Jak vybrat stínění do dětského pokoje

manažerka Petra

Stínění v dětském pokoji hraje celkem důležitou roli. Když potřebujete, aby dítě usnulo během dne, ale také v létě, když chcete dát dítě spát dříve, než je venku úplná tma. Kvalitní zastínění také prodlouží dětem ranní spánek a třeba vás tak nebudou budit už s prvními slunečními paprsky, což ocení asi hlavně maminky. Účinné zastínění je v dětském pokoji opravdu nepostradatelné.

Kvalitní stínění dokáže zabránit nejen propouštění denního světla, ale zlepšuje také tepelné a izolační vlastnosti.

Obecně pak může mít venkovní stínící technika i další funkce, odradí zloděje, zlepší tepelně i zvukově izolační vlastnosti domu, venkovní stínění může působit i designově.

Vnější nebo vnitřní stínění

U veškeré stínící techniky si hlavně vybíráme, zda bude za oknem nebo před oknem. Je jasné, že vnější stínění je praktičtější hlavně proto, že udrží za oknem nejen světlo, ale i teplo. Dětský pokoj se tak v létě nepřehřívá. Vnější stínící technika (rolety a žaluzie) bývá pevnější a odolnější, ale i dražší. Oproti tomu vnitřní stínící technika je jednodušší, pomáhá utvářet atmosféru a vzhled dětského pokoje, pro děti je asi zajímavější, protože na ní mohou být třeba dětské motivy nebo zajímavé barevné kombinace (závěsy, rolety aj.).

Rolety, žaluzie nebo závěsy?

Do dětského pokoje můžete zvolit nejrůznější typy stínění, které mají své výhody i nevýhody. Kromě kvality stínění se určitě zohledňuje cena, vzhled, ale také to, jestli nemohou děti stínící techniku jednoduše zničit. Pojďme se podívat na nejčastější typy stínění dětského pokoje:

  • Žaluzie - interiérové žaluzie jsou variantou spíše pro starší děti, které si je mohou samy nastavovat, ale oproti vnějším roletám či žaluziím neposkytují tak dobré zastínění. Praktické jsou i venkovní žaluzie, které jsou polohovatelné, a zároveň udrží teplo venku za oknem.
  • Rolety - venkovní rolety jsou asi nejlepší, zajistí úplnou tmu a omezují hluk z ulice. Menší nevýhodou může být fakt, že jsou za oknem a nemají žádné dětské motivy, ale to se dá nahradit jinými způsoby např. závěsy uvnitř. Vnitřní rolety pak nemají výše uvedené vlastnosti, ale zase mohou mít nejrůznější dětské motivy. Rolety se vyrábějí i do atypických oken, do střešních oken i do trojúhelníkových oken.
  • Závěsy - klasické závěsy mohou být také pěkná varianta, ale opět pokoj nejspíše tak dobře nezastíní, navíc jsou to takové sběrače prachu a je potřeba se o ně starat. Rozhodně by měly být hodně tmavé, jinak bude stínění tristní.
  • Plissé - toto látkové stínění se do dětského pokoje moc nehodí, nezastíní pokoj na 100 %, navíc ho děti mohou celkem lehce poničit.

Barvy a dětské motivy

Při výběru stínící techniky do dětského poje je určitě na místě nedívat se jen na praktičnost, ale právě i na barvu, dětské motivy a další zajímavosti, které děti potěší a pomohou tak pro ně vytvořit útulné prostředí. Na to jsou nejlepší vnitřní rolety (dětské rolety), případně i závěsy. Pravdou však také je, že když máte dost kreativní a zajímavé vybavení a provedení dětského pokoje, můžete v klidu vybrat praktické venkovní rolety a dětskému pokojíčku to nijak neublíží.

A má rada na závěr?

V dnešním světě online nakupování najdete na internetu opravdu širokou nabídku dětských rolet, žaluzií, venkovních rolet a další stínící techniky, takže bude možná o to těžší si vybrat. Při výběru můžete zvolit třeba českého výrobce zastínění nebo takového prodejce, který kromě e-shopu provozuje i kamenné obchody, kam se můžete přijít osobně poradit. Ať se vám výběr stínění do dětského pokoje podaří!

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.