Bylinné čaje pro děti

farmaceutická asistentka na MD Míša

Čaj může být vedle vody vhodným doplněním pitného režimu dětí. Naše děti jsou zvyklé pít především vodu, ale s příchodem chladnějších podzimních dní se u nás začínají pít i čaje, které dětem většinou sladíme medem nebo vůbec. Z bylinných čajů využíváme nejčastěji čaje na podporu imunity a dýchacích cest při nachlazení, dále čaje podporující trávení a občas i čaje na zklidnění.

I u bylinek je jřeba být opatrný, zejména pro miminka nebo těhotné ženy nejsou všechny vhodné.

Na co je třeba se při výběru bylinného čaje zaměřit?

Nejen bylinné čaje jsou na trhu nabízeny v nepřeberném množství, při jejich výběru je však třeba mít na paměti, že ne všechny bylinky jsou vhodné pro nejmenší děti, proto i u bylinných čajů musíme brát v potaz věk dítěte. U kojenců se doporučuje začít s jednodruhovými čaji, nejvhodnější jsou pro ně odvary z fenyklu, heřmánku, šípků nebo anýzu. Pro starší děti (od jednoho roku) se samozřejmě hodí stejné bylinky jako pro batolata, ale můžeme je ještě doplnit třeba o meduňku, pampelišku nebo jitrocel. A dětem od tří let můžeme přidat i ibyšek, šalvěj nebo mateřidoušku.

Když jsou naše děti nachlazené – mají rýmu, kašel nebo obojí, upřednostňují pití čaje před vodou. Vybírám jim v tomto případě čaje s bylinami podporujícími normální funkci dýchacích cest. Tyto bylinky obsahují například slizy, které účinkují tak, že pokryjí podrážděnou sliznici, čímž vytvoří v dýchacích cestách nepříznivé podmínky pro viry a bakterie. Bylinky s obsahem silic pak pomáhají rozpouštět hleny a usnadňují tak vykašlávání.

Příklady bylin podporujících normální funkci dýchacích cest:

  • lékořice lysá – podporuje vykašlávání
  • tymián obecný (neboli mateřídouška) – uvolňuje hleny a působí dobře i na průdušky
  • bedrník anýz – anýzové silice podporují vykašlávání
  • sléz lesní – díky obsahu slizů napomáhá rozpouštět hleny při katarech horních cest dýchacích, navíc má mírně dezinfekční účinek
  • divizna velkokvětá – napomáhá rozpouštět hleny a usnadňuje odkašlávání při nachlazení, působí protizánětlivě při lehkém zánětu průdušek
  • jitrocel kopinatý – kromě toho, že působí proti kašli, má také antibiotické a protizánětlivé účinky

Mezi naše oblíbené čaje při nachlazení patří například Leros Dětský čaj na průdušky (obsahuje mj. mateřídoušku) nebo Apotheke Průduškový s jitrocelem pro děti. Srovnání více čajů najdete v mém dalším článku ZDE.

Když byly naše děti menší, potřebovaly občas ulevit od nadýmání, a jednou jsme řešili i zácpu. K tomu jsme využili čaje obsahující některé z následujících bylinek.

Čaje pro děti proti nadýmání  - tyto čaje mohou obsahovat některé z těchto bylin:

  • máta peprná – mátová silice má karminativní účinek
  • heřmánek pravý – působí jako karminativum, cholagogum a má i sedativní účinek
  • fenykl obecný – vhodný pro miminka i kojící maminky – působí jako karminativum a podporuje tvorbu mléka, navíc má i uklidňující účinek

Čaje pro děti při zácpě  - při zácpě jsme volili čaje s obsahem lípy a fenyklu (Leros Lípa, Apotheke Dětský fenyklový čaj):

  • fenykl obecný – kromě výše zmíněných účinků u nadýmání působí také jako mírné laxativum
  • lípa srdčitá – díky obsahovým látkám působí jako mírné laxativum vhodné pro děti
  • bez černý – stejně jako lípa je bez vhodným mírným laxativem pro děti

Žaludeční čaje pro děti - občas dětem připravím čaj podporující trávení jen tak preventivně, ale je pravda, že ho musím pořádně osladit medem, aby ho vypily 😊. Čaje na trávení mohou obsahovat některé z těchto bylinek:

  • fenykl obecný – karminativní, sedativní účinek
  • meduňka lékařská – sedativní účinek i na trávicí trakt, který zároveň dezinfikuje
  • libeček lékařský – podporuje trávení a působí i jako karminativum (možná vám taky roste na zahrádce nebo v květináči a dáváte ho třeba do polívek jako já, aniž byste dosud tušili, jaké má účinky?) 😊
  • lékořice lysá – obsahuje látky, které podporují tvorbu žaludečních šťáv a působí proti tvorbě vředů
  • heřmánek pravý – podporuje celkově zažívání, má sedativní účinek

Dětské čaje na podporu imunity zařazujeme u nás doma do pitného režimu dětí na podzim i na jaře, kdy se častěji vyskytují všelijaké virózy. Tyto čaje obsahují hlavně rostliny bohaté na vitamín C, který je nezbytný pro udržení tělesného zdraví, má antioxidační účinky a jelikož si ho tělo neumí samo vyprodukovat, je potřeba ho tělu dodávat.

Mezi rostliny obsahující vitamín C patří například:

  • růže šípková – kromě vit. C obsahuje také beta-karoten
  • rakytník řešetlákový – kromě vit. C je zdrojem vitamínů B, E, vápníku, železa i hořčíku
  • ostružiník obecný – více než vitamínu C obsahuje vitamín A, dále je zdrojem u, u, železa, vlákniny nebo kyseliny listové
  • bez černý – je zdrojem vit. A, C, obsahuje flavonoidy, což jsou zdraví prospěšné látky mající např. účinky antioxidační, protizánětlivé, diuretické, potopudné nebo také potencují účinky vitamínů B a C
  • jahodník obecný – zdrojem vit. C jsou plody jahodníku
  • černý rybíz

Favoritem mezi čaji na imunitu je u nás Apotheke Bio čaj pro děti Na imunitu s jahodníkem, který obsahuje i šípek, rakytník, ostružiník nebo černý rybíz.

Kromě čajů se imunita dá podporovat samozřejmě i jinak – více v článku ZDE.

Dětské čaje na uklidnění nepoužíváme pravidelně, ale jelikož bylinky v nich obsažené nepůsobí pouze sedativně, ale třeba i napomáhají trávení, tak je občas dětem uvařím (nejčastěji asi čaj Leros Klidné sny s vysokým podílem meduňky nebo Hipp Bio Heřmánkový čaj).

Sedativní účinek mají například tyto rostliny:

  • meduňka lékařská – velmi známá bylina se sedativním účinkem, uklidňuje a zpříjemňuje spánek, podporuje i dobré zažívání
  • chmel otáčivý – patří mezi výrazná sedativa
  • hloh ostrotrnný nebo jednosemenný – díky obsahovým látkám má sedativní a hypotonický účinek
  • heřmánek pravý – přispívá k relaxaci a dobrému spánku, působí také jako karminativum a cholagogum

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Shrnutí

Bylinné čaje vařím dětem docela často. Teď, když už nejsou úplně malé, spíše na jaře nebo na podzim, abychom podpořili imunitu nebo jimi řešíme nachlazení. Když byly mimina a trápily je prdíky, vařila jsem hlavně čaje proti nadýmání.V dnešní době je k dostání celá řada bylinných čajů pro děti, ať už v lékárnách, drogériích nebo v supermarketech. Úplně nejlepší jsou samozřejmě čaje přímo z vlastnoručně natrhaných a usušených bylinek, ale k tomu jsem se ještě bohužel nedostala 😊.

A jak to máte u vás doma? Jsou u vás čaje na denním pořádku nebo je připravujete dětem třeba jen při nachlazení nebo horším zažívání? Pokud jsem nezmínila bylinky, které třeba vašim dětem pomohly více než výše uvedené, podělte se s námi o vaše zkušenosti v komentářích pod článkem.

podpis Míša

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi