Kdy a jak zapojit děti do domácích prací

farmaceutická asistentka na MD Míša

Taky vám připadá, že jako matka lítáte pořád mezi sporákem, pračkou, mopem nebo prachovkou, a říkáte si, že byste chtěla trávit více času s dětmi, a ne domácími pracemi? Představovala jste si, že se dětem budete věnovat od rána do večera, ale ono se to prostě samo nevypere, neuvaří či neumyje, že? Tady bychom mohly trochu polemizovat – naštěstí v dnešní moderní době už se to samo vypere i umyje (pokud máte myčku), ale stejně to tam musí někdo naskládat a pak i vyskládat. A to je právě můj první tip, jak zapojit děti do domácích prací.

Do domacích prací by se děti měly zapojovat pozvolna, ideálně hravou formou, ale co nejdříve.

V kuchyni

  • Vaření, pečení - v kuchyni vám děti mohou pomoci se spoustou věcí, samozřejmě záleží na věku vašeho dítka. Moji 6letou dceru nejvíce baví třeba škrábání brambor nebo čehokoliv jiného, pak taky vážení, míchání – hlavně když se něco peče 😊 – a nedávno se jí povedlo i pěkně rozbít vajíčko, tak k tomu mě už taky jen málokdy pustí. 4letý syn zatím rád pomáhá spíš jen při pečení vánočního cukroví, ale když jsem v kuchyni, tak se často stane, že jde „vařit“ do dětské kuchyňky a nosí mi svoje dobroty, co uvařil či upekl. Asi proto, že je "chlap", tak ho fascinuje kuchyňský robot, když ho používám, okamžitě přiběhne a sleduje, jak to vše funguje 😊. Asi si umíte představit, jak to v kuchyni vypadá, když mi děti pomáhají 😊. Nejen na podlaze najdete všechny právě použité ingredience, vysavač a mop mám v neustále pohotovosti, nejstarší dceru zatím vytírání mopem baví, budu doufat, že jí to dlouho vydrží 😊.
  • Myčka na nádobí - jelikož máme myčku na nádobí v úrovní pasu, abychom se my dospěláci nemuseli pořád zohýbat, tak starší děti dosáhnou zatím jen do spodního koše, kam ale můžou dávat aspoň příbory nebo talířky. Horní koš zatím obsluhujeme jen my. Nejmladší, 2letá dcera sice nádobí do myčky ještě nedává, ale zase ji chce vždycky zapínat, když ta tlačítka tak pěkně svítí.
  • Pračka - podobně jako mačká tlačítka na myčce, tak je 2letá dcerka mačká ráda i na pračce. Takže mi pomáhá s praním. Přijde si ke mně vždycky sednout do koupelny na zem a chce dávat prádlo do pračky. Tak jí postupně podávám věci, co chci zrovna prát, a ona je tam vehementně všechny strká. 😊 Zajímavé je, že dříve mi tak pomáhala i starší dcera a syn, taky když jim byl asi 1 až 2 roky, ale asi z toho už vyrostli…
  • Sušička - sušičku máme nad pračkou, kam zatím ani jedno dítko nedosáhne, takže přeskládávám jen já, ale po vytáhnutí suchého prádla bych uvítala pomoc se skládáním, zatím však marně. Vypadá to teda na méně záživnou činnost, protože mi 6letá dcera pomohla zatím asi jen jednou třídit ponožky. Možná by pomohla nějaká odměna, ale zase jim nechci asociovat pomáhání s odměnou, aby ji pak děti nečekaly pokaždé a nepomáhaly jen kvůli ní.

Když do ruky chytnu vysavač, tak se pak děti hned hádají, kdo bude vysávat se mnou takovým tím menším ručním vysavačem. Na druhého a třetího pak zbude alespoň smetáček s lopatkou. Samy od sebe by asi vysávat či zametat ještě nešly, ale když vidí mě, tak se mohou přetrhnout.

Utírat prach se jim moc nechce, ani se jim teda nedivím. Ale nedávno jsme měli doma oslavu narozenin, a když jsem řekla, že budu uklízet, tak chytly smetáky a začaly ještě v pyžamku ometat zdi – asi proto, že zrovna pár dní předtím jsem ometala pavučinky a děti byly zvědavé, co dělám, tak si to pěkně zapamatovaly. 😊

Kdo má možnost trávit s dětmi čas na zahradě, tak ví, že se tam vždycky najde nějaká práce. U nás obzvlášť, jelikož bydlíme v domku se zahradou teprve asi 6 let, a na zahradě pořád něco budujeme. Pro tipy, jak zapojit i malé děti do prací na zahradě, prosím přejděte na článek „JAK NÁM MOHOU DĚTI POMÁHAT NA ZAHRADĚ“. 
 

Jak to funguje u nás doma?

Z výše popsaného vyplývá, že pokud začnu něco dělat já, tak nemusím většinou děti ani prosit o pomoc a automaticky se ke mně připojí, což je skvělé a doufám, že jim to vydrží co nejdéle. Co se týče věku, kdy začít děti zapojovat, myslím si, že čím dříve, tím lépe. Z mých zkušeností vidíte, že i 2letá dcera chápe, co se po ní chce, i když ještě třeba ani pořádně nemluví. Myslím si, že když děti budou od mala pomáhat, budou to brát později jako samozřejmost, ale to vám potvrdím až za pár let, jestli jsem se nemýlila 😊.

Vždy se snažím děti i do ostatních prací zapojovat nenásilnou formou, spíše hrou, pokud je to možné. Určitě bych malým dětem, jako jsou třeba ty naše (2, 4 a 6 et), nic nepřikazovala. Nemusí se jim zrovna chtít nebo můžou mít rozdělaného něco svého, v jejich očích velice důležitého, a pak by si mohly domácí práce spojovat s negativními emocemi. A naopak je nezapomínám nikdy pochválit, i když se jim třeba něco úplně nepovedlo. Důležitá je snaha a jejich radost z odvedené práce.

podpis Míša

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi