Tipy na krásné výlety s dětmi

mikrobiologická laborantka na MD Hanka

Protože se konečně blíží moje nejoblíbenější období – léto a naše rodina miluje cestování, výlety a objevování nových míst, mám pro vás dnes pár tipů, kam byste se mohli právě během léta (ale určitě i mimo něj) podívat. Jsou to místa, kde si zaručeně užijí hlavně děti, ale všude je to super pro celou rodinu. S ohledem na momentální situaci a také s ohledem na to, že co máme děti, vyrážíme zatím spíše na kratší výlety tady u nás, jsou všechna místa z Česka. Protože i tady je opravdu krásně.

Možností, kam s dětmi na výlet v ČR je v dnešní době spousta, stačí si vybrat podle věku a zájmu a můžete vyrazit.

Než jsem měla děti, vyhledávala jsem raději místa, kde to pro děti úplně zařízené nebylo 😊. Teď hledáme pravý opak, sama vím, že to není vždy snadné a jsem ráda za každý tip na zajímavý výlet. Mám pro vás proto pár osobně vyzkoušených míst, kde to děti budou milovat! Pojala jsem to tak, abyste tu našli tipy z různých částí té naší krásné zemičky a abyste mohli vybírat z výletů na jeden, ale i více dní.

Když se tak zamyslím, jako bezdětní jsme procestovali téměř celou republiku, ale jako rodičům nám toho ještě spousta chybí. Nejvíce jsme toho ve třech (případně ve čtyřech) navštívili, tuším, v Jihomoravském kraji, tak začnu právě tam.

  • Vláčky Vracov – železnice 600: miniaturní železniční trať s vláčky

Tohle je naprostá bomba! Kdo má doma milovníky vláčků, tady budou v sedmém nebi. I já jsem byla 😊. Ve Vracově u Kyjova se v roce 2007 rozhodl jeden milovník vlaků na své zahradě postavit kousek tratě i s funkční lokomotivou a poté, co se mu to povedlo, začal své úžasné dílo rozšiřovat. Koupil pozemky od sousedů a dnes zde najdete dokonalou zmenšeninu nástupiště tří vláčků (které nerozeznáte od skutečných), kolejiště se semafory a vším ostatním. V areálu najdete také občerstvení a spoustu atrakcí pro děti. Prostě dětský ráj. Jen pozor, mají otevřeno pouze pár dní v roce! – uvedeno vždy na webu.

  • Mutěnice – Apartmány U Babičky

Pokud byste se chtěli na Jižní moravu vydat na pár dní i s dětmi, všema deseti doporučuju ubytování právě tady. Super prostorné, čisté apartmány s terasou a hlavně – zahrada s úžasným vyžitím pro děti. (Koukala jsem, že od r .2018, co jsme tam byli my, navíc přibyl i bazén!)

  • ZOO Hodonín

10 km odtud je ZOO Hodonín – spíš menší ZOO a nám zrovna celá návštěva propršela, ale moc se nám líbila.

  • Bylinkový ráj Sonnentor Čejkovice

Jen 7 km je vzdálené kouzelné místo - Bylinkový ráj Sonnentor Čejkovice. Žádné extra velké vyžití pro děti, ale i tak si myslím, že rozhodně stojí za návštěvu – Dominek si poseděl nadšeně v traktoru, pohoupal se v houpačce a já zase nakoupila v úžasné firemní prodejně (doporučuju stanovit si nějakou maximální částku na útratu 😊). Je to strašně krásné a pozitivní místo, kde se v bio kvalitě pěstuje neskutečné množství bylinek a koření. Můžete posedět v čajovém salonu s kavárnou, vylézt na slunečnou terasu s vyhlídkou do okolních vinic nebo prozkoumat jejich bylinkovou zahradu.

  • Bukovanský Mlýn

Kde naopak je úžasné vyžití pro děti je 25 km vzdálený Bukovanský Mlýn (dá se zde i ubytovat, to nemáme osobně vyzkoušeno, ale chystáme se 😊 ). Je tu úžasná Mlynářská restaurace, kde skvěle vaří, nechybí dětský koutek ani venkovní posezení s dětským hřištěm. Dále je tu kontaktní minizoo - několik výběhů s domácími zvířaty (králíci, kozy, ovce, koně…). Pokud máte malého milovníka koní jako my, určitě si zkuste předem domluvit i projížďku – Dominek tehdy neměl ani dva roky a byl naprosto nadšený. V areálu je minigolf (od 3 let), lukostřelba (od 5 let), mlynářská stezka bosou nohou a pro ubytované i bazén. Za mě velká spokojenost a po všech stránkách můžu vřele doporučit.

  • Statek Samsara 

Náš další výlet na jižní Moravě směřoval do Blanska, kde jsme se ubytovali na tomto krásném místě. Uvnitř i venku skvěle vybaveno pro pobyt s dětmi, krásné čisté pokoje, skvělé jídlo i wellness. Krásné okolí s dětským hřištěm a ohrady se zvířátky (ovce, lamy…).

  • Macocha

Známá propast je odtud vzdálená pouze 12 km. Pro Dominka byla největším zážitkem jízda vláčkem k lanovce a pak samotná lanovka. Vláček jezdí od hotelu Skalní mlýn, od kterého je kousíček také Dům přírody Moravského krasu, kde je spousta pěkného vyžití pro děti. Propast jako takovou Dominek ještě moc neocenil, takže Punkevní jeskyně jsme si nechali až na příště.

  • Brněnská přehrada

Na pěkný celodenní výlet jsme se vydali na Brněnskou přehradu. Největším zážitkem byla plavba parníkem až k hradu Veveří. Vystoupit se dá na různých zastávkách, na některých jsou vybudované pláže ke koupání, dětská hřiště (pěkné hřiště např. na zastávce Rokle) apod. Celkem je zastávek deset (koupit si ale můžete plavbu třeba jen na druhou, třetí…zastávku). Dá se půjčit i šlapadlo nebo elektroloď, což můžu vřele doporučit. Pod přehradní hrází se nachází brněnská ZOO, tu jsme už ale za jeden den nestihli.

  • ZOO Park a DinoPark Vyškov

Tady jsme byli tuším už 3x a určitě zase pojedeme. Kdo má doma milovníka dinosaurů jako my, návštěva je vlastně nutnost 😊 (nebo využít jiného DinoParku – Ostrava, Liberec, Praha, Plzeň). My byli jen v tom vyškovském a moc se nám líbí propojenost se ZOO zaměřenou na domestikovaná zvířata. Je tu ale např. i krásný výběh s našimi oblíbenými klokany nebo pěkná expozice Pod hladinou. Do DinoParku se dá dostat pouze ze ZOO Parku speciálním vláčkem, což už je samo o sobě pěkný zážitek.

  • ZOO Zlín

Zde jsme byli taky několikrát a za mě je to moc pěkná ZOO. Vždy se tu kocháme slony a lachtany, které u nás v olomoucké ZOO nemáme. Velmi atraktivní je taky Zátoka rejnoků, kde si můžete rejnoky nakrmit i pohladit. Příjemná je procházka japonskou zahradou Mu-Shin, kterou najdete v části ZOO zvané Asie, stejně jako např. nepálské modlitební zvony. Kromě části Asie jsou tu ještě Afrika, Austrálie a Amerika (zde stojí za zmínku Tropická hala, kde se zvířata pohybují volně). Je tu možnost navštívit také zámek Lešná, ten jsme ale zatím nikdy nenavštívili, tak nemohu hodnotit.

  • Kroměříž

Krásné historické město. Je tu zámek, ale my jsme toto město navštívili hlavně kvůli dvěma krásným zahradám - Květné a Podzámecké. Jelikož jsme tu byli pouze na jednodenním výletě, stihli jsme jen jednu. S ohledem na Dominka jsem zvolila Podzámeckou a byli jsme nadšení (zahrada je památkou světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO). Hned u vstupu je pěkný ZOO koutek, kousek dál se můžete na prostranství pod zámkem občerstvit a posedět v přítomnosti pávů a pro děti je u posezení pískoviště s hračkami. Kousek odtud pak vyjíždí vyhlídkový vláček, který moc doporučuji. Areál zahrady je velký a vláček vás proveze po nejhezčích a nejzajímavějších částech. Pro děti je to velký zážitek a vy se můžete pokochat vzácnými rostlinami,  potůčky a rybníky, romantickými stavbami i sochařskou výzdobou a navíc s odborným výkladem. My jsme měli štěstí na skvělou průvodkyni a výklad byl opravdu strašně zajímavý, bavilo to dokonce i dvouletého syna (paní si ho vzala k sobě dopředu a dokonce se ho ptala, co by ho ještě zajímalo a tak 😊 ).

  • Resort Hrubá Voda

Úžasné vyžití pro děti všech věkových skupin na celý den. Byli jsme už mnohokrát, kluci to tu milují. Najdete tu např. Kamzíkovu stezku v korunách stromů (od 3 let, do 7 let s doprovodem dospělého) - unikátní systém prolézaček a lanového bludiště se skluzavkou  ve výšce 13 metrů nad zemí. Další atrakcí je bobová dráha – dvoumístné boby sviští až 40 km/hod a vy se můžete kochat krásnou přírodou kolem sebe. Kdo se bojí jako já, může si to klidně přibrzdit (pokud ovšem spolujezdec neřve – „mamiii neee, jeď šusem jako táta“ 😊). Milovníci koní si tu mohou dopřát projížďku na koních, najdete tu bungee trampolíny a spoustu jiného. Hodně času můžete strávit v dětském parku skřítka Hrubíka, kde najdete vodní brouzdaliště s různými mlýnky a stavidly (odtud nemůžeme kluky dostat), dračí hřiště nabízí aktivity s pískem a spoustu prolézaček plus podzemní bludiště. Hned vedle je minigolf. Ještě je tu cca 1 km dlouhá naučná Hrubíkova stezka pro děti se sedmi zastaveními, tu jsme ale zatím nestihli (není vhodná pro kočárky). Je tu několik možností občerstvení, za nás doporučuji jídlo v hotelu Hluboký dvůr – skvělý hamburger a borůvkové knedlíky. Při posezení na zahrádce děti (a nejen je) určitě okouzlí obří „jezírko/akvárium“ s velkými rybami. Je zde i možnost ubytování jak v hotelu, tak v pěkných chatkách s terasou.

  • Pradědovo dětské muzeum Bludov

My jsme navštívili v zimě, ale chystáme se ještě v létě, protože zde nabízí 600 m2 úžasných vnitřních expozic, ale také velké venkovní přírodní hřiště s vodními prvky. Vyžití je tu opravdu pro všechny věkové kategorie a je tu krásně. Můžete tu ochutnat regionální speciality a koupit si z nich něco i s sebou (káva, sirupy…). Platí se do prasátka zlaťáky, které si vyměníte při vstupu 😊.

  • Doubravský dvůr 

Tento statek máme kousek od domu, proto jsme tu pečení vaření 😊 Podstatou tohoto statku je chov krav, které si tu můžete pěkně zblízka prohlédnout a zároveň si o nich spoustu zajímavého přečíst na informačních cedulích. Je tu plno vyžití pro děti - dvě velké skluzavky, spousta dětských traktůrků, koleček, lopat a mnoho jiného. Dominka nejvíc baví krmit krávy z lopaty a dětské hřiště přes cestu u rybníka. Součástí statku je i prodejna produktů z místního mléka, top je asi místní zmrzlina. Je tu i výběh s kozami, ovcemi a králíky.

  • Zlatá farma Štětovice

Velmi podobné jako Doubravský dvůr – kravičky, kozy, navíc ještě prasátka, dětské hřiště i prodejna produktů z místního mléka.

  • Levandulový statek Bezděkov

Pokud milujete levanduli, můžu jen doporučit. My zde byli na levandulovém festivalu, kdy tu bylo plno dobrot z levandule (levandulová zmrzlina, levandulové pivo a mnoho dalšího), dál spousta úžasných regionálních produktů, aktivity pro děti a k večeru i festival kapel. Byl to velmi příjemně strávený den.

  • ZOO Olomouc

Vzhledem k tomu, že to je ZOO, kterou máme nejblíže, byli jsme tu už mockrát. Moc se nám tu líbí – je tu krásný výběh, kde můžete chodit mezi klokany, Dominek pak nejvíc miluje mořská akvária se žraloky a vším ostatním, které jsou součástí pavilonu šelem. A rozhodně si na návštěvu vyčleňte celý den, protože součástí areálu ZOO je nádherné lanové centrum Laňáček, odkud děti nebudete moct dostat. Za to vám ručím 😊. V ZOO je spoustu možností k občerstvení, pokud se však chcete dobře najíst, doporučuju restauraci Archa (u východu ze ZOO). Pokud byste ZOO navštívili v zimě, je návštěva této restaurace opravdový zážitek díky obrovskému krbu umístěnému uprostřed této nádherné dřevěné stavby.

  • Areál Bozéňov

Kousek od Zábřeha je tenhle příjemný areál, kde najdete mnoho aktivit pro děti. Já k němu mám velmi specifický vztah, protože jsem tu strávila často prázdniny pod stanem jako dítě. Prvně jsem tu byla s tátou, tuším, ještě s nočníkem 😊. Už je toho tady spousta jinak, ale kouzlo to má pořád. Já se např. málem neubránila slzám, když jsem Dominka posadila do takové té prastaré kovové lodičky – houpačky, ve které jsem strávila hodiny a hodiny, když jsem byla v jeho věku 😊. Najdete tu přehradu (bohužel často znečištěnou sinicemi), minigolf, několik dětských hřišť i restauraci s pěkným dětským koutkem.

  • Bouzov

Krásný hrad, který určitě stojí za návštěvu. V okolí hradu je krásné dětské hřiště, minikáry a spousta dalšího. Během srpna zde tradičně probíhá úžasná akce Balóny nad hradem, kdy si zde můžete přijet prohlédnout desítky horkovzdušných balónů. Po setmění se můžete pokochat světelnou show. Jen je potřeba obrnit nervy, protože tu bývá neskutečně moc lidí. Ale je to fakt krása!

  • Farma Blaník

Naprosto nádherné místo, ideální pro rodiny s dětmi. Strávili jsme tu pouze jeden den, protože byly zrovna všechny pokoje obsazené, ale určitě se sem vypravíme na delší pobyt. Dokonalé vyžití pro děti (ani se nebudu rozepisovat, protože by to bylo tak na další dvě strany), skvělá restaurace s úžasným jídlem, nádherné prostředí… prostě ráj na zemi. Sem jednoduše musíte.

  • ZOO Praha

Určitě nemusím psát nic moc konkrétního 😊. Je to moc krásná ZOO, kde nás asi nejvíce uchvátili lední medvědi a herní zóna pro děti - rezervace Bororo. Až sem pojedeme příště – poprvé ve čtyřech – ráda bych naplánovala cestu do ZOO parníkem.

Co říci závěrem? 

Mohla bych pokračovat dál a dál, ale pochybuji, že by to ještě někdo četl 😊. Je ještě spousta míst, co se v brzké době chystáme navštívit – např. park Mirakulum, zábavní park Fábula, miniatury Bohemium a přírodní park Prelát v Mariánských lázních, Království lesa na Lipně, resort Dolní Morava, Safari resort – Hluboká u Borovan a spoustu dalšího. Snad bude čas i finance.

Doufám, že jsem alespoň některým z vás pomohla odhalit pěkná místa, kam můžete vyrazit s dětmi a která jste neznali. Budu moc ráda, když se se mnou i s ostatními podělíte zase o své tipy v komentáři pod tímto článkem.

Všem přeji příjemné letní dny plné krásných výletů a zážitků. Protože právě společné zážitky nás nejvíce spojují.

podpis Hanka 

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi