Jak vyzdobit dětský pokoj

mikrobiologická laborantka na MD Hanka

Každé dítě je originální, má své zájmy, preference, oblíbené barvy, pohádkové, filmové či hudební hrdiny. A tomu by měla odpovídat také výzdoba jeho pokoje, aby se v něm cítilo bezpečně, spokojeně a mělo z pobytu v něm dobrý pocit.

Při zařizování pokojíčku respekujte vkus vašich dětí, nenuťe jim vlastní názor.

Rozhodně bychom tedy dítěti neměli vnucovat svůj vlastní vkus, ale co nejvíce respektovat jeho vlastní přání. A to i ve chvíli, pokud jsou na první pohled trochu šílená. Například můj syn jako malý miloval zelenou barvu, tak měl zelené všechno včetně židle a žaluzií 😊. Byl spokojený a časem ze zelené vyrostl i do jiných barev.

Podle věku a zájmů dítěte bychom měli vybrat dominantní téma, nebo barevnou kombinaci a tomu přizpůsobit i výběr všeho dalšího.

  • Barvy do dětského pokoje - čím menší je dítě, tím by barvy měly být méně výrazné. U miminek se obvykle používají pastelové odstíny nebo klidně jen bílá v kombinaci s barevným nábytkem, barevnými úložnými boxy, barevnou podlahou, barevným bytovým textilem a dalšími doplňky. Spousta rodičů se poněkud stereotypně koncentruje na modrou pro chlapečka a růžovou pro holčičku. Je to škoda, protože existují minimálně další odstíny.
    Image 1
    Jinou alternativou je barevná tapeta, klidně i s texturou a buď s pohádkovými motivy nebo květinami, stromy, mořem, motýly, zvířátky, ale také sluncem, měsícem a hvězdičkami… Záleží jen na vás. Pokud je pokoj určen pro více dětí, volte barvy spíše neutrální, případně pokoj rozdělte na zónu každého dítěte a tu mu barevně přizpůsobte. Další skvělou věcí jsou omyvatelné barvy. Jednu ze stěn tak můžete proměnit na malířskou plochu, kterou si dítě bude zdobit podle svého vkusu. Jinou variantou je role papíru, kterou jim zavěsíte ke stropu a když je papír pomalovaný, jen roli zase posunete na čistý papír.
  • Každé dítě baví něco jiného - u starších dětí nechte, ať o barvách i obrázcích klidně spolurozhodují s vámi. Malý milovník aut určitě bude rád za stěny s autíčky, ať už namalovanými, nebo jako tapeta do dětského pokoje. Malá slečna zase ocení třeba pokojíček jako z filmu Ledové království. Nebo doma můžete mít pokoj pro Harry Pottera jak z Bradavic, dětských hrdinů je nepřeberné množství. Jak děti porostou, jejich zájmy se budou dál a dál vyhraňovat. Pokud přijde období pekla, tedy kombinace červené a černé, neděste se. V pubertě to není zas až tak neobvyklé. Dočkat se můžete i graffiti a avantgardních obrazů všude, včetně dveří a stropu. Je třeba vydržet a potomek se pak obvykle zase vrátí k všednějšímu stylu. Zákazy a vnucování vlastního barevného vkusu nikam nevedou, maximálně k ještě razantnějším barevným kombinacím.
  • Zařízení dětského pokoje - vkus a zájmy dítěte nebo dětí se může odrazit i v dalším vybavení dětského pokoje, ať už jde o nábytek, koberec, závěsy, osvětlení nebo jiné dekorace. Většina dětí miluje polštářky, musí být ale příjemné na dotek, pokud se nebojíte ručních prací, ušijte povlak na oblíbený polštář třeba z teplákoviny s potiskem, uvidíte, jak rády s nim budou děti usínat. Základem každého dětského pokoje je několik zón – zóna na spánek a odpočinek, zóna na hraní a zóna na učení. U miminek někdy ještě přibývá prostor pro hygienu, tedy třeba přebalovací pult. A vždy by mělo být v dětském pokoji dostatek úložných prostor. Těch paradoxně nikdy není dost, protože s dětmi zaplníte libovolný počet polic, skříní, boxů, kapsářů.

U nejmenších dětí jsou obvykle dominantní pastelové odstíny a pohádkové postavičky. Ale i mezi předškolními dětmi se mohou najít vyhraněné osobnosti, které mají jasno o tom, co je baví, přesně takový chtějí mít i svůj pokojíček.

Důležitá je vždy pohodlná postel, ať už se jedná o dívčí pokoj nebo chlapecký pokoj. Ta se postupně bude měnit, protože dítě roste. Skvělé jsou pro děti také palandy, které mohou znamenat postele pro dvě děti nebo postel, pod níž je úložný prostor, pohovka či křeslo pro odpočinek během dne, případně stůl a židle, kde si dítě může kreslit, hrát a později i dělat domácí úkoly do školy. U stolů a židlí se dají pořídit i varianty, které s dítětem rostou. Židle i stůl by měly odpovídat ergonomickým pravidlům, aby dítě správně sedělo a nekřivilo si záda. K tomu je ale dobré mít buď menší pohovku, křeslo nebo sedací pytel, kde si dítě může udělat pohodlí třeba při čtení, hraní, nebo když si telefonují s kamarády.

Image 2

Důležité jsou také poličky a úložné boxy na knihy a hračky. Boxy by u malých dětí měly být ideálně na kolečkách, aby se daly snadno přemisťovat. Hodí se využít každý prostor, klidně třeba i pod postelí, na skříni apod. Pokud má dítě hodně plyšových hraček, je skvělým řešením závěsný kapsář, kam je lze bez problémů uložit. Slečně v pubertě zase pořiďte speciální kapsář na bižuterii, kam se snadno umístí všechny náušnic, korálky, řetízky a další nezbytné ozdoby.

Světlo do dětského pokoje by se mělo skládat z více světelných zdrojů. Základem je samozřejmě centrální lustr do dětského pokoje, ale ten by měla doplňovat i další svítidla, například lampička osvětlující psací stůl, lampička k posteli na večerní čtení, ale i další světelné prvky, třeba LED pásky, LED řetězy nebo i netradiční svítidla. Lustr může být čistě funkční, ale také designový, u malých dětí třeba se sluníčkem, se zvířátky, u větších třeba v pestrých barvách, se stmíváním, případně s možností přepnutí na jiný barevný odstín.

Rostliny do dětského pokoje

Skvělá dekorace do dětského pokoje jsou také květiny. Nesmíme ale zapomenout, že ne všechny živé květiny jsou pro děti vhodné. Měli bychom preferovat květiny, které zvlhčují a čistí vzduch, a hlavně ty, které nejsou jedovaté, případně nemají trny či ostré listy, o které by se mohly děti zranit. U miminek bychom se měli obejít bez květin úplně, na zvlhčování se dá použít třeba fontánka s tekoucí vodou. Jak děti rostou, můžeme je do péče o květiny zapojovat. Nebo s nimi můžeme vybrat (či přímo vyrobit) třeba originální květináče nebo truhlíky.

Image 3

Čím jsou děti menší, tím by měly být umístěny květiny výše, respektive na místech, kam na ně děti nedosáhnou. U starších dětí už nehrozí, že budou rostliny olizovat nebo okusovat, tak jim můžete dopřát i květiny, které jsou pro ně nějak zajímavé, třeba masožravé rostliny, kaktusy nebo květiny s pestrými květy. Pokud máte doma alergika, nebo se na péči o živé květiny necítíte, protože patříte k těm, kterým uschne i kaktus, nemusíte mít pokoj bez rostlinné dekorace. Dnešní umělé květiny a rostliny vypadají velmi realisticky, téměř jako jejich živé vzory. Můžete si pořídit nejrůznější druhy v květináčích, ve skleněných nádobách i truhlících a budou vypadat skvěle.

I závěsy, polštáře, deky, přehozy, povlečení a případně i koberec do dětského pokoje může mít speciální vzor – barevný, pohádkový a klidně i s fotografií filmového hrdiny. Známé jsou třeba koberce, které vypadají jako mapa ulic. Báječně se po nich jezdí s autíčkem. Výborným prvkem můžou být i polštáře, případně ložní povlečení s nejrůznějšími dětskými motivy. Dětské motivy může nést i záclona do dětského pokoje. A dekorovat můžete klidně i okna, třeba samolepkami se sezónními motivy nebo závěsy do oken.

Další dekorace

Dozdobit místnost můžeme i obrázky do dětského pokoje, fotografiemi zavěšenými třeba kolíčky na provázek, nejrůznějšími závěsy se zvuky i bez. U dívčích pokojíčků může být inspirací třeba postel s nebesy jako ze zámku. Poličky do klučičího pokoje zase mohou tvořit skateboardová prkna. Nápadů, jak dětských pokoj vyzdobit, je opravdu hodně.

A rada nakonec?

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli styl, vždy byste ale měli při zařizování dětského pokoje postupovat s rozumem. Místnost přeplněná nejrůznějšími barvami, vzory a hračkami nedává dítěti vlastně žádný prostor pro vlastní fantazii a její vyjádření. Méně je i v dětském pokoji někdy více.

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.