Jak vybrat hračky pro děti do 6 let

manažerka Petra

Optimální rozvoj smyslů u dětí je základním kamenem celkové péče o jejich zdraví a vývoj. Všech pět smyslů – zrak, sluch, čich, chuť a hmat, představují brány, skrze které malé děti interagují se světem kolem sebe. Aktivní podporou těchto smyslů od útlého věku se rozvíjí schopnost dítěte plně a efektivně interagovat s okolním prostředím. Nesmíme však opomíjet ani důležitost rozvoje dovedností a schopností. To zahrnuje jak fyzické dovednosti, jako je chůze a pohyb, tak i kognitivní dovednosti, jako je řešení problémů a kreativní myšlení.

Hračky slouží nejen k zabavení dětí, jejich sekundární funkce spočívá v rozvoji motorických a psychických dovedností.

V tomto článku si představíme základní dovednostní a edukativní hračky pro děti od narození až do 6 let věku. Od šustících a melodických hraček pro malá batolata po společenské a stolní hry rozvíjející logické myšlení a sociální interakce malých předškoláků.

Děti do 1 roku

První rok života je obdobím, kdy se malé děti rychle rozvíjejí a zvídavě objevují svět kolem sebe. Vhodně zvolené hračky a pomůcky hrají v této fázi vývoje klíčovou roli, neboť každý nový podnět a interakce představují neocenitelný příspěvek k formování jejich vnímání a porozumění okolnímu světu. Hmatem objevují strukturu a povrchy, sluchem zachycují melodie složené z každodenního šepotu a zvuků, zrakem vnímají pestrost barev a tvarů. Hračky s různými texturami pomáhají dětem objevovat svět hmatem a poskytují stimulaci pro rozvoj jemné motoriky. V prvních měsících života jsou děti přitahovány silnými kontrasty mezi černou a bílou. Velké obrázky či hračky s jednoduchými tvary a kontrastními barvami jsou ideální pro stimulaci zrakového systému. Hračky s jemnými zvuky, jako jsou chrastítka nebo hračky s melodiemi, podporují sluchový vývoj. Děti jsou zvědavé a reagují na zvuky, což posiluje spojení mezi sluchovým a motorickým systémem. Při výběru hraček je však nezbytné klást důraz na jejich bezpečnost a vhodnost pro věk dítěte.

V období od jednoho do dvou let věku si tyto malé osobnosti začínají budovat jazykové schopnosti a rozvíjet sociální interakce. Děti přirozeně projevují zvýšený zájem o svět kolem sebe a využívají smysly, jako jsou hmat a chuť, k objevování svého okolí. Měkké knihy s kontrastními obrázky a jednoduchými vzory jsou skvělým způsobem, jak rozvíjet lásku ke čtení od útlého věku. Děti mohou prozkoumávat jednotlivé stránky, dotýkat se různých materiálů a začínat si vytvářet asociace s obrázky a slovy. Barevné a měkké bloky nebo jednoduché stavebnice podporují jemnou motoriku a rozvíjejí kreativitu dítěte. Hračky, které reagují na stisknutí nebo pohyb, skvěle podporují smyslový vývoj dětí. Tyto interaktivní hračky mohou obsahovat písně, básničky nebo zvuky, což pomáhá dětem rozvíjet slovní zásobu a porozumění komunikaci. Puzzle s velkými, snadno uchopitelnými dílky, které obsahují obrázky z každodenního života nebo zvířecí motivy, jsou vynikající pro rozvoj jemné motoriky a logického myšlení.

Ve věku od tří do čtyř let děti prochází významnými fázemi osobního rozvoje. Jejich zvědavost a touha po objevování světa kolem nich jsou v tomto věku téměř nekonečné. Při výběru hraček a pomůcek v této fázi je důležité brát v úvahu nejen zábavu, ale i vzdělávací hodnotu. Díky stavebnicím, pexesu nebo puzzle s čísly, písmeny nebo tvary, se děti mohou snadno naučit abecedu a počítání hravou formou. V tomto věku mohou děti již lépe ovládat jemnou motoriku. Nabídněte jim široký výběr výtvarných pomůcek, jako jsou akvarelové barvy, pastelky, voskovky a různé druhy papírů. Tvorba vlastních uměleckých děl podporuje jejich kreativitu a sebevyjádření. Panenky, dětské kuchyňky nebo nástroje na zahradničení jsou ideální pro hry na imitaci. Tyto aktivity podporují sociální interakce a pomáhají dětem porozumět různým rolím ve společnosti.

Děti 5 až 6 let

Vybrat správné hračky a pomůcky pro děti ve věku pěti až šesti let znamená kombinovat zábavu s učením a podporovat různé oblasti rozvoje. Důraz na hry, které posilují dovednosti potřebné pro školní úspěch a sociální integraci, může malé předškoláky skvěle připravit na nadcházející fázi vzdělávání. Při výběru hraček a pomůcek je však důležité brát v úvahu také individuální zájmy a potřeby dítěte. Pro děti v tomto věku jsou nepostradatelnou součástí jejich rozvoje i venkovní aktivity a hry, jako například Frisbee nebo Kubb. S rozvojem sociálních interakcí pomohou společenské a stolní hry jako Člověče, nezlob se!, Ubongo Junior, Memory nebo Ovečky HOP!. Jsou skvělým způsobem, jak hravou formou rozvíjet u dětí logické myšlení a plánování. Děti se tak učí respektovat pravidla a spolupracovat s ostatními. Stavebnice z plastu, kovu a dřeva s různými tvary a velikostmi dílků nejenže podněcují kreativitu, ale také přispívají k rozvoji jemných motorických schopností. Možnost vytvářet tyto různorodé stavby podporuje jejich fantazii a schopnost pracovat se složitějšími tvary. Pro stimulaci dětské fantazie a představivosti jsou ideální akční figurky jejich oblíbených hrdinů. Tyto hračky nejenže rozvíjejí kreativitu, ale také podporují mentální procesy, kdy si děti vytvářejí vlastní příběhy a situace. Děti v tomto věku jsou přirozeně zvídavé a nadšené pro zkoumání. Vědecké sady s jednoduchými experimenty, mikroskopy pro malé badatele a hračky, které zábavnou formou vysvětlují základy přírodních věd, mohou skvěle podpořit jejich zájem o vědu a objevování.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Co říci závěrem?

Hračky dětem kupujeme, abychom upoutali jejich pozornost a zabavili je. To ale není jediný důvod, hračky slouží také k rozvoji jejich motorických a psychických schopností. V podstatě od narození se děti prostřednictvím hraček vzdělávají. Při výběru hraček je důležité přihlížet k věku dítěte. V dnešní době obchody a e-shopy doslova "pukají ve švech", upřímně řečeno, jsem ráda, že moje děti už odrostly a hračky kupuji jen příležitostně neteřím, protože nabídka je tak široká, že mi výběr trvá strašně dlouho 😊. Nakonec stejně vyberu něco, s čím mám dobrou zkušenost z dob, kdy si dcery ještě hrály. Věděla jsem, že např. Legem se vždy zavděčím (a to nejen dětem 😊).

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.