Čím je lepší sladit?
Taky doma máte malé děti a řešíte, čím sladit, protože slazení bílým cukrem není pro ně úplně to pravé ořechové? To jsme na tom podobně. Naštěstí už dnes existuje spoustu možností, kterými "obyčejný" cukr nahradit. Proto vám v tom článku nabízím přehled alternativních možností, jak lze dětem osladit nápoj či pokrm, aby jim to neškodilo tolik jako bílý cukr.
Bílý rafinovaný cukr lze nahradit přírodními a mnohem zdravějšími sladidly.Proč omezit příjem bílého cukru?
Cukr v koncentrované podobě děti pro svůj vývoj vůbec nepotřebují. Stačí jim cukr obsažený v ovoci nebo v zelenině. Pokud děti přijímají ve stravě nadměrné množství cukru, můžeme jim tím zapříčinit vznik spousty různých problémů – od zubního kazu, přes obezitu až po hyperaktivitu. Proto se snažím dětem bílý cukr omezovat nebo úplně nahrazovat, když je to možné. Ale samozřejmě ho nejde ze stravy vyloučit úplně, protože se nachází i ve všech kupovaných sladkostech a slazených nápojích (které ale dětem moc nedopřáváme), nebo taky ve sladkém pečivu a v džusech. U džusů proto sledujeme vždy složení a vybíráme ty nedoslazované, sladké pečivo lze zase nahradit domácím pečením, ale na to není vždy čas, takže nějaký ten koblížek nebo koláček se u nás vždycky objeví 😊 . Důležité je nepřehánět to a snažit se hlídat i tyto tzv. skryté cukry.
Vždycky jsem si myslela, že třtinový cukr je mnohem zdravější než klasický bílý, ale není to úplně pravda. Na rozdíl od bílého rafinovaného cukru nám sice díky obsahu melasy dodá nějaké ty minerální látky, vitamíny nebo stopové prvky, ale z výživového hlediska je podobně škodlivý jako bílý cukr.
Přesto ho doma většinou máme a používáme ho třeba při pečení. Při výběru třtinového cukru si všímám, zda pochází z ekologického zemědělství (jestli je bio), a vybírám ten nejtmavší (ale nesmí být dobarvovaný).
Proč dětem sladit přírodními sladidly místo cukru?
Přírodní sladidla obsahují oproti bílému cukru méně sacharidů a navíc dodávají organismu i některé prospěšné minerální látky nebo vlákninu. To samozřejmě neznamená, že je můžeme dětem podávat v neomezeném množství, měli bychom hlídat i příjem těchto sladidel.
- Javorový sirup - javorový sirup nám poskytne energii a zároveň obsahuje vitamíny skupiny B, vápník, železo, mangan a jiné minerální látky. Obsahuje ale vysoké procento sacharózy, proto bychom ho měli konzumovat uváženě. Při výběru javorového sirupu se zaměřuji na jeho barvu (čím světlejší, tím kvalitnější), kvalitu (ideálně bio bez použití chemie při výrobě) a složení (nejlépe 100% javorový sirup bez dalších složek, jako je cukr, glukózový nebo kukuřičný sirup, aroma či barviva). My (dospělí) ho doma používáme třeba k oslazení tvarohu nebo bílého jogurtu, dětem ho kvůli vysokému obsahu sacharózy dáváme jen výjimečně.
- Čekankový sirup - čekankový sirup se vyznačuje vysokým obsahem vlákniny (71 % – žádné jiné sladidlo jí tolik neobsahuje), nízkým obsahem sacharidů (5 %) a nízkým glykemickým indexem (<5). Lze ho použít ke slazení i pečení. Na trhu existuje i „čekankové slazení pro děti“, které má menší sladivost než cukr nebo med tak, aby si dítě nevytvářelo zbytečnou závislost na přeslazená jídla. Zatím tento sirup doma nemáme vyzkoušený, tak budu ráda za vaše zkušenosti v komentářích pod článkem.
- Sirup z agáve - výhodou sirupu z agáve je, že neovlivňuje chuť jídla a je snadno stravitelný, protože obsahuje vysoký podíl ovocných cukrů (fruktózy) a má nízký glykemický index. Doma ho používáme stejně jako javorový sirup – do jogurtu, tvarohu, k dochucení kaše apod.
- Med - med je u nás nejpoužívanějším sladidlem. Podle odborníků by se měl dávat dětem až od 1 roku, přičemž u dětí s alergickou predispozicí až od 2 nebo 3 let. Díky obsahu antioxidantů a polyfenolů, které působí protizánětlivě a posilují imunitu, lze med využívat i jako léčebný prostředek. Dětem stačí 1 až 2 čajové lžičky za den. Kvalitní, čistě přírodní med (nejlépe od ověřených včelařů) bez pasterizace má nižší glykemický index a uchovává všechny obsahové látky, jako jsou vitamíny řady A, B, vitamín C, aminokyseliny nebo minerální látky (vápník, fosfor, hořčík, draslík, železo). Abychom je všechny využili, nevystavujeme med teplotám vyšším než 40–50 °C, takže při slazení čaje musíme počkat, až mírně vychladne. Přes všechny tyto vlastnosti ale není med úplně nejvhodnější náhražkou za cukr, protože obsahuje až 80 % jednoduchý cukrů (zejména fruktózu a glukózu). My doma medem sladíme převážně čaj, caro nebo ho používáme stejně jako javorový sirup do bílého jogurtu, tvarohu či na dochucení kaše.
- Melasa - melasa je vedlejším produktem, který vzniká při výrobě cukru z cukrové třtiny. Dostane se koupit ve formě tmavého sirupu a dětem lze podávat – podobně jako u medu – 1 lžičku denně. A s medem má ještě společné to, že se nedoporučuje dětem do 1 roku. Z obsahové stránky stojí za zmínku určitě vysoký obsah železa či vápníku, kyseliny listové a dalších vitamínů skupiny B, A, D a obsahuje i vitamín C. Chuť melasy nemusí vyhovovat každému, a pokud si na ni děti nezvyknou, můžete melasu využít i na pečení nebo vaření.
- Ovoce - kromě výše zmíněných sladidel můžeme dětem osladit pokrmy i ovocem – ať už čerstvým nebo sušeným. U nás je oblíbený banán nebo jablíčko nakrájené v kaši, do jogurtu si dáváme zase hrušku nebo sušené rozinky či švestky.
Co říci na závěr?
O tom, že bílý rafinovaný cukr není zrovna zdraví prospěšný, už toho bylo napsáno mnoho. Jeho nadměrná konzumace vede ke zdravotním komplikacím a nadváze. Naštěstí existují mnohem zdravější a prospěšnější alternativy. Doma se snažíme běžný cukr nahradit, ale úplně jsme ho z jídelníčku nevyloučili. Zvykli jsme si používat javorový sirup a sirup z agáve nebo med a ovoce.
A jak to máte se slazením vy? Podělte se o vaše rady, tipy, zkušenosti v komentářích pod článkem.
Díky.