Kdy a jak začít učit dítě plavat

farmaceutická asistentka na MD Míša

Vždycky jsem si myslela, že budu s dětmi už od mala chodit na bazén, aby měly kladný vztah k vodě a lepší cit pro vodu, aby pak třeba závodně plavaly stejně jako kdysi já. S postupem času jsem od toho upustila a nyní přiznávám, že ani jedno z našich tří dětí (2, 4, a 6 let) se ještě neúčastnilo žádného plaveckého výcviku. Přesto nemám strach, že by se nenaučily plavat.

Čím dříve si dítě na kontakt s vodou zvykne, tím lépe. Důležité je, aby hned od začátku nemělo k vodě negativní vztah.

Kdy začít učit děti plavat?

Nikde není psáno, v kolika letech se dítě MUSÍ začít učit plavat. Naučit plavat se dá v každém věku – i v dospělosti. Lišit se pak bude jen přístup k výuce plavání. Děti se oproti dospělým snadněji seznamují s vodou, potápí se nebo plavou pod vodou. Dospělý člověk se zase lépe učí jednotlivé pohyby plaveckých způsobů na suchu.

1. Etapa  - cílem první etapy není naučit dítě plavat, ale dokonale ho seznámit s vodním prostředím.

Kojenci, batolata
- v dnešní době je možné seznamovat děti s vodou už od narození. Možná jste slyšeli o „vaničkování“, které je určené pro děti v podstatě už po šestinedělí. Já mám ze svého okolí zkušenost až s „plaváním“ dětí od 8. měsíce, ale jsou i možnosti pro mladší děti.
 
Předplavecká výuka v mateřských školách - od 3 do 6 let lze už začít s plaveckou výukou (možná ji vaše děti absolvovaly v rámci mateřské školy, ale hlavním cílem je stále především seznámit děti s vodním prostředím).

  • 2. Etapa - cílem druhé etapy už je naučit dítě plavat. Pokud sami nechcete nebo nemůžete učit své dítě plavat, tak může navštěvovat plavecké kurzy nebo mu bude stačit plavecká výuka v rámci základní školy. Tu zatím ještě naše děti nenavštěvují, tak nemám vlastní zkušenosti, ale o ty své se můžete podělit v komentářích pod článkem.
  • Naše tři děti věkově (2, 4, 6 let) spadají zatím do první etapy plavecké výuky (jak je popsána výše), tzn. je u nich důležité hlavně seznámení se s vodním prostředím. S vodou se naše děti přirozeně seznamují v podstatě už od narození: koupání ve vaně, v létě se pak jako batolata čvachtaly v brouzdališti, ale už tehdy jsem je brala i do většího bazénu, aby si zvykaly na více vody, a nyní už při pobytu v bazéně uplatňuji znalosti z kurzu na cvičitele plavání, který jsem v minulosti absolvovala.

    „Děti do 6 let stačí seznamovat s vodou, nemusí hned umět plavat.“

    V kurzu na cvičitele plavání jsme se mj. dozvěděli, jak seznamovat děti s vodou, aby například zjistily, jaká síla vody na ně působí při jednotlivých pohybech. K tomu jsou nejlepší různé hry ve vodě. Pro děti předškolního věku je HRA nejvhodnějším způsobem seznamování s vodou. Děti se tak nenásilným způsobem, který je, předpokládám, i baví, naučí pohybovat ve vodě nebo třeba dýchat, resp. nedýchat pod vodou 😊.

    1. Hry pro seznámení s vodou - jelikož se děti snadno přizpůsobují vodnímu prostředí, ale na rozdíl od dospělých nemají tolik pohybových zkušeností, seznámíme je s vodou formou her a necháme je tak přirozeně pohybovat. Až když se začne dítě snažit „samo“ plavat – resp. hrabe ve vodě jako pejsek, tak začne fáze usměrňování pohybů. Třeba u naší nejstarší dcery se objevila snaha o „plavání“ po 5. narozeninách. Příklady her ve vodě, které s dětmi praktikujeme i v nafukovacím bazéně na zahradě:
      • Hra na kačenky: děti se přikrčí tak, aby měly hlavu nad vodou, a chodí v bazéně a mávají „křídly“ = rukama.
      • Hra na žabky: skákání ve vodě snožmo.
      • Hra na čápy: děti ve vodě chodí a zvedají střídavě narovnané nohy dopředu a rukama napodobují zobák čápa.
      • Hra na sprchování: děti si naberou vodu do dlaní (nebo kyblíků či jiných hraček) a vyhazují ji nad sebe, aby se „jako osprchovaly“.
      • Spadla lžička do kafíčka, udělala bác: (u našich dětí jedna z nejoblíbenějších) držíme se za ruce a skáčeme do kola v kruhu a na „bác“ se pustíme (zatím jen s nejstarší dcerou, mladší se mě drží) a potopíme (děti většinou jen po bradu, jen 6letá dcera trochu víc).
    2. Hry pro nácvik dýchání - tyto hry mají děti naučit vydechovat do vody v různých polohách a situacích. U nás je zatím moc nepraktikujeme, ačkoliv 6letá dcera se konečně letos začala snažit potápět, ale zatím jen se zadrženým dechem, bez výdechu. Příklady her pro nácvik dýchání:
      • Vyfukování vody z dlaní: děti můžou mezi sebou soutěžit, kdo se zbaví vody v dlaních jako první.
      • Foukání do plovoucích hraček: opět mohou děti soutěžit, kdo dříve dofouká třeba míček na druhou stranu bazénku, nebo když je dítě samotné, tak mu můžeme měřit, jak dlouho mu to trvá, a srovnávat, jestli se časem zlepšuje.
      • Bublání do vody: kdo dokáže nejdéle „bublat“ do vody.
      • Gejzír: chytneme se s dětmi za ruce (v kruhu za lokty – když je nás více), ponoříme se pod vodu (alespoň ústy/nosem), abychom vydechovali do vody a vytvořili co největší gejzír (naše mladší děti vydechují zatím spíše nad vodou, jen 6letá dcera se sice trochu potopí, ale ještě nevydechne).
    3. Hry pro splývání - tyto hry mají děti naučit postupně si zvyknout na vodorovnou polohu ve vodě jak na bříšku, tak na zádech. Některé z těchto her zvládá zatím jen nejstarší dcera (6 let), mladší děti (2 a 4 roky) k tomu ještě nedospěly. Příklady her pro nácvik splývání:
      • Splývání s dopomocí: držím dceru za ruce, zatímco leží co nejrovněji na hladině (zatím jen v poloze na bříšku, ale dá se i na zádech), a tažením ji „vozím“ po bazéně; kombinujeme i s držením za plovací desku nebo hada, aby ji to bavilo.
      • Medúza: děti si lehnou na vodu a ruce i nohy zůstanou volně viset ke dnu (my ještě nezvládáme).
      • Hříbek: nadechneme se, skloníme hlavu, obejmeme rukama skrčené nohy a vztlakem vody se objeví na hladině naše kulatá záda jako hříbek (zatím taky nepraktikujeme).

    Jak je to u nás doma s plaváním?

    Jelikož naše děti mají 2, 4, a 6 let, tak ještě ani jedno z nich samo plavat opravdu neumí.

    Nejstarší dceru jsem začala učit plavat v 5 letech, kdy jsem u ní viděla snahu o nějaké plavecké pohyby – ty jsem jí začala usměrňovat do správných pohybů. Momentálně jsme ve fázi, kdy zvládne kopat kraulové nohy při držení se za plovací desku. Rukama plave zatím jen jako pejsek. Z mého pohledu ale udělala velký kus práce – dříve neměla ani ráda vodu v očích, hned se chtěla celá utírat, nyní (v 6 letech) už se snaží i potápět. Určitě k tomu všemu přispěly také hry ve vodě, které jsem popisovala výše.

    S mladšími dětmi jsme zatím pouze u zmiňovaných her. Jsem ráda, že se vody nebojí, a věřím, že postupem času také ony dospějí k tomu, že se budou chtít učit plavat. A třeba pak samy projeví zájem o navštěvování nějakého plaveckého kurzu, uvidíme. 😊

    A jaké jsou vaše zkušenosti s plaváním dětí? Uměly plavat třeba už před 6. rokem, nebo se to ještě nenaučily? Inspirovaly váš některé hry do vody? Podělte se s námi v komentářích pod článkem.

    Děkuji.

    podpis Míša

    Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

    Jaká je Vaše zkušenost?

    Zobrazit diskuzi