Alergie na mléčnou bílkovinu nebo intolerance laktózy?

manažerka Petra

Také máte pocit, že v dnešní době každé druhé dítě trpí některou z potravinových alergií nebo potravinovou intolerancí, a že za nás toho tolik nebylo? Dočetla jsem se, že potravinovými alergiemi trpí až 4 % celosvětové populace, u dětí do 3 let až 8 %. Když se ale rozhlédnu kolem sebe, mám pocit, že by to procentuální vyjádření mělo být podstatně vyšší. Jen mezi mými nejbližšími se vyskytuje intolerance na laktózu nebo lepek, alergie na vejce či mléčnou bílkovinu. U obou mých dětí se objevila alergie na mléčnou bílkovinu. V tomto článku bych ráda vysvětlila rozdíl mezi touto alergií a intolerancí laktózy, protože obě diagnózy se velmi často zaměňují, já jsem si zpočátku dokonce myslela, že se jedná o jeden a tentýž problém…

Alergie na mléko a intolerance laktózy jsou diagnózy, které bývají mnohdy nesprávně zaměňovány.

Velmi často se tyto dva pojmy zaměňují nebo spojují jeden do druhého, je mezi nimi ale zásadní rozdíl:

Potravinová alergie – je způsobena odezvou imunitního systému. Jedná se o nepřiměřenou reakci imunitního systému na látky, s nimiž se běžně setkáváme. Může se objevit v jakémkoliv věku, s přibývajícím věkem může jak sílit, tak slábnout. Alergenní je vždy bílkovinná složka dané potraviny (většinou glykoprotein), po konzumaci alergenu tělo většinou velmi rychle reaguje, spustí obrannou reakci a začne produkovat protilátky. Mezi základní projevy patří:

  • svědění a zarudnutí kůže
  • zažívací problémy (průjem, křeče, bolesti břicha)
  • projevy kolem úst (svědění nebo pálení jazyka, úst a rtů nebo stažení hrdla)
  • otoky převážně v obličeji
  • kýchání, rýma

Mezi nejčastější alergeny patří: kravské mléko, vejce, ryby, korýši, ořechy, sója, pšenice, arašídy.

Potravinová intolerance – spočívá v poruchách metabolismu, ve většině případů je na vině chybějící enzym, který zajišťuje štěpení určité složky potravin v zažívacím systému. Reakce na potravinovou intoleranci se projevují později, příznaky se mohou objevit až za několik dnů, dokonce i týdnů. K projevům potravinové intolerance patří:

  • bolesti hlavy, migréna
  • problémy s trávením, nadýmání
  • respirační problémy
  • kožní potíže (ekzémy, akné)
  • častá únava, psychické poruchy
  • poruchy spánku
  • nadváha nebo naopak váhový úbytek

Potravinové alergie jsou mnohem snadněji rozpoznatelné, po požití alergenu se alergická reakce dostavuje velmi rychle, oproti tomu symptomy potravinové intolerance přicházejí až po mnoha hodinách či dnech, z tohoto důvodu si většina lidí své zdravotní problémy s danou potravinou ani nespojí.

Co je alergie na mléčnou bílkovinu?

Alergie na mléčnou bílkovinu představuje reakci imunitního systému na bílkovinu kravského mléka. Jedná se o nejčastěji vyskytující se potravinovou alergií, velmi často se projeví už v prvním roce života. Vyskytuje se i u plně kojených dětí, protože kojící maminky konzumují mléčné výrobky a mléčná bílkovina se tak přenáší do mateřského mléka. Kolem prvního roku vymizí až u 50 % dětí, okolo šestého roku pak dokonce u 90 % dětí. U dospělých se tato alergie vyskytuje spíše vzácněji. Mezi typické projevy této alergie řadíme:

  • ublinkávání, zvracení
  • průjmy nebo naopak zácpa
  • koliky, krev a hlen ve stolici
  • kopřivka, ekzém
  • rýma, dušnost, kašel
     

    Při podezření na alergii na kravskou mléčnou bílkovinu se provádí alergologické vyšetření včetně kožních testů a odběru krve nebo eliminačně-expoziční test, který spočívá ve vyloučení mléka ze stravy a jeho následným opětovným zavedením. Pokud se podezření potvrdí, je léčba založena na eliminaci mléka a mléčných výrobků ze stravy, mohou se podávat léky na zmírnění projevů alergie.

    Co je intolerance laktózy?

    Intolerance laktózy je způsobena nedostatkem enzymu laktáza, který rozkládá mléčný cukr (laktózu). Organismus tak nedokáže strávit mléko a mléčné produkty, nestrávená laktóza kvasí ve střevech a způsobuje nadměrnou tvorbu plynů. Po konzumaci těchto produktů se dostaví typické příznaky, ke kterým patří:

    • bolesti břicha, křeče
    • průjem nebo zvracení
    • plynatost, nadýmání

    Na rozdíl od alergie na mléčnou bílkovinu se intolerance laktózy neprojevuje kožními nebo respiračními potížemi, ale pouze problémy s trávením. Může se projevit v každém věku, ale u kojenců se objevuje zřídka.

    Nejčastěji se intolerance laktózy diagnostikuje pomocí vodíkového dechového testu. Při kvašení mléčného cukru se tvoří vodík, který se ve střevě vstřebává a je vydechován plícemi. Test je založen na stanovení množství vodíku ve vydechovaném vzduchu po podání laktózy. Další metodou je určení pH průjmové stolice, to bývá při intoleranci na laktózu kyselé v důsledku vyššího obsahu organických kyselin. Méně často se používá k diagnostice měření glykémie po podání laktózy nebo přímé stanovení enzymu ve střevní sliznici, kdy se při endoskopickém vyšetření odstřihne malý kousek sliznice tenkého střeva a pak se v ní prokazuje přítomnost laktózy.

    Intolerance se léčí omezením laktózy v jídelníčku, ve většině případů není nutné produkty s obsahem laktózy vyloučit úplně. Konzumace malého množství výrobků s obsahem laktózy by neměl být problém, některé potraviny, jako jsou tvrdé a zrající sýry, se mohou konzumovat neomezeně, protože obsahují velmi nízký obsah laktózy, také tučnější mléčné výrobky jako smetana nebo šlehačka obvykle nezpůsobují obtíže, jogurty a zakysané výrobky obsahují kromě laktózy bakterie, které se štěpením mléčného cukru pomáhají, tudíž se také neřadí k problematickým potravinám.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Jaké jsou moje zkušenosti? 

Jak jsem již zmínila v úvodu, oběma dcerám byla diagnostikována alergie na mléčnou bílkovinu. Zjistili jsme to ale spíše náhodou, až když byly ve školce. Neměly žádné bolesti břicha, ale neustále pokašlávaly a kašle se nemohly zbavit, proto jim pan doktor vzal krev a nechal udělat rozbor, kde se tato alergie potvrdila. Když se nad tím ale zpětně zamyslím, možná se první příznaky objevily už v době kojení, obě byly hodně „ublinkaná“ miminka, žádnou větší váhu jsem tomu nepřikládala, miminka přeci často blinkají 😊.

V dnešní době je naštěstí dostupných spousta produktů, kterými lze potraviny s kravským mlékem nahradit, takže pro mě tato diagnóza nepředstavovala žádný velký problém (více v článku ZDE). Navíc, obě moje holky nikdy mléčné výrobky příliš nemilovaly, musela jsem je do nich spíše nutit, maximálně si do mléka sypaly lupínky, takže jsme pouze vyměnily kravské mléko za jiné a bylo hotovo. Vyzkoušely snad všechny možné druhy (sójové, rýžové, mandlové…), ale absolutním favoritem se stalo ovesné (netuším proč, mně osobně nechutná vůbec). Samozřejmě je nutné dbát na to, aby jídelníček obsahoval dostatek živin, bílkovin a vápníku, ale ani to dle mého názoru není při dnešních možnostech žádný velký problém.

Co se týče intolerance na laktózu, s tou sice vlastní zkušenost nemám, ale vzhledem k tomu, že některé mléčné výrobky jsou povolené a v téměř každém supermarketu najdete regál s bezlaktózovými produkty, ani zde bych zásadní problém neviděla. Je pravda, že jsou tyto potraviny podstatně dražší než běžné výrobky z kravského mléka, ale na druhou stranu, pořád lepší dražší než žádné 😊.

A jaké jsou Vaše zkušenosti, máte v rodině někoho s potravinovou alergií či intolerancí? Jak se s tím vypořádáváte a jaké jsou Vaše tipy, rady, zkušenosti? Budu ráda, když se s námi o ně podělíte v komentářích níže.

Děkuji.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi