýchat nosem (běžně dýchá syn nosem, ale při nachlazení a ucpaném nosu ústy)
  • vracející se nemoci z nachlazení
  • opakující se záněty středouší
  • nedoslýchavost – kvůli zvětšené nosohltanové mandli, která tak překrývá ústí Eustachovy trubice, vznikne ve středouší podtlak, jehož následkem dojde k uvolnění tekutiny do tkáně  (nedoslýchavost byla hlavním důvodem návštěvy lékaře a bylo zajímavé zjistit, že syn nás v tu chvíli slyšel, jakoby byl myslím 1–2 metry pod vodou , po odeznění nachlazení se sluch syna vrátil naštěstí do normálu)
     

    Do ambulance jsme šli původně s tím, že syn hůře slyší nejspíš kvůli mazové zátce. Syna čekalo vyšetření uší pomocí tympanometrie, vyšetření nosu (rhinoskopie), pan doktor se mu podíval krátce i do krku a vyzkoušel sluch šeptáním slov, přičemž u prvního slova byl od syna asi 1 metr a postupně po metru odstupoval dále, aby zjistil, kde ho už syn neuslyší.

    Tympanometrie

    Pomocí tympanometrie se zjišťují mechanické a akustické vlastnosti bubínku. Doktor přiložil přístroj k synovu uchu – bála jsem se, že bude uhýbat, protože je na uších hrozně lechtivý, ale přístroj mu u ucha nevadil. Výsledkem měření je tympanometrická křivka typu A, B nebo C:

    • křivka typu A = normální, tlak ve středouší je v pořádku
    • křivka typu B = oploštěná křivka, kdy je ve středouší tekutina místo vzduchu
    • křivka typu C = podtlak ve středouší

    Rhinoskopie

    Rhinoskopie je odborný název pro vyšetřování nosních dutin zrakem pomocí speciálního zrcátka. Smyslem rhinoskopie je zjištění příčin např. chronické rýmy, obtížného dýchání nebo poruch průchodnosti nosu.

    Syn špatně slyší kvůli tekutině, která se drží v uchu v důsledku zduření nosohltanové mandle. Jak nám řekl pan doktor, může se jednat o stav dočasný, způsobený aktuálním nachlazením (rýma, kašel), který pomine, jakmile se syn uzdraví. Ale také nám řekl, že se to zlepšit nemusí, případně se adenoidní vegetace bude vracet při každém nachlazení, a pak je řešením operační zákrok, při kterém synovi mandli odstraní. Zůstala jsem stát jako opařená, protože původně jsme tam šli s tím, že syn hůř slyší kvůli mazové zátce, jistě chápete moje zděšení z operace.

    Později jsem zjistila, že AV je nejčastějším onemocněním v ORL, kvůli kterému dítě do 6 let podstupuje operační zákrok, ale stejně věřím, že se nás to týkat nebude.

    Léčba adenoidní vegetace

    • sanace zánětů horních cest dýchacích
    • adenotomie = odstranění nosohltanové mandle

    Kortikoidy

    Jelikož měl syn tento problém poprvé, předepsali nám v ordinaci kortikoidní sprej, který jsme měli synovi stříkat do nosu 1x denně po dobu 14 dní a za 3 týdny přijít na kontrolu. Pokud by problém přetrvával nebo se později častěji vracel, byla by nám doporučena adenotomie.

    Naše léčba bez kortikoidů

    Jelikož se kortikoidům zuby nehty bráníme, protože sice mohou pomoci vyléčit aktuální problém, ale určitě neřeší příčinu a mohou mít vedlejší účinky, tak jsme sprej prozatím odložili a zjišťovali, co by se dalo použít jiného. Podle všech příznaků jsme mohli předpokládat, že je synův stav způsoben aktuálním silným nachlazením, zaměřili jsme se na jeho léčení. Zvýšili jsme mu dávky vitamínů, beta-glukanů, a na posilnění imunity jsme mu začali dávat i Wobenzym (který máme zrovna doma, protože ho užíváme).

    „Zachránily nás perorální a ušní kapky!“

    Nevím, jak u vás, ale naše děti si nenechají ani při silně ucpaném nosu nic do něj stříknout. Hledali jsme proto jiné možnosti a našli jsme perorální kapky Lymphomyosot (pomáhají snižovat mízní otoky) a ušní kapky Otic Solution (dokážou na sebe navazovat tekutinu, která se synovi v uchu držela, a navíc mu i tlumily občasnou bolest oušek). Na rozdíl od stříkání do nosu byl schopen perorální kapky bez problému polknout a přes počáteční boj s kapáním do ucha jsme nakonec zvládali nakapat i Otic Solution. (Více informací o ušních kapkách a jejich srovnání si můžete přečíst v mém článku Čištění uší u dětí ).

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Jak jsme si adenoidní vegetací poradili?

 Po 3 týdnech jsme se se synem dostavili na kontrolu do ORL ambulance. Syn byl opět moc šikovný, nechal si vyšetřit uši i nos a zopakoval tentokrát už všechna slova, která mu pan doktor šeptal ze vzdálenosti cca 1 až 6 metrů. Sám pan doktor byl mile překvapen, že se to synovi zlepšilo v tak velké míře 😊. Ale přiznám se, že jsme mu neřekli, jak jsme syna nakonec léčili, ale nejdůležitější bylo jeho celkové uzdravení. .

podpis Míša

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi