Jak mohou děti pomáhat na zahradě

farmaceutická asistentka na MD Míša

Kdo má možnost trávit s dětmi čas na zahradě, tak ví, že se tam vždycky nějaká práce najde. Ať už máte menší nebo větší zahradu, určitě mi dáte za pravdu, že je na ní pořád co dělat – počínaje trháním plevele, sekáním trávy či zalíváním a neustálým zvelebováním konče. U nás obzvlášť, jelikož bydlíme v domku se zahradou teprve asi 6 let a na zahradě pořád něco budujeme. V článku najdete moje zkušenosti, jak se naše děti (2, 4 a 6 let) zapojují do prací na zahradě.

Nebojte se zapojit děti do práce na zahradě. Třeba takové zalévání konvičkou děti přímo milují!

Zalévání

Zalévání patří k nejoblíbenějším činnostem našich dětí. I když by se mohlo zdát, že toho svými malými konvičkami moc nezalijí, není to pravda. Letos jsme navíc pořídili skleník, takže se zalívá skoro každý den. Dešťovou vodu sbíráme do amfor s výpustí, kterou už nejstarší (6letá) dcera umí ovládat, takže děti občas začnou zalévat i beze mě a já pak zjistím, že už stačí zalít třeba jen pár rajčat a závěsné květináče (tam ještě nedosáhnou), takže mi tím ušetří spoustu času. K zalívání se všechny děti hlásí dobrovolně, ale musím taky přiznat, že většina vody z konvičky od nejmladší dcery (2 roky) končí v trávě nebo ještě lépe – na jejích botkách. 😊

Sbírání ovoce a zeleniny

Kromě zalívání je u našich dětí oblíbené i sbírání jahod, obírání rajčátek a letos už mi pomáhaly i odnášet cukety nebo dýně. Předtím by mě nenapadlo, jakou radost jim udělá, že odnesou jednu cuketu nebo dýni – jak jsou na sebe hrdé, že to unesou. 😊  A nejmladší dcera často nepozorovaně vleze do skleníku a obere svá oblíbená žlutá rajčátka, která rovnou sní. 😊 

Plevel se objevuje častěji, než bych si přála, a s jeho likvidací mi děti zatím moc, resp. vůbec nepomáhají. Je to asi jako se skládáním prádla ze sušičky, které děti taky moc nebaví (o Domácích pracích jsem psala ZDE). Možná, kdybych je více motivovala, změnily by názor, ale myslím, že je nebudu přemlouvat na práci, která vlastně nebaví ani mě.

Neřeknu vám, jak velkou plochu máme zatravněnou, ale posečení trávy mi zabere tak 2 až 3 hodiny. Děti jsou na sekání ještě malé, ale 4letý syn se občas zapojí alespoň tak, že se mnou „řídí“ sekačku. Myslím si, že jakmile ještě povyroste, aby před ni viděl, že to bude jeho oblíbená činnost. Sekačka na trávu ho prostě fascinuje 😊. A možná i naší 2leté dcery – ta se mnou samozřejmě neseká, ale když mě nebo manžela vidí, tak si vytáhne dětskou sekačku (která bohužel doopravdy samozřejmě neseče) a lítá s ní po zahradě taky. A všimla jsem si, že si ji automaticky vytahuje, i když je už tráva trochu větší – asi nám chce něco naznačit.

S podzimem se pojí hlavně hrabání listí. To baví nejvíce nejstarší dceru (6 let). Mladší syn (4 roky) k tomu pomalu taky spěje, ale budeme muset koupit druhé dětské hrábě na listí, protože dcera má růžové a s těmi přece on hrabat nebude … Tak se musíme poohlédnout po jiné barvě.

Všechny tři naše děti mají svou tatrovku. Vybírali jsme podle nejvyšší nosnosti a samozřejmě barvy, takže každá má nosnost 100 kg a jinou barvu. Na tatrovce se na zahradě dá převážet vše, na co si vzpomenete: hlína, písek, štěrk, kačírek, větší kameny, listí nebo třeba větvičky. Když k tomu mají děti i správnou lopatu, tak vám můžou pomáhat s nakládáním a převozem materiálu při budování vaší zahrádky.

Nám tak dvě naše starší děti (4 a 6 let) pomáhaly vozit kačírek do různých zákoutí zahrady, vybíraly větší kameny a vozily je, kam bylo potřeba, nebo nejčastěji tatrovkou převážejí hlínu při různém sázení, přesazování apod.

TIP NA DÁREK: Mimochodem, tatrovka je za mě dobrý dárek i na Vánoce – my ji dali všem třem dětem pod stromeček a už jen to, jak byly děti nadšené z velkého zabaleného dárku, natož pak když zjistily, co v něm je, bylo bezva 😊. Více tipů na vánoční dárky najdete v mém článku ZDE.

Jak to funguje na naší zahrádce?

Stejně jako u domácích prací děti do pomáhání na zahradě nenutím. Spíše jim nabízím možnost, jak nám mohou pomoct a že potom budeme mít více času zase na hry, které chtějí hrát ony. Ne vždycky na to samozřejmě slyší, ale většinou ano. Navíc, když se do toho zapojí třeba ta tatrovka nebo činnost zahrnuje nějakou novou věc (např. nové pracovní nářadí nebo i pracovní rukavice jim udělaly radost), tak se do práce hrnou s nadšením. U některých prací na zahradě třeba ani dlouho nevydrží, ale já jsem ráda, že to aspoň zkusí, a nikdy jim nezapomenu poděkovat a pochválit je.

A jak pomáhají vaše děti na zahradě? Jakou práci mají nejraději a které se naopak obloukem vyhýbají? Můžete se s námi podělit o vaše zkušenosti v komentářích pod článkem.

Děkuji.

podpis Míša

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi