Kolik dárků dát dětem pod stromeček?

farmaceutická asistentka na MD Míša

Vánoce se kvapem blíží a vy už určitě taky přemýšlíte, co letos pořídíte dětem pod stromeček. Taky každý rok dumáte, kolik a jaké dárky by měly děti dostat? Kolik peněz za ně utratíte? Každoročně v předvánočním čase na nás a hlavně na naše děti "útočí" výrobci hraček prostřednictvím televizních reklam. Není se pak čemu divit, že samy děti neví, co všechno by si přály. Spoustu článků s radami ohledně dárků najdete na internetu, proto jsem se i já rozhodla jeden přidat a v něm nabídnout informace a návod, podle kterého se řídíme u nás doma.

Vánoce, Vánoce přicházeji,....a s nimi spoustu starostí 😊 .

Hodně vs. málo dárků?

Asi každému dítěti se rozzáří očka, když uvidí pod stromečkem kupu dárků, ale opravdu je důležitá kvantita? Myslím si, že určitě ne. Pokud se mnou nesouhlasíte, zkuste si malý testík: jestli jste dali třeba v loňském roce dětem větší množství vánočních dárků, schválně se jich zeptejte, jestli si pamatují, co loni dostali. Uvidíte, zda vám vyjmenují všechny dárky, nebo jen ty, které je nejvíce potěšily, protože je třeba nejvíce chtěly.

Pravidlo 3 dárků je inspirované třemi králi, kteří do Betléma přinesli právě 3 dary. Děti by podle něj měly dostat 3 dárky, a to například:

  • něco, co si už dlouho přejí
  • něco, co potřebují
  • knihu

Každá rodina si to samozřejmě přizpůsobí podle svých zvyků nebo finanční situace a taky záleží, jestli je možné domluvit se s širší rodinou, co kdo dětem dá. U nás třeba funguje, že se s prarodiči, tetami a strýci domluvíme, co mají koupit, a tím pádem my jako rodiče ušetříme nějakou tu korunu, když některé dárky přenecháme ostatním. Již zmíněné pravidlo 3 dárků jsme si trochu upravili a vycházíme z toho, že děti dostanou minimálně 4 věci:

  • něco, co si už dlouho přejí - to bývá nejčastěji nějaká hračka (ale ne taková, kterou viděly děti před Vánocemi v reklamě, ale taková, o které mluví alespoň pár měsíců, v minulosti to bylo třeba větší lego, popelářské auto, panenka, která umí jíst apod.)
  • něco, co potřebují - v některých článcích jsem se dočetla, že by děti neměly dostávat praktické věci, že to prý kazí radost z dárků (já si to ale nemyslím, nebo alespoň u nás se zatím děti (2, 4 a 6 let) radují opravdu z každého dárku, i když je to třeba krabička na svačinky do školky, nové pastelky, fixy nebo deštník)
  • knihu - kniha u nás pod stromečkem nikdy nechybí, aby ale neskončila jen v knihovničce a neprášilo se na ni, musíme vybírat s ohledem na aktuální zájmy dětí (nejmladší dcera (2 roky) má nejraději knihy vydávající zvuky nebo různé interaktivní knížky), syna (4 roky) už nějakou dobu fascinují dinosauři a nejstarší dcera (6 let) nejraději plní všelijaké úkoly z knih pro předškoláky) a jelikož se dvě starší děti začínají ptát, jak co funguje v lidském těle, tak už má letošní Ježíšek připravenou Albi knihu Lidské tělo 😊)
  • měkké dárkyoblečení u dětí většinou nepatří mezi nejoblíbenější, ale u nás nikdy nechybí – asi proto, že jsme je jako malí taky dostávali (alespoň se děti naučí ocenit i dárky, o které si Ježíškovi nenapsali, starší dcera (6 let) pak nakonec v létě nechtěla téměř nosit jiné tričko než to od Ježíška, aby měl radost 😊 a dokonce i dvouletá dcera se raduje z oblečení a hned si chce vše vyzkoušet (ale to bude asi tím, že to jsou holky, protože syn akorát poděkuje a jede se dál 😊). 

Kromě výše zmíněných dárků dostanou naše děti pod stromeček vždycky i nějaký společný dárek, ať už přímo od nás, nebo právě od babiček apod. Jelikož jsou naše děti věkově k sobě blízko, je jednodušší pro ně nějaký takový vybrat: dostali tak například různé dráhy na vláčky nebo auta, společenské hry (pexeso, kvarteto atd.) nebo nafukovací brouzdaliště na léto na zahradu.

Velice si děti oblíbili dřevěnou vláčkodráhu. Ta se dá stavět pořád dokola a pokaždé v jiné obměně – fantazii se meze nekladou, tak si s ní děti hrají téměř neustále. Bonusem je, že u toho tráví čas spolu i s námi.

Tipy na vánoční dárky pro děti podle věku

V textu jsem zmínila pár dárků, co dostaly naše děti, ale pokud hledáte více tipů na Vánoce a máte jinak staré děti, přečtěte si můj další článek „Tipy na vánoční dárky podle věku“

Jaké jsou mé zkušenosti s vánočními dárky?

Vánoce s dětmi si opravdu užívám, jsou zatím ve věku, kdy na Ježíška pořád věří a já doufám, že jim to ještě pár let vydrží. Myslím, že se nám zatím opravdu pokaždé podařilo vybrat dárky, které jim radost udělaly a nikdy nebyly zklamané, že něco nedostaly nebo dostaly jiný dárek, než si přály. S manželem se snažíme držet výše zmíněných pravidel a s dárky to nijak nepřehánět a zatím se nám to docela dobře daří. Hrozně mě baví také dárečky balit a zdobit, pokud jste na tom podobně, mrkněte na tipy, jak dárky zabalit bez izolepy.

A jak to máte u vás s vánočními dárky? Dostávají děti jeden hlavní a pak několik maličkostí, nebo společné dárky, pokud je to vzhledem k věku dětí možné? Podělte se s námi o vaše zkušenosti a rady v komentářích pod článkem.

Děkuji.

podpis Míša

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi