Zdravé, praktické i hravé LED osvětlení dětského pokoje

farmaceutická asistentka na MD Míša

Království našich potomků chceme jistě zařídit co nejútulněji pohledným nábytkem, textiliemi s dětskými motivy, nejoblíbenějšími hračkami. Odrůstající teens už se budou chtít na vybavení svého pokoje podílet sami podle svého vkusu. Na co ale nesmíme zapomenout nikdy, je dostatek správného osvětlení na všechny činnosti, které dítě bude ve svém pokoji vykonávat, a podle změny potřeb ho časem doplňovat a obměňovat.

Děti tráví v pokoji poměrně velkou část dne, což bychom při výběru osvětlení měli brát v úvahu. Je třeba zajistit dostatek světla, které bude zároveň šetrné k jejich očím.

V dětském pokoji se toho může odehrávat opravdu hodně. Většinou to není místnost, kde dítě jenom odpočívá a přespává. Často si zde hraje se stavebnicemi, kreslí, prohlíží si knížky a před spaním poslouchá předčítání od rodičů, později se připravuje do školy, věnuje se svým zálibám… A na to všechno potřebuje dobře vidět. Nás maminky nejvíce zajímá zdraví našich dětí, což se samozřejmě týká i vlivu osvětlení na jejich oči, náladu, spánek, apod.

LED osvětlení má několik výhod proti starým žárovkám, které byly Evropskou unií už zrušeny, i proti propagovaným úsporným světlům. LED se postupně prosazuje jako jeden z nejvyužívanějších způsobů svícení.

  1. Přirozené osvětlení  -  LED žárovky mají při svícení velmi příjemné zabarvení, které je lidskému oku přirozenější ve srovnání s vláknovými typy. Do dětského pokoje se nejvíc hodí barva světla teplá bílá, která připomíná příjemné přírodní zdroje světla, toto spektrum se objevuje například u východu nebo západu slunce.
  2. Velmi nízká spotřeba - největší sympatickou výhodou (v dnešní době ještě významnější) je velmi nízká spotřeba elektrické energie, která je oproti starým klasickým žárovkám méně než pětinová a v porovnání s tzv. úspornými žárovkami až poloviční.
  3. Dlouhá životnost - peníze ve finále LED světla ušetří i díky své dlouhé životnosti, která je 25x delší, než bývala u klasické žárovky. Po 25 000 odsvícených hodinách ale žárovka najednou nezhasne, ale její světelnost začne postupně klesat, takže nutnost výměny nenastane v jednom okamžiku.
  4. Velká odolnost - v dětském pokoji velmi oceníme i jejich velkou mechanickou odolnost – budou svítit i po pádu nebo nárazu. Světlo neprodukuje žádný hluk, teplo, nebliká, nekmitá. Jeho náběh je okamžitý a intenzita světla se dá regulovat (umožňuje-li to vypínač). Děti mohou světlo zhasínat a rozsvěcet, jak chtějí, není zde lanko, které snadno praskne jako v klasické žárovce. Zábavu pak může doladit mnoho variant barvy vyzařovaného světla.

Dnes víc, než dřív se ptáme na to, zda s daným výrobkem ušetříme drahé energie a zároveň peníze. Cena jedné LED žárovky většinou přesahuje 100 Kč, a pokud pořizujeme nové do celého pokoje nebo domácnosti, je to docela velká položka. S tím, jak ceny elektřiny raketově rostou, se tato investice ale brzy vrací díky malé spotřebě a velké výdrži LED žárovek.

S LED osvětlením šetříme zároveň životní prostředí, protože je mnohem ekologičtější než úsporné žárovky. LED svítidla neobsahují žádnou rtuť, která je jedovatá, a jejich likvidace není proto zdaleka tak problematická.


Na kvalitním osvětlení do dětského pokoje nám možná záleží ještě víc než jinde, protože naše poklady jsou křehké, v jejich vývinu se dá mnohé pokazit, ale taky zlepšit. Při výběru osvětlení do jejich království bychom měli myslet na to, co se tam odehrává, co tam konkrétně naši potomci dělají a kolik dětí jeden prostor obývá. Pokud je to možné, je důležité zabezpečit dostatek přirozeného světla díky orientaci na správnou světovou stranu, prostřednictvím velkých oken, světlé výmalby, použitým barvám. Potom přichází na řadu osvětlovací zóny, které by měly být nezávisle ovladatelné. Promyslete, jak budou jednotlivá světla nejlépe fungovat, kde budou umístěné vypínače. Zvažte možnost stmívání hlavních svítidel, pokud nemáte jiné osvětlení pro večerní přítmí. A je tu taky možnost ovládání světel pomocí dálkového ovladače nebo přes mobilní aplikaci.

Hlavní osvětlení

Největší pozornost bychom měli věnovat výběru hlavního osvětlení, které bude v dětském pokoji sloužit mnoho let a není nutné je s věkem dítěte měnit. Zvolme proto neutrálnější design než u menších lampiček. Barvu nástropního světla bychom měli zvolit nejlépe v teplé bílé, která se podobá světlu, jež vyzařuje svíčka, oheň nebo vláknová žárovka. Světlo je vhodné do prostor, kde člověk rád odpočívá a relaxuje. Zároveň by světlo mělo být dostatečně intenzivní, aby dítě na vše dobře vidělo a nestínilo si při žádné činnosti. Vhodnou variantou mohou být např. přisazené LED panely, které vynikají jednoduchým designem a dlouhou životností, jednoduché lustry, bodová světla, která se dají natáčet ap. Volte výkonnější varianty od 18 W dle velikosti pokoje a počtu dětí.

  • Osvětlení pro nejmenší děti – čekáte teprve přírůstek do rodiny a snažíte se co nejlépe vybavit pokojíček i se správným osvětlením? Představte si nejdřív, co se v něm bude odehrávat v prvních měsících a letech. Nejčastěji to asi budou časté noční kontroly, noční krmení a přebalování. Na to potřebujete světlo, které bude svítit tak, abyste nemuseli rozsvěcet hlavní osvětlení, aby vám umožnilo orientaci v pokoji a bezpečnou manipulaci s dítětem, ale zároveň by miminko nemělo rušit. Dobrou volbou je lampa s nastavitelnou intenzitou svícení. Relaxační osvětlení uklidní děti, které se bojí, nebo vytvoří intimní přítmí pro večerní povídání a zpívání, tuto funkci plní třeba vhodně umístěné LED pásky. Takovéto světlo pak můžete nechat klidně rožnuté po vašem odchodu z pokojíčku a díky funkci stmívání jim jemně nasvítí oblíbené obrázky, nálepky či dětské tapety. K usínání jsou pak pohádkové LED projektory, které poskytnou příjemně tlumené světlo a promítají na strop a stěny nejrůznější obrazce či postavy, např. hvězdičky. (Funkci nočního světla/projekce dnes umí zajistit i některé typy dětských chůviček). 
  • Osvětlení psacího stolu – stropní světlo by určitě nemělo být jediným osvětlením v dětském pokoji, neosvítí totiž všechny kouty stejně a nestačí jako zdroj světla při čtení. Lampa na psací stůl je důležitým zařízením pokoje malého školáka. Stále víc času bude trávit u psacího stolu psaním úkolů, čtením, ale i kreslením nebo jiným tvořením. Lampičku pořiďte polohovatelnou a takovou, která osvítí celý stůl, aby dítě na úkoly a učení dobře vidělo a zároveň, aby mu světlo nesvítilo přímo do očí. Ideální volbou je LED lampička s displejem, která může svítit 3 různými barvami světla a 5 úrovněmi jasu. Podle toho, kterou rukou dítě píše, by měla lampička stát vlevo, pokud píše pravou, anebo vpravo, pokud je levák. Ideální barvou světla je studená bílá, která nezkresluje a podporuje výkonnost.
  • Osvětlení nočního stolku – dalším svítidlem, které by rozhodně v dětském pokoji nemělo chybět, je lampička u postele. Děti si v posteli často čtou nebo prohlížejí knížky, zajistěte jim proto dostatečné osvětlení. Při výběru svítidel je vždy třeba přihlédnout k věku dítěte a jeho potřebám.
  • Stojací lampy – do dětského pokoje pořiďte stojací lampu až většímu dítěti, u kterého už nehrozí nebezpečí úrazu při jejím převrhnutí.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Co říci závěrem?

Při výběru osvětlení do dětského pokoje je třeba zvážit mnoho aspektů. Já sama za sebe musím říct, že jsem při výběru světel do pokojíčku moc nepřemýšlela nad tím, zda bude osvětlení dostačující, kvalitní a šetrné, neřešila jsem ani úspornost, spíše jsem hleděla na design a samozřejmě také na cenu. Postupem času jsem zjišťovala, že sice máme osvětlení ladící mému oku, nicméně o to méně prakticé a následovala jeho výměna. A jaké osvětlení v pokojíčku mají vaše děti? Budu ráda za tipy v komentářích níže.

Děkuji.

podpis Míša

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi