Sport pro děti aneb proč své ratolesti vést k pohybu

farmaceutická asistentka na MD Míša

Sport má obrovský vliv na naše fyzické i psychické zdraví. A stejně, jako bychom se mu měli věnovat my dospělí, je namístě k pohybu vést i naše nejmenší. Díky tomu, že si k nějaké aktivitě najdou lásku již v útlém věku, bude pro ně pohyb přirozenější a snadněji k němu budou tíhnout i v dospělosti. Nevíte, jak na to? Připravila jsem pro vás pár tipů.

Pravidelný pohyb má pozitvní účinek nejen na naši fyzickou kondici a imunitu, ale také na psychickou pohodu.

Význam sportu u dětí

Fyzická aktivita je u dětí důležitá hned z několika důvodů. Předně zvyšuje sílu svalů a kostí, děti se učí lépe koordinovat své pohyby a pracují na své fyzičce. Zároveň tímto způsobem předchází obezitě a dalším civilizačním onemocněním. Cvičení by pro děti mělo být zásadní součástí jejich vývoje. Pravidelný pohyb dokáže přispět ke zmírnění stresu a podpoře relaxace, zároveň se děti mnohdy lépe soustředí ve škole.

Kdy začít s pohybem u dětí?

S pohybem se u dětí doporučuje začít co nejdříve po narození, aby se podpořil jejich zdravý růst a vývoj. Už od raného věku mohou děti být zapojeny do pohybových aktivit, jako jsou například hraní na zahradě, plavání nebo jízda na odrážedle. Právě odrážedla jsou velice populárním prvním sportovním vybavením pro děti. Dovádění na této hračce totiž není jen zábavou, ale i lehkým cvičením. Kromě toho musí dítě udržovat rovnováhu a koordinovat své pohyby tak, aby dosáhlo rovné jízdy. S opravdovým sportem (respektive sportovním kroužkem) jako je například fotbal, gymnastika nebo tenis se doporučuje začít u dětí od 4 či 5 let. Záleží na typu sportu , pohybových schopnostech dítěte a také na schopnostech dítěte reagovat na pokyny dané trenéry.

V současné době je nabídka sportů pro děti opravdu široká a nejmenší tedy rozhodně mají z čeho vybírat. V prvé řadě můžete společně s nimi promyslet, zda dají přednost nějaké individuální aktivitě, nebo se budou lépe cítit při kolektivních pohybových aktivitách pro děti. Sporty lze dále rozdělit na vnitřní a venkovní. Výhodou venkovních sportů je skutečnost, že děti mají fyzickou aktivitu a zároveň si užívají pobyt na čerstvém vzduchu. Na druhou stranu mohou být malí sportovci limitováni aktuálním počasím. Zatímco cyklistika bude v zimních měsících obtížná, v létě si ji užijí naplno. Snažte se proto ideálně vybrat více aktivit, které se budou vzájemně doplňovat. Pokud se vaše děti dobře cítí ve vodě, můžete je přihlásit na kroužek plavání, které rozhodně neztrácí na popularitě. Některé děti však vodě příliš neholdují, případně z ní mají strach. Pro ty pak budou vhodnější spíše aktivity na souši, které je nebudou zbytečně odrazovat. Fyzické aktivity lze také rozdělit na tradiční a moderní. Mezi tradiční sporty lze zařadit například fotbal nebo hokej, jako moderní sport lze poté označit třeba lezení, akrojógu či jumping.

Pokud se vaše děti budou věnovat nějakému koníčku, je pochopitelné, že vás to bude něco stát. Některé sporty jsou přitom finančně náročnější než jiné. Za nejdražší sporty se obecně považuje lyžování, snowboarding, hokej, golf a tenis. Náklady přitom zahrnují nejen pořízení vybavení, ale i profesionální tréninky. Za levnější sporty lze považovat běhání, při kterém si děti vystačí se základním oblečením a kvalitní obuví. V případě zájmu lze rovněž investovat do trenéra, ale není to nutné. Příliš finančně náročný pak není ani fotbal, bruslení či jednoduché kolektivní sporty.

Pokud své dítě chcete zvednout od počítače a přinutit jej ke sportu, zapomeňte na prosby, příkazy či zákazy. Mnohem lepší je, když jej vhodným způsobem budete motivovat a k fyzické aktivitě jej přirozeně vést. Děti často opakují to, co vidí u svých rodičů. Pokud tedy máte tendenci přes den lenošit, není se čemu divit, že to dělají i vaše ratolesti. Fyzickou aktivitu můžete brát také jako formu odměny. Pokud například dítě donese vysvědčení s vyznamenáním, můžete jej za odměnu vzít na výlet či na hory. Snažte se také své dítě vést k tomu, aby mělo radost ze snahy, ne pouze z výsledků. Oceňte proto jeho úsilí a vypíchněte moment, který se mu obzvláště povedl. Dejte mu tímto způsobem najevo, že jste na něj jako rodiče hrdí.

Pokud to se sportem pro děti myslíte vážně, vyplatí se investovat do kvalitního oblečení a obuvi. Oblečení by mělo být vyrobeno z funkčních materiálů, aby spolehlivě odvádělo vlhkost a udrželo vaše dítě v suchu při tréninku i důležitém závodě. Zároveň učte děti, jak se správně oblékat do různého počasí.
Při každém pohybu samozřejmě dostávají zabrat také naše chodidla. Proto je důležité zaměřit se na výběr kvalitní obuvi, která dětským chodidlům poskytne potřebné zpevnění a případně i odpružení. Každý sport si přitom žádá trochu jinou obuv. Při běhu oceníte lehké odpružené tenisky, při cyklistice je namístě sáhnout po speciálních tretrách a podobně.

Proč používat chytré hodinky pro děti

Většina současných dětí zkrátka a jednoduše miluje elektroniku a nejnovější technologie. Často se lze proto setkat s tím, že i menší děti touží po svých vlastních chytrých hodinkách nebo fitness náramku, díky kterému budou moct sledovat svůj výkon. Přeje si i vaše dítko hodinky? Našli jsme pro vás tipy pro správný výběr.
Fitness náramek jim zobrazí tepovou frekvenci, počet ušlých kroků v průběhu dne i efektivitu při tréninku. Data si tak mohou snadno porovnat s přáteli, případně je společně s trenérem využít k dalšímu zlepšení a posunutí jejich hranic. Dětské chytré hodinky s GPS sice znamenají trochu větší investici, na druhou stranu poskytují přesnější výsledky měření než fitness náramky a zpravidla nabízí i větší množství funkcí.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Moje rady a tipy na závěr

A co funguje u nás? V ideálním případě vždy nechte dítě, ať si vybere sport, který jej bude opravdu bavit. Nenuťte jej hrát fotbal jen proto, že to baví vás. Vyslechněte jeho přání a pokud vám to situace dovolí, umožněte mu vyzkoušet si hned několik různých aktivit. Svého potomka také veďte ke zdravému a vyváženému stravování a dostatečnému pitnému režimu. Jednoduše řečeno v něm budujte zdravé návyky, které bude uplatňovat po zbytek svého života. Snažte se také kombinovat vnitřní a venkovní sporty. Vnitřním sportům se dítě může věnovat celoročně, venkovní sporty mu pak umožní trávit čas i v přírodě a na čerstvém vzduchu.

podpis Míša

Zdroje:

rankito.cz: Test 8 nejlepších dětských odrážedel

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi