Zdraví a nemoci

Sedmá nemoc

Už jsme se tady zabývali pátou a šestou nemocí, a tak by nebylo na škodu rozebrat ještě tu poslední s označením „sedmá“. Proč mají vlastně některé nemoci v názvu číslo? V době, kdy ještě nebylo známo, co tyto nemoci způsobuje, se prostě číslovaly. Zatím co první čtyři nemoci již běžně nazýváme jejich dalším a známějším názvem, horší je to s těmi posledními třemi, které se stále označují číslovkou. O které se  vlastně jedná?

První dětská nemoc – Spalničky
Druhá dětská nemoc – Spála
Třetí dětská nemoc – Zarděnky
Čtvrtá dětská nemoc – Pseudospála (nepravá spála)
Pátá dětská nemoc – Infekční erytém
Šestá dětská nemoc – Třídenní horečka
Sedmá dětská nemoc – Ruka-Noha-Ústa
 

Petra

Roup dětský

V tomto článku bych vás ráda seznámila s dalším parazitem, který může vaše děti potrápit. Na toto téma mě přivedla kamarádka, nedávno jsme seděly v kavárně a při probírání všeho možného se mi nenápadně, velmi potichu a stydlivě svěřila, že její čtyřletá dcerka má roupy. Překvapilo mě, že to brala s humorem a v klidu, já bych v její situaci byla pěkně na nervy... Naštěstí jsem se u vlastních dětí s tímto odporným cizopasníkem nesetkala, ale roupi potrápili mé neteře a vlastní zkušenost mám z dětství a jen si na to vzpomenu, začne mě svědit zadek 😊 a vybavím si příšernou chuť sirupu, který se tehdy na roupy předepisoval.

Petra

Co na bolest v krku

Bolest v krku je určitě každému dobře známá. Může se objevit kdykoliv, a to nejen v zimních měsících, obvykle provází nachlazení a je spojená s rýmou či kašlem. Někdy se jedná o pálení či škrábání, jindy se projevuje hlavně při polykání. Na trhu existuje celá řada volně prodejných přípravků, pomocí kterých můžeme bolest v krku léčit a zmírnit. Já osobně tyto produkty vyhledávám okamžitě při sebemenším škrábnutí, bolest v krku je mi velmi nepříjemná, a navíc spojena s nedobrou zkušeností v podobě abscesu v krku, což bych nepřála ani největšímu nepříteli, proto se této bolesti bráním zuby nehty.

Petra

Šestá nemoc

Slyšeli jste někdy o „šesté nemoci“? Já jsem ji zaznamenala poprvé, až jsem s dcerou navštívila pediatra poté, co se u ní objevila vysoká horečka. Když pan doktor vyřkl diagnózu, koukala jsem na něj trochu nevěřícně a měla pocit, že vtipkuje, opravdu jsem do té doby netušila, že nemoc s takovým názvem existuje. Nevím, jak vy, ale já si nepamatuji, že bych o ní slyšela třeba jako dítě, možná to bude ale tím, že se tato nemoc objevuje hlavně u kojenců a batolat, a tak si na ni nevzpomínám jako na jiné dětské choroby.

Petra

Resuscitace dětí

Co si pamatuji, vždycky jsem byla ten typ člověka, co měl rád adrenalin a napínavé situace. Po maturitě na střední zdravotnické škole v oboru zdravotní laborant jsem si nějakou dobu pohrávala s myšlenkou jít dál na záchranáře, ale protože se tento obor u nás zrovna neotevíral, nakonec z toho sešlo. Mým snem bylo dělat posádku RZS (rychlá záchranná služba), ideálně se postupně dostat k letecké záchranné službě. Nakonec jsem však zůstala laborantkou ve velké fakultní nemocnici a díky tomu vždy alespoň 1x za rok absolvovala povinné kurzy první pomoci vedené skvělými lidmi přímo z ARO.

Hanka

Záněty močových cest

Taky se opakovaně trápíte se záněty močových cest? Zkušeností s tímto onemocněním mám bohužel na rozdávání, poprvé jsem ho prodělala ve 4. třídě a od té doby se s ním ne úplně úspěšně peru. Kdo nezažil, netuší, jak bolestivě se problém se zánětem močových cest projevuje a jak dokáže znepříjemnit život. Neumím si představit, že bych odjela třeba na dovolenou a zapomněla si přibalit antibiotika, ani bych nemusela onemocnět, měla bych zkaženou dovolenou jen bych si uvědomila, že je nemám po ruce, protože bych neustále myslela na to, co kdyby…

Petra

  • 1
  • 2