Zařizujete první pokojíček? Co by v něm určitě nemělo chybět!

manažerka Petra

Spoustu nejen nastávajících rodičů se zamýšlí nad tím, jak by měl vypadat dětský pokoj. Měl by být co nejvíce praktický? Nebo byste se měli zamyslet nad preferencemi vašeho dítěte? Výběr je samozřejmě jen na vás. V následujícím článku se ale dozvíte, proč neopomíjet barevné provedení a kromě toho zde najdete výpis těch nejoblíbenějších stylů dětského pokoje.

Každý dětský pokoj by se měl skládat ze tří částí - na hraní, na učení a na spaní, kdy každá z nich má svůj význam a plní jinou funkci.

Při zařizování dětského pokoje se zkuste řídit následujícími doporučeními:

  1. Bezpečnost na první místě (pro malé děti a batolata existuje na trhu nespočet bezpečnostních zábran a ochranných prvků).
  2. Pohrajte si s barevným provedením (více o důležitosti barev se dozvíte v následujícím odstavci).
  3. Rozdělte pokoj na zóny.
  4. Nepřehánějte to s barvami a dětskými doplňky.
  5. U pokojíčku pro miminko se zamyslete zejména nad praktičností. Oceníte praktické přebalovací komody i pohodlné dětské postýlky.
  6. Dejte přednost kvalitnímu nábytku ze dřeva, je stabilnější a nezávadný.

Mnoho rodičů barevné kombinaci pokojíčku pro dítě nepřiklání velkou důležitost. Přitom barvy mohou výrazně ovlivnit chování dítěte. Pro aktivní děti se hodí uklidňující barvy jako je zelená, modrá a celkově pastelové odstíny. Naopak pro děti klidné, které potřebují lehce povzbudit, se hodí odstíny oranžové. Věděli jste také, že můžete podpořit například chuť k jídlu? Žlutá barva bývá v tomto případě splňuje svůj účel. Pokud nejste zastánci barevných zdí, tak existují barevné nálepky, případně folie, které rovněž báječně poslouží i jako ochrana zdi před jedinci s kreativní duší a šuplíkem plný fixů.

Co by nemělo chybět v pokojíčku pro děti?

Existuje spousta vychytávek a rodičovských "hacků", které dětem zpříjemní pobyt v dětském pokoji a rodičům zase dovolí na chvilku oddechnout.

  • Prostor na hraní - v rámci pokoje pro děti je velice zásadní mít, kde řádit.
  • Kvalitní osvětlení spousta rodičů podceňuje. Zaměřte se zejména na stropní svítidlo, které by mělo celému pokoji poskytovat dostatek světla bez zbytečných stínů. Rovněž doporučujeme osvětlit každou zónu pokoje - např. do studijního koutku se doporučuje zářivka s jasným bílým světlem, klidové zóně zase sluší tlumenější lampička s teplým odstínem. Krásnou dekorací může být také neonový nápis se jménem dítěte, který může pokoj jak plně osvítit, tak jen vytvořit příjemné tlumené světlo.
  • Klidová zóna slouží zejména k potřebnému odpočinku, který je pro děti opravdu zásadní.
  • Koberec na hraní najdete dnes hned v několika barevných a stylových provedeních. Hodí se tedy jak pro holčičky, tak pro chlapečky.
  • Dětské hračky jsou samozřejmostí. Zaměřte se samozřejmě na ty, které rozvíjí kreativní, pohybové i smyslové schopnosti vašeho dítěte.

Organizace je v dětském pokoji velice důležitá. Herna je pro děti místem odpočinku, lodí fantazie a v neposlední řadě i přístavem bezpečí. V zápalu hry je samozřejmě povoleno v něm vytvořit chaos, ale na konci dne je vždy potřeba pokojíček pro děti uklidit a k tomu báječně poslouží dobře zorganizovaný prostor. Nejste zastánci masivního nábytku? V rámci pokoje pro děti vřele doporučujeme policové systémy a úložné boxy, které můžete popsat, případně ty dřevěné pomalovat například tabulovou barvou a s dětmi pak jednoduše označit. Uvidíte, že děti budou nadšené, že si pokaždé najdou přesně ty hračky, které potřebují (každá máma zná hledání konkrétního slona, případně dílku ke stavebnici) a úklid pro ně bude zábavou, a nikoliv nepříjemnou povinností.

Které styly patří k těm nejoblíbenějším v dětském pokoji?

  • Hygge jsme si oblíbili poslední dobou snad všichni. Skandinávské doplňky, hřejivé dečky a v neposlední řadě příjemné zemité barvy jsou do dětského pokoje ideální. Dávají dítěti prostor pro vlastní fantazii a v neposlední řadě navozují harmonii.
  • Tematický styl - máte doma milovníka dinosaurů, či slečnu, která se touží stát vílou? Mnoho rodičů při zařizování pokoje bere v potaz preference svých ratolestí. Patříte mezi ně?
  • Minimalistický styl je nyní v módě. Obzvlášť populární je u rodičů malých dětí, který se soustředí na zdravý vývoj miminka a chtějí, aby miminku nepoutala pozornost přílišná barevnost a překombinovanost okolí. Minimalismus se soustředí na kontrastní barvy a jednoduché doplňky.
  • Vintage styl se hodí zejména pro holčičí pokojíčky, kde to hraje příjemnými odstíny růžové a dekorace se nebojí okouzlit provensálským nádechem.
  • A samozřejmě nesmíme zapomínat na pořádkumilovný pokoj, který je tajným snem každého rodiče-perfekcionisty. Co v takovém pokoji nesmí chybět? Samozřejmě úložné bedny, či boxy, stylové komody a v neposlední řadě i perfektně zorganizovaný pracovní kout.

A jaké jsou moje tipy na závěr?

Při zařizování pokojíčku bych v první řadě přemýšlela nad tím, jak umístit veškerý potřebný nábytek, aby dítě mělo dostatečný prostor na hraní a později na psaní domácích úkolů a učení. Pokud máme nebo plánujeme dětí více a k dispozici je jen jeden společný pokoj pro všechny, měl by tento pokoj mít větší rozměr (určitě bych raději volila menší ložnici a velký dětský pokoj, v žádném případě ne naopak). Styl a vybavení bych konzultovala s dětmi (záleží samozřejmě na věku), snažila bych se skloubit jejich představy s mými a vše zařídit hlavně prakticky. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv styl dětského pokoje, či jeho barevné provedení, tak mějte na paměti, že nejdůležitější je to, jak se v pokojíčku cítí vaše dítě.

A ještě jeden můj osobní postřeh nebo chcete-li TIP! Pokud jsou vaše děti stejně jako byly ty moje "ranní ptáčata" a nenechají vás vyspat ani o víkendu, zkuste jim pořídit kvalitní zatemňovací závěsy, prodloužíte jim i sobě spánek a nebudou vstávat s prvním slunečním paprskem 😊.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.