Zdraví a nemoci

Migréna u dětí a mladistvých

Také jste si stejně jako já mysleli, že migréna je záležitostí pouze dospělých? Na vlastní kůži jsem migrénu naštěstí nezažila, ale její příznaky a průběh si pamatuji z dob, kdy na ně trpívala moje matka. Když se migréna poprvé objevila u mé mladší dcery, někdy mezi 10. až 11. rokem, ani mě nenapadlo, že by se mohlo jednat právě o tuto diagnózu. Nenapadlo mě to ani poté, co se začala objevovat opakovaně, v té době jsem měla v hlavě katastrofické scénáře, co všechno by ty příšerné bolesti hlavy mohlo způsobovat.

Petra

Sirupy pro děti na horečku a proti bolesti

Jistě jako všechny matky bych chtěla mít nonstop zdravé děti, ale realita je úplně jiná, obzvlášť když se dítě pohybuje v dětském kolektivu, kde často chytne kde co – virózou počínaje, roupy nebo bradavicemi konče. V tomto článku se podíváme na sirupy proti bolesti, které mohou dětem ulevit jak od horečky, tak od bolesti různého druhu, např. od bolesti zubů (včetně bolesti při prořezávání zoubků), hlavy nebo uší.

Míša

Co zabírá na roupy

Roup dětský nebo-li enterobius vermicularis je parazit, který způsobuje onemocnění zvané enterobióza. Nejedná se o žádné vážné onemocnění, každopádně také o nic příjemného. Určitě se mnou budete souhlasit, že většině z nás se jen při jeho představě zvedá žaludek. Co ale dělat když se roup u vašeho dítka přeci jen objeví? Který přípravek zaručeně pomůže a jak se proti němu účinně bránit? To vše jsem se pokusila shrnout v tomto článku.

Petra

Febrilní křeče

Určitě to všichni znáte. Dítě je v pohodě, hraje si, je spokojené a najednou, klidně z ničeho nic je unavené, nevrlé, jde si lehnout a… je tu horečka! Ale i teplota nebo horečka mají své důvody. Proč se vlastně teplota zvyšuje? Zvýšená teplota i horečka je přirozený a žádoucí jev lidského organismu – potažmo imunitního systému, když se něco děje (typicky když je přítomna infekce). Proto není žádoucí snižovat teplotu za každou cenu. Tělo musí vynaložit k zvýšení teploty nemalé úsilí a bojuje tak proti infekci. Někdy už jen jejím zvýšením dokáže zničit některé bakterie či viry.

Hanka

Plané neštovice

Za sebe mohu říct, že ve svém okolí neznám asi nikoho, kdo by neprodělal plané neštovice – ať už v dětství, nebo v dospělosti. A teď už to můžu tvrdit i o svých dětech. Nejstarší dcera si je „donesla“ během jejího posledního měsíce v mateřské škole. Naštěstí ale měla celkem rychlý průběh bez komplikací, takže si poslední červnový týden ještě naposled užila kamarády a aktivity ve školce. A jak to tak bývá, do dvou týdnů se nakazily také obě naše mladší děti, takže já jsem si s nimi „užívala“ izolaci, ale na druhou stranu jsem ráda, že už to mají všechny naše děti odbyté.

Míša

  • 1
  • 2