Febrilní křeče

mikrobiologická laborantka na MD Hanka

Určitě to všichni znáte. Dítě je v pohodě, hraje si, je spokojené a najednou, klidně z ničeho nic je unavené, nevrlé, jde si lehnout a… je tu horečka! Ale i teplota nebo horečka mají své důvody. Proč se vlastně teplota zvyšuje? Zvýšená teplota i horečka je přirozený a žádoucí jev lidského organismu – potažmo imunitního systému, když se něco děje (typicky když je přítomna infekce). Proto není žádoucí snižovat teplotu za každou cenu. Tělo musí vynaložit k zvýšení teploty nemalé úsilí a bojuje tak proti infekci. Někdy už jen jejím zvýšením dokáže zničit některé bakterie či viry.

Febrilní křeče (FK, convulsiones febriles) se označují záchvaty s horečkou, které postihují především malé děti, nejčastěji mezi 6. měsícem a 5. rokem.

Normální teplota dítěte je 36,7 – 37 °C. Pokud měříme teplotu v konečníku (což je podle mě nejpřesnější), je potřeba odečíst 0,5 °C! Jestliže tedy v konečníku naměříme např. 37,9 °C (což je tzv. vnitřní teplota), skutečná teplota, která nás zajímá, je 37,4°C. Tady bych ráda zmínila, že takovouto teplotu řešíme (samozřejmě podle stavu a chování dítěte) nejčastěji svlečením jedné vrstvy oblečení, což tělíčko přirozeně ochladí a pokud nejde o nějakou vážnější příčinu, infekci atd., mělo by to pomoci. Pozor u malých miminek v šestinedělí. Tam konzultujeme jakoukoliv zvýšenou teplotu s pediatrem!

Pokud naměříme teplotu 38 °C a vyšší, jedná se již o horečku. Nad 38,5 °C už je na místě horečku srážet (samozřejmě se řídíme také stavem dítěte, já jsem srážela až při 39 °C, pokud byl jinak syn „v pohodě“).

Metody na srážení horečky

Ke srážení horečky můžeme použít buď fyzikální, nebo farmaceutické metody.

  1. Fyzikální - známé chlazení různými studenými obklady, typicky povrchových tepen např. v tříslech, vlažná sprcha, octové obklady atd.
  2. Farmaceutické - podání antipyretik, tedy léků proti horečce. Dětem se podávají antipyretika ze dvou skupin:
  • Obsahující paracetamol (např. Paralen, Panadol) – může se použít v jakémkoliv věku.
  • Obsahující ibuprofen (např. Nurofen) – používá se od 3 měsíců/6 kg.

Oba tyto druhy se podávají po 6 – 8 hodinách. Ale pokud podáme např. Panadol a již za 3 h horečka zase hodně stoupne, můžeme již po 4 h sáhnout po antipyretiku z druhé skupiny, tedy po Nurofenu.

Pozor! Dětem do 15 let se nesmí podávat léčiva s kyselinou acetylsalicilovou – např. Acylpyrin, Superpyrin, Anopyrin! (hrozba tzv. Reyova syndromu).

Febrilní křeče

Při prudké změně teploty může dojít k obávaným a nepěkně vypadajícím febrilním křečím (febris znamená latinsky teplota). Pozor! Nejedná se pouze o náhlý vzestup, ale i o prudký pokles teploty, proto pozor na příliš rychlé srážení horečky (ideální je srazit teplotu cca o 1 °C, není tedy rozhodně žádoucí srazit horečku 39,5 °C během chvíle na 37 °C, i zde hrozí vznik FK!).

Není známá žádná “nebezpečná“ teplotní hranice pro vznik FK, ale často se jedná o vysokou horečku.

FK se nejčastěji objevují u cca 4 % dětí od 6 měsíců do 5 let. Je zde významný genetický faktor (pokud se vyskytují FK v přímé rodině, zvyšuje se riziko výskytu až 3x).

I když FK vypadají opravdu ošklivě a rodiče dokáží vyděsit, ve většině případů z nich děti vyrostou a co je důležité – nezanechávají žádné následky – zdravotní ani intelektuální! (Komplikované FK, které trvají zpravidla déle než 15 min, mohou zvýšit pravděpodobnost vzniku epilepsie). Ve většině případů se však jedná o FK nekomplikované, které zpravidla odezní do 5 min, kdy následuje návrat plného vědomí.

K FK dochází proto, že centrální nervový systém dětí v tomto věku ještě není dosti vyzrálý a prudký výkyv teploty nezvládne. Může se stát, že FK jsou prvním příznakem horečky, kterého si všimneme, protože teplota může stoupnout opravdu rychle!

Křeče mohou být téměř stejné jako u epilepsie, může křečovat celé tělo nebo jen pravá nebo levá půlka, dítě se může propínat do luku, mít oči v sloup, může mít i pěnu u pusy nebo zvracet a může být i v bezvědomí.

Co při febrilních křečích dělat?

V prvé řadě se hlavně uklidnit, byť je to těžké! Dítě uložte na rovnou, měkkou podložku/nechejte ho v postýlce, abyste zabránili poranění a zavolejte RZS (při křečích by měl dítě vždy vidět lékař!). Je fajn, když dokážete průběh FK co nejlépe popsat, případně pokud zvládnete udělat třeba videozáznam. Nic nestrkejte pod hlavu, ani do pusy, nesnažte se dítě „zalehnout“…prostě ho jen hlídejte, aby si neublížilo a v případě zvracení ho otočte na bok. Pokud už dítě FK prodělalo, pravděpodobně dostane pro případ rizika opakování diazepamové čípky. Nikdy se však nedávají preventivně dětem, které FK neměly! U dětí, které již FK měly, vždy bedlivě měříme teplotu a již když vystoupá k 38 °C, srážíme ji antipyretiky, abychom zabránili opakovaným křečím.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Shrnutí

Febrilní křeče jsou záchvaty s horečkou, které se vyskytují hlavně u dětí mezi 6. měsícem a 5. rokem. Ve většině případů se jedná o nekomplikovaný průběh, kdy FK odezní do 5 minut. Projevují se "křečováním" celého těla nebo jen pravé nebo levé půlky, může se objevit pěna u pusy, zvracení nebo dokonce bezvědomí. V případě FK by měl dítě vidět lékař, proto se doporučuje vždy volat RZS, mezitím dítě uložte na měkkou podložku a otočte ho na bok.

Ačkoliv FK vypadají hrozivě a dokáží pořádně vyděsit, je důležité zachovat klid.

Věřím, že je nebudete muset nikdy řešit, ale být připraven, není na škodu. Přeji plno krásných dní bez teplot!

podpis Hanka

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi