Tipy na první pečení a vaření s dětmi

manažerka Petra

Když byly moje děti malé a chtěly mi pomáhat při pečení a vaření, přiznám se, že jsem velkou radost neměla. Představila jsem si, jak to asi v kuchyni bude vypadat, a protože jsem tak trochu "blázen" a pořád musím něco uklízet, utírat a leštit, tak jsem si tyto společné chvilky moc neužívala.

Pokud chcete svým dětem přiblížit radost z pečení a vaření, pomozte jim, aby jejich zkušenost v kuchyni byla hřejivá a plodná.

Takže jsem vlastně vždycky tak trochu "trpěla" 😊, ale přes všechny tyto moje "úchylky" jsem si uvědomovala, že společné pečení a vaření je skvělý způsob, jak se s dětmi sblížit, a zároveň je naučit důležitým životním dovednostem.

Nakupování s dětmi je někdy otrava, ale snažte se to vnímat, jako dobře strávený čas, kdy se děti pomalu a nevědomky učí více o výběru potravin, třeba které jsou důležité pro udržení vyvážené a pestré stravy. Dále si mohou osvojit plánování (při sestavování nákupního seznamu) nebo základy práce s rozpočtem (jak se vejít do předem stanovené částky na nákup, že levnější balení nemusí být vždy skutečně levnější, když je menší a podobně).

Samotné vaření je skvělý způsob, jak děti zapojit do práce v kuchyni. Pokud jde o bezpečnost při vaření, je dobré vědět, jaké nástroje jsou vhodné pro různé věkové skupiny, nicméně vždy se hlavně orientujte podle schopností a dovedností vlastního dítka, znáte ho přece nejlépe. Pro nejmenší děti se lépe hodí bezpečnější kuchyňské náčiní, jako jsou plastové nebo ohebné nože, lžíce a nůžky, zatímco starší děti už by mohly zvládnout práci s ostřejšími nástroji.

Image 1

Nebojte se svěřit dětem krájení nožem, vždy ale buďte u takové činnosti zcela přítomni a učte je to bezpečně a odpovědně. Ukazování jednotlivých kroků procesu vaření během práce pomůže budovat sebedůvěru dětí a také je povzbudí, aby se učily jednou vyzkoušet vlastní recepty.

Ukázka přípravných činností, jako je mytí zeleniny, míchání těsta a krájení, může dětem pomoci seznámit se s procesem vaření a naučit je, jak zacházet se surovinami. Jednotlivé kroky dětem ukazujte, klidně i několikrát a pořád dokola, bude jim chvíli trvat, než vše pochopí, třeba se s nimi střídejte, aby neměly pocit, že musí všechno udělat samy. Rozdělte recepty do jednoduchých úkolů, děti tak mohou mít pocit uspokojení z dobře vykonané práce během chvilky! Jen se snažte dávat pozor na množství práce, kterou svým nejmenším zadáváte - nechte je například nastrouhat jednu mrkev a ne celou mísu, abyste je brzy "neotrávili" 😊.

Vysvětlením, jak fungují různé techniky vaření, zvýšíte zapamatovatelnost zážitku - pokud například restujete zeleninu, vysvětlete, proč je třeba ji připravovat při určité teplotě a jak různé koření ovlivní výslednou chuť. A nezapomeňte, že vaření je příležitost, jak děti naučit nejen něco o potravinách (například odkud pocházejí, jaké nám dávají živiny, jak se mohou kombinovat), ale získají tak i základy matematiky (váha, objem a obecně množství ingrediencí).

Pečení s dětmi může být skvělým prostředkem pro kreativitu. Děti obvykle rády pečou a ještě raději upečené dobroty mlsají. Abyste vy i vaše děti mohli mlsat bez výčitek, zkuste nahradit některé méně výživné suroviny, například použitím nízkotučného másla a sýrů, přírodních sladidel (místo krystalového cukru použijte med nebo čistý javorový sirup,  místo obyčejné bílé mouky špaldovou nebo celozrnnou). Kromě toho existuje spousta úprav klasických receptů, které snižují obsah tuku, aniž by to bylo na úkor chuti. Pokud například recept vyžaduje olej, zkuste místo něj použít rozmačkané banány nebo jablečnou omáčku. Pokud recept vyžaduje plnotučné mléko, zkuste místo něj použít nízkotučný jogurt. Tímto způsobem můžete vytvořit lahodné pochoutky a zároveň zajistit, aby byly dobré pro vaše tělo i duši! Mezi jednoduché recepty pro děti patří určitě jakákoliv "hrnková buchta", sušenky s kousky čokolády, muffiny s různými příchutěmi, o Vánocích to mohou být perníčky a linecké, kde děti vykrajují různé tvary a potom cukroví zdobí nebo mažou a slepují marmeládou.

Příprava těsta a kuchynští pomocníci

Práce s těstem může být pro děti všech věkových kategorií zábavou i vzděláním. Při pečení mohou děti pomáhat míchat ingredience, odměřovat suroviny, tvarovat těsto do libovolné podoby, a nakonec i zdobit výrobek. Proces odměřování přísad a hnětení těsta může dětem pomoci rozvíjet jemnou motoriku a zároveň zkoumat různé textury, tvary a velikosti. S trpělivostí a instrukcemi mohou začít pomáhat i děti ve věku 2-3 let. Pečení je proces, který vyžaduje specifické nástroje a ingredience. Děti se automaticky učí, k čemu který spotřebič či kuchyňský nástroj slouží, že na pečení potřebujeme spolehlivou pečící troubu, obzvlášť nastavování přesné doby pečení a teploty děti velmi baví. Je samozřejmě třeba dávat pozor, aby se děti neopálily. Stejně tak děti rády používají ruční či stojanový mixér nebo kuchyňský robot, který ušetří mnoho času a práce v kuchyni, a to nejen při hnětení těsta. Dřevěné lžíce a stěrky pomáhají skládat a míchat lehčí těsta, která by se pod elektrickým mixérem s těžkou rukou rozdrtila. V neposlední řadě je vždy užitečné mít k dispozici plechy té správné velikosti a výšky.

Zdobení a ochutnávání

To nejlepší na závěr - zdobení perníčků, barevné polevy, různé jedlé ozdoby - kreativitě se meze nekladou. A když děti konečně uvidí výsledek své tvrdé práce, pomůže jim to vybudovat hrdost na hotový výrobek a ještě se odmění sladkou dobrotou.

A co říct závěrem?

Zkuste si pečení a vaření s dětmi užít, dokud je to baví a mají zájem. Jestli jste na tom podobně jako já, zkuste nepřemýšlet nad tím, že poté, co společně dovaříte či dopečete, strávíte další hodinu uklízením kuchyně 😊. Berte to tak, že s dětmi strávíte čas a ještě je něco naučíte. Ono totiž takové vaření nebo pečení učí děti organizovat a zvládat úkoly, dodržovat stanovené postupy nebo třeba vážit a odměřovat ingredience.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.