Jaké vitamíny potřebují děti pro zdravý vývoj?

manažerka Petra

Správná výživa je pro nás zásadní po celý život, ale ještě větší důležitost má v době, kdy se lidský organismus teprve rozvíjí. Děti rostou, jejich těla se vyvíjí a potřebují přísun všech potřebných živin v dostatečném množství a také s dostatečnou pravidelností.

Vyvážená strava a dostatečný příjem vitamínů v dětském věku jsou zásadní pro správný růst a vývoj.

Právě vitamíny jsou pro zdravé fungování a rozvoj dětského organismu zásadní. Děti je potřebují pro správnou funkci imunitního systému, růst kostí, ale i pro psychickou pohodu. Ideální je, aby děti konzumovaly pestrou stravou, ale pokud nějaký chybí, je vhodné ho dodat i potravinovými doplňky.

Co jsou vitamíny a proč jsou pro dětský vývoj důležité?

Termín "vitamín" se poprvé objevil začátkem 20. století, kdy chemik z Polska, Kazimír Funk, tento pojem vytvořil na základě spojení latinských slov „vital“ a „amine“, což v překladu znamená něco jako „životně důležité aminy“. Sice se později prokázalo, že o aminy se nejedná, název už zůstal.
Dnes rozlišujeme vitamíny A, B, C, D, E a K a obecně jsou definovány jako látky organického původu, které jsou podstatné pro optimální probíhání biochemických reakcí v lidském organismu. Vzhledem k tomu, že děti jsou ve fázi intenzivního růstu a vývoje, je klíčové zajistit, aby dostávaly dostatečné množství všech potřebných vitamínů, ideálně prostřednictvím vyvážené a pestré stravy.


Kdy se u dětí může objevit nedostatek některých vitamínů?

Myslím, že to zná každá z nás. Někdy se můžeme snažit sebevíc, ale některé pokrmy do dětí prostě nedostaneme. Nedostatek vitamínů má také velkou spojitost s určitými zdravotními problémy a v neposlední řadě s potravinovými intolerancemi, se kterými se v dnešní době bohužel roztrhnul pytel. A kdy úbytek vitamínů pozorujeme nejčastěji?

  • Nechutenství – dítě jí málo, případně některé potraviny přímo odmítá.
  • Chybné stravování – konzumace polotovarů, stravování ve fast foodech, nadměrný příjem sladkostí nebo slaných snacků.
  • Dieta – děti trpící celiakií (intolerance na lepek), nesnášejí mléčné produkty nebo mají další dietní omezení, případně konzumují vegetariánskou nebo veganskou stravu.
  • Oslabená imunita – pokud je tělo oslabeno např. nějakou infekcí, může to vést ke snížené absorpci vitamínů, stejně tak v případě užívaní antibiotik.
  • Zvýšená zátěž – i děti musí někdy čelit zvýšené fyzické a psychické zátěži. Může se jednat o aktivní sportovce s intenzivním tréninkem, děti, čelící stresu kvůli škole, problémům v rodině či šikaně.

Ve všech těchto případech je o to více důležité dbát na vyváženou stravu bohatou na vitamíny, posílit imunitu a v případě nedostatku konkrétních vitamínů se poohlédnout po vhodných doplňcích stravy.

Potřeba konkrétních vitamínů se samozřejmě odvíjí od věku. Miminka, která jsou ještě kojena, potřebují jiné vitamíny než batolata začínající s pohybem či starší děti a teenageři. Tady bych doporučila neimprovizovat, ale vždy konkrétní problém konzultovat s pediatrem nebo odborným lékařem. A hlavně, mějte na paměti, že nic se nemá přehánět, i vitamíny mohou škodit, pokud je jich příliš.

Vitamíny pro miminka

Pro miminka jsou klíčové vitamíny podporující jejich zdravý růst a vývoj. Některé vitamíny mohou být podávány formou kapek, zatímco jiné je možné získat z mateřského mléka nebo vhodné kojenecké výživy. A které jsou nejdůležitější?

  • Vitamín D - zásadní pro zdravý vývoj kostí a zubů, protože pomáhá tělu vstřebávat vápník, je důležitý i pro správné srůstání lebečních kostí (fontanely). Vzhledem k tomu, že miminka nejsou vystavena slunečnímu záření v dostatečném množství, doporučuje se většině kojenců podávat doplňky vitamínu D, zejména pokud jsou kojena. Umělá výživa často obsahuje dostatek vitamínu D.
  • Vitamín K - nezbytný pro srážení krve a prevenci krvácivých stavů. Podává se ve formě kapek.
  • Vitamín A - důležitý pro zrak, imunitní systém a růst buněk. Většinou se získává z mateřského mléka nebo kojenecké výživy.
  • Vitamíny skupiny B (zejména B12 a kyselina listová) - tyto vitamíny jsou důležité pro správný růst, tvorbu červených krvinek a vývoj nervového systému. Kyselina listová a B12 jsou běžně obsaženy v mateřském mléce a kojenecké výživě. Pokud je matka vegetariánka nebo veganka, může být potřeba dodávat vitamín B12 prostřednictvím doplňků stravy.
  • Vitamín C - důležitý pro zdravou kůži, imunitní systém a vstřebávání železa. Obvykle je dostatek vitamínu C zajištěn prostřednictvím mateřského mléka nebo vhodné umělé výživy.

Vždy je důležité konzultovat podávání jakýchkoli vitamínových doplňků pro miminka s pediatrem, aby bylo zajištěno, že dítě dostává správné množství živin podle svých specifických potřeb.

Když se strava dětí začne měnit z čistě mléčné na pestřejší, je obvykle ve stravě vše potřebné. 

  • Vitamín D - podporuje zdravý vývoj kostí a zubů, protože pomáhá tělu vstřebávat vápník. Je také důležitý pro správnou funkci imunitního systému. Batolata by měla mít dostatečný příjem vitamínu D, který může být zajištěn vystavením slunečnímu záření a potravinami bohatými na vitamín D (např. obohacené mléko, tučné ryby). Pokud to nestačí, může být nutné doplňování vitamínu D ve formě kapek nebo jiných doplňků.
  • Vitamín A - klíčový pro zdravý zrak, růst a imunitní systém. Vitamín A se nachází v potravinách jako jsou mléčné výrobky, vejce, zelenina (např. mrkev, špenát) a ovoce (např. meruňky).
  • Vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B12, kyselina listová) - tyto vitamíny jsou důležité pro energetický metabolismus, tvorbu červených krvinek, zdravý nervový systém a celkový růst.
    Batolata by měla získávat dostatek vitamínů skupiny B z potravin jako jsou celozrnné produkty, maso, vejce, mléčné výrobky a zelená listová zelenina.
  • Vitamín C - podporuje imunitní systém, zdraví kůže a pomáhá vstřebávat železo z rostlinných zdrojů. Tento vitamín se nachází v citrusových plodech, jahodách, paprikách, brokolici a rajčatech.
  • Vitamín E - důležitý antioxidant, který chrání buňky před poškozením. Nachází se v potravinách jako jsou ořechy, semena, rostlinné oleje a listová zelenina.
  • Železo - je důležité, ikdyž se nejedná o vitamín, železo je klíčové pro tvorbu hemoglobinu, který přenáší kyslík v krvi. Nedostatek železa může vést k anémii. Batolata by měla dostávat železo z potravin jako je maso, ryby, vejce, luštěniny a obohacené obiloviny. V některých případech může být doporučeno doplňování železa.
  • Vápník - klíčový pro zdravý vývoj kostí a zubů. Děti by měly dostávat vápník z mléčných výrobků, zelené listové zeleniny a obohacených potravin.

Je důležité, aby batolata měla pestrou a vyváženou stravu, která jim zajistí dostatečný přísun všech potřebných vitamínů a minerálů.

Pro předškoláky (děti ve věku 3–5 let) a školáky (děti ve věku 6–12 let) jsou klíčové určité vitamíny, které podporují jejich růst, kognitivní vývoj a celkové zdraví. V tomto období děti rostou rychle a začínají čelit novým výzvám ve škole, takže je důležité, aby dostávaly dostatečné množství všech nezbytných vitamínů. S nástupem do kolektivů jsou děti více náchylné různým nákazám (chřipce, virózám apod.). Důležité je dbát na přísun vitamínů, které by posílily obranyschopnost jejich organismu.

Více vitamínu A potřebují děti, které trpí celiakií, mají střevní problémy, opakované infekce a také více namáhají oči. Zvýšený příjem vitamínů skupiny B je potřeba u dětí, které rychle rostou, mají větší fyzickou nebo psychickou zátěž, trpí opakujícími se infekcemi a alergiemi. U stejných problémů se doporučuje také zvýšit přísun vitamínu C. Menší děti také někdy hůře snášejí sluníčko, proto je dobré jim doplňovat vitamín D. Ten je vhodný také při celiakii a rychlém růstu. I děti někdy konzumují příliš nenasycených mastných kyselin. Pak je vhodné doplnit vitamín E, který se podává také při poruše vstřebávání tuků. Na chronická průjmová onemocnění a pro celiaky se doporučuje zase vitamín K.

Vitamíny jsou pro předškoláky a školáky klíčové, protože podporují nejen jejich fyzický růst, ale také rozvoj mozku, schopnost učit se a celkovou vitalitu. Důležité je zajistit, aby děti měly přístup k různorodým a výživným potravinám, které jim dodají potřebné živiny.

S přibývajícím věkem si děti začínají samy vybírat složení své stravy, a ne vždy se shodnou s rodiči a lékaři. Objevují se první vzpoury a útěky úplně jinam, než bylo v rodině zvykem. Když máte doma najednou vegetariána nebo vegana, nezoufejte. Někdy je to přejde, někdy ne. Čím více se jim budete snažit vysvětlit, že maso a vejce jsou pro jejich vývoj důležité, tím více budou Vaše názory bojkotovat. Snažte se případný nedostatek určitých vitamínů eliminovat vhodnými doplňky stravy. Nezanedbávejte ani preventivní lékařské prohlídky, které mohou odhalit případné problémy. Až do 18 let za děti zodpovídáte, zkuste jim to ale vysvětlit po dobrém.

I když se nedostatek vitamínů může u každého projevovat trochu jinak, jejich nedostatek se nejčastěji pozná následovně:

Vitamín A – hlavním příznakem je nechutenství, případně kožní projevy.

Vitamín B1 – nechutenství až hubnutí, nervozita, svalová únava.

Vitamín B2 – afty a koutky, zánět spojivek, snížená imunita, kožní vyrážky, chudokrevnost.

Vitamín B6 – křeče a další neurologické projevy, vyrážky na obličeji, porucha krvetvorby.

Vitamín B9 – únava a slabost, opakované záněty dutiny ústní, brnění končetina, porucha krvetvorby.

Vitamín B12 – porucha tvorby červených krvinek, snížené svalové napětí u dětí, které jsou kojeny matkami se závažným nedostatkem vitaminu B12.

Vitamín C – únava, snížená imunita, zhoršené hojení ran, záněty a krvácení dásní.

Vitamín D – u dětí se může dostavit křivice, ohnutí dlouhých kostí, zduření zápěstí nebo kotníků, snížená imunita, alergie, diabetes, obezita.

Vitamín E – porucha krvetvorby.

Vitamín K – poruchy srážlivosti krve.

Jak u dětí, tak u dospělých platí, že nejlepším zdrojem vitamínů je pestrá strava. Nedostatek konkrétního vitamínu lze nejsnáze doplnit následujícími potravinami:

Vitamín A – maso, mléko, žloutky, betakaroteny v zelenině (mrkev, červená paprika, rajče).
Vitamíny skupiny B – maso, luštěniny, kvasnice.
Vitamín C – ovoce a zelenina, například, citrusy, kiwi, jahody, šípky, červená paprika, brokolice, růžičková kapusta atd.
Vitamín D – losos, rybí olej, ořechy, žloutky.
Vitamín E – vejce, luštěniny, rostlinný olej, tučná semínka, obilné klíčky, vnitřnosti.
Vitamín K – vejce, listová zelenina, sója.


 

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Co říci závěrem? Ani málo, ani moc...

Všeho s mírou platí samozřejmě i pro vitamíny. Dostatek ovoce, zeleniny, libového masa, mléčných výrobků, ryb, luštěnin a obilovin by u dětí mělo být samozřejmostí s respektem k případným potravinovým intolerancím či alergiím. K doplňování vitamínů bychom měli přistupovat jen v případě, že jich je nedostatek, nebo je dítě vystaveno větší zdravotní či jiné zátěži. Pokud je třeba některý vitamín doplnit,  preferujte vitamínové přípravky odpovídající věkové kategorii dětí před doplňky pro dospělé. 

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.