Záněty močových cest

manažerka Petra

Taky se opakovaně trápíte se záněty močových cest? Zkušeností s tímto onemocněním mám bohužel na rozdávání, poprvé jsem ho prodělala ve 4. třídě a od té doby se s ním ne úplně úspěšně peru. Kdo nezažil, netuší, jak bolestivě se problém se zánětem močových cest projevuje a jak dokáže znepříjemnit život. Neumím si představit, že bych odjela třeba na dovolenou a zapomněla si přibalit antibiotika, ani bych nemusela onemocnět, měla bych zkaženou dovolenou jen bych si uvědomila, že je nemám po ruce, protože bych neustále myslela na to, co kdyby…

Až 90 % zánětů močových cest je způsobeno bakterií Escherichia coli. Ženy trpí na záněty močových cest až 10 x častěji než muži!

Infekce močových cest způsobuje zánět části močové soustavy, do které patří močová trubice, močovody, močový měchýř a ledviny. Nejčastěji postihuje dolní močové cesty, protože dnešní včasná a účinná léčba zabrání postupu infekce až do ledvin, není to však pravidlo, a i k zánětům ledvin mnohdy dochází. Zánět močových cest vzniká přítomností určitého patogenu v moči, v tomto případě se jedná o různé bakterie, vzácněji viry nebo plísně. Onemocnění močových cest zpravidla vyvolává bakterie Escherichia coli (E.coli), měně častěji Proteus nebo Klebsiella.

Nejčastěji se záněty močových cest objevují u žen, ale nevyhýbají se ani mužům a dětem (jak jsem sama zmínila v úvodu, prvně jsem se s tímto onemocněním setkala právě v dětském věku).

Ve většině případů proniká infekce do močových cest ze zevního genitálu přes močovou trubici (proti proudu moči), to je důvod, proč se s tímto problémem častěji potýkají ženy. Ty mají totiž kratší močovou trubici než muži, navíc vyústění močové trubice u žen těsněji přiléhá k oblasti pochvy a konečníku. Střevní bakterie se u žen mohou hromadit v pochvě, odkud se snadno dostanou do močových cest a opakovaně způsobují infekci.

U mužů se problémy s infekcí močových cest objevují spíše ve vyšším věku a jsou spojeny se zvětšenou prostatou, jejíž důsledkem je zúžení močové trubice a následné nedokonalé vyprázdnění močového měchýře.

Co se dětí týče, obvykle záněty močových cest souvisí se zadržováním moči, nedodržováním pitného režimu a nedostatečnou hygienou. Zejména u holčiček je důležité dbát na to, aby se správně utíraly po vyměšování, a to zepředu dozadu, aby nedocházelo k přenášení bakterii ze stolice do močového ústrojí.

  • Nedostatečná hygiena.
  • Zadržování moči.
  • Nedostatečný pitný režim.
  • Pohlaví (ženy mají kratší močovou trubici – bakterie se šíří kratším úsekem, proto jsou právě ženy náchylnější k tomuto onemocnění).
  • Časté střídání sexuálních partnerů a nechráněný pohlavní styk.
  • Vrozené vývojové vady močového ústrojí (např. zúžená močová trubice).
  • Cukrovka (moč diabetiků obsahuje velké množství cukru, čímž vzniká velmi vhodné prostředí pro bakterie).
  • Zablokování močových cest (močové kameny nebo zvětšena prostata u mužů – moč správně neodtéká a zvyšuje se tak riziko infekce).
  • Těhotenství (močový měchýř je stlačován plodem a nedochází ke správnému vyprázdnění).
  • Zavedený katetr v močové trubici.
  • Prochladnutí (ať v zimních či letních měsících z důvodu mokrých plavek nebo sportovních aktivit).
  • Oslabená imunita.

Jak se záněty močových cest projevují?

Projevy tohoto onemocnění jsou velmi nepříjemné a bolestivé, dle mého názoru jasně signalizující diagnózu (možná to ale bude tím, že jsem jich prodělala opravdu spoustu a při sebemenším náznaku vím, co bude následovat). Mezi hlavní příznaky patří:

  • Neustálé nucení na močení (v mém případě opravdu neustálé, sotva opustím WC, mířím tam znovu, i když vím, že ze sebe nic nevyždímám, neumím přesvědčit hlavu, že se jedná jen o pocit, nikoliv skutečnost).
  • Bolest při močení (velmi nepříjemné pálení a řezání).
  • Produkce malého množství moči.
  • Bolesti v podbřišku (já osobně nemívám).
  • Zvýšená teplota (také nemívám).
  • Krev v moči (není to pravidlem, zažila jsem snad jen při prvním výskytu nemoci jako dítě, pamatuji si na zděšení, když jsem to zjistila).
  • Zakalená a páchnoucí moč.
  • Bolesti zad (obvykle při zánětu ledvin).
  • Samovolný únik moči (v pokročilejší fázi).
     

    Pokud se u vás některý z výše uvedených projevů objeví, doporučuji navštívit lékaře, který nechá moč laboratorně vyšetřit. Díky svým zkušenostem již na nic nečekám a k lékaři jdu okamžitě (dříve jsem se snažila nejdříve sama léčit pomoci urologického čaje nebo volně dostupných preparátů z lékárny, ale většinou jsem rozjezd nemoci jen oddálila, a nakonec téměř vždy v ordinaci skončila). Protože vím, co bude následovat, doma si vysterilizuji skleničku a k lékaři rovnou donesu vzorek moči (mělo by se jednat o tzv. střední proud (prostě ze střední části močení)), tímto se většinou vyhnu čůrání do zkumavky přímo na WC u lékaře nebo cévkování, které většina lidí vnímá jako nepříjemné (není se čeho bát, jedná se o malinké štípnutí, kolikrát jsem ani nevěděla, že už to proběhlo). Přímo v ordinaci pak lékař provede základní vyšetření moči pomocí papírového testu, dle kterého je schopen určit, zda infekce opravdu probíhá, poté se vzorek posílá k laboratornímu kultivačnímu vyšetření moči, aby se zjistilo, která konkrétní bakterie infekci způsobuje.

    Na základě laboratorních výsledků z vyšetření moči se zjistí, která bakterie má infekci na svědomí a je možné nasadit odpovídající léčbu v podobě antibiotik (hubí bakterie) nebo chemoterapeutik, popřípadě analgetik na tlumení bolesti. Obvykle se nečeká na výsledky laboratorního vyšetření a hned se nasadí širokospektrální antibiotika, pouze v případě, že by zánět způsobila jiná bakterie, na kterou předepsaná antibiotika neúčinkují, musela by se medikace změnit. Pacient by měl zůstat v teple a klidu, zvýšit příjem tekutin (dříve se doporučoval ne příliš chutný urologický čaj, dnes je to v podstatě jakýkoliv čaj bez cukru nebo voda, důležité je hlavně pít a pít).

    „Důležitý je zvýšený příjem tekutin“!

    Ve většině případů antibiotika účinkují velmi rychle a dochází k nesmírné úlevě, je však nutné dobrat je všechna, aby se infekce nevrátila. Během léčby byste se měli vyhýbat kyselým potravinám a nápojům, mléčným výrobkům a samozřejmě alkoholu.

    Pokud se jedná o nekomplikovaný a mírný zánět, nemusí být antibiotická léčba nutností. U slabšího průběhu je nutný zvýšený příjem tekutin (ideálně nejrůznějších nesladkých čajů nebo vody, nedoporučuje se pití kávy a alkoholu). V lékárně lze zakoupit volně dostupné přípravky vhodné na záněty močových cest, kterými lze léčbu zánětu podpořit. Doporučují se také tinktury z bylinek jako jsou medvědí česnek nebo lichořeřišnice, popřípadě extrakty z brusinek, které obsahují velké množství antioxidantů, jenž pomáhají pří zvládání infekce a zánětu.

    Ač jsem vyzkoušela téměř vše, co jsem kde vyčetla nebo mi bylo lékařem doporučeno, moje osobní zkušenost je ale taková, že jen opravdu málokdy se mi podařilo rozbíhající se zánět zastavit, někdy se mi na chvíli ulevilo, myslela jsem, že mám vyhráno, ale za pár dní se problémy vyskytly znovu.

    Ano, prevence určitě existuje, neříkám, že funguje na 100 %, ale pokud jsou dodržována určitá pravidla, lze výskyt tohoto onemocnění výrazně omezit. Mezi základní preventivní opatření řadíme:

    • Dodržování správné hygieny – intimní partie mají ženy po vykonání potřeby vždy otírat směrem zepředu dozadu, aby se zamezilo přesunu bakterii z konečníku do močové trubice.
    • Nošení vhodného prádla – prádlo by mělo být ideálně bavlněné, a ne příliš těsné.
    • Dostatečný příjem tekutin.
    • Pravidelné vyprazdňování (nezadržovat močení).
    • Vyhýbání se prochladnutí.
    • Výměna mokrého prádla (např. plavek po koupání, pokud na záněty močového ústrojí trpíte, určitě se převlečte do suchého, po sportu nezůstávejte ve vlhkém oblečení, je to sice otravné, ale když např. vyrazím na kolo, všude si beru náhradní oblečení včetně spodního prádla).
    • Dodržování správné hygieny po souloži (dle mého názoru jeden z nejdůležitějších bodů v rámci prevence – po pohlavním styku se co nejrychleji vymočte, aby se odplavily možné bakterie z močové trubice, umyjte pohlavní orgány (muži i ženy) a preventivně vypijte sklenici vody nebo čaje.
    • Posilování imunity (velmi dobrou zkušenost mám s Wobenzymem, jedná se o přípravek obsahující enzymy, které mají schopnost ovlivňovat imunitu a tlumit záněty či otoky. Není zrovna nejlevnější, ale opravdu funguje, po dobrání měsíční kúry jsem měla na hodně dlouhou dobu klid).

    Tuto otázku jsem jednou položila mému praktickému lékaři, bylo to v době, kdy jsem procházela nelehkým životním obdobím a během jednoho roku se s infekcí močových cest potýkala každé tři měsíce. Odpověděl, že si to nemyslí, ale nic není nemožné. Já jsem však přesvědčena, že psychika s tímto problémem alespoň částečně souvisí. K tomuto názoru jsem dospěla svými zkušenostmi a pozorováním, sice se s onemocněním potýkám v podstatě po celý život, ale pokud delší dobu řeším něco závažnějšího a nejsem úplně v pohodě, potýkám se s problémem mnohem častěji a pravidelněji. Dokonce jsem četla nejeden článek o tom, že u žen mohou infekce močových cest souviset s problémy ve vztazích, což mě v mém názoru utvrdilo.

    Jakékoliv zánětlivé onemocnění močového ústrojí se nevyplácí podceňovat. Nelze je léčit pouze analgetiky, která utlumí bolest, ale nevyléčí příčinu. Neléčené infekce močových cest mohou způsobit zúžení močové trubice nebo závažné a trvalé poškození ledvin, v těhotenství by mohlo dojít i k potratu. Proto signály poukazující na toto onemocnění neberte na lehkou váhu!

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Co říci na závěr?

Závidím všem, kteří se s podobným problémem nesetkali. Pokud i vy patříte k ženám (mužům), kterým se záněty močových cest nevyhýbají, budu ráda za jakýkoliv komentář, připomínku, radu či zkušenost.

Děkuji.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi