Anglicky od plínek? Proč ne, děti rozpoznávají cizí jazyky od kojeneckého věku!

manažerka Petra

Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem..., známé přísloví, které určitě známe všichni a má něco do sebe. Já osobně obdivuji ty, kteří plynule mluví několika jazyky a jednoduše dokáží přepínat z jednoho do druhého. Celkem slušně ovládám němčinu, ale moje snaha naučit se ještě dobře anglicky, se postupem času vytratila. Slovíčka se mi pletou a němčina, kterou jsem se učila od dětství, je v mé hlavě zakotvena na prvním místě. Myslím si, že by to bylo jiné, kdybych se oba jazyky učila současně a odmala, ale za naších mladých let tomu bylo jinak. O tom, kdy začít u dětí s výukou cizích jazyků mám jasno, jsem přesvědčena, že hned, což dokazuje nejedna studie.

Čím dříve se s výukou cizích jazyků začne, tím lépe. Hravou formou lze děti s cizím jazykem seznamovat už v batolecím věku.

Dětský mozek je zázračný, bohužel některé schopnosti se postupem času vytrácejí. Alespoň s takovými výsledky přišli vědci, kteří zkoumali, zda dokáží kojenci rozpoznat mateřštinu od cizích jazyků. A kupodivu, odpovědí je "ano". Doopravdy umí, což překvapilo nejen kanadský tým z University of British Columbia, ale také veřejnost, kterou odborníci se svými závěry seznámili. Jsou totiž přesvědčeni, že jejich výzkum napomůže učení cizích jazyků u nejmenších dětí. Jakým způsobem se mohou učit kojenci anglicky a má to smysl?

Má to smysl?

Závěry expertů jsou jedno, rodinná atmosféra druhé. Prarodiče obecně kroutí nad novými metodami hlavou, ale využít bilingvního způsobu výchovy, aby se naučilo dítko anglicky? V rodinách, kde jsou rodiče, jejichž mateřština je odlišná, nic zvláštního. Každý na miminko mluví svou rodnou řečí a nikdo se nad tím vůbec nepozastavuje. Podle odborníků se stejným způsobem mohou učit i děti, kde není angličtina mateřským jazykem ani jednoho z rodičů. Tento způsob výuky je velmi efektivní, výsledky se ale promítnou až v pozdějších měsících a letech.

Při koupání i vaření

Podle lingvistů jsou děti už od svých čtyř měsíců věku schopné rozpoznat mateřštinu a dokáží odlišit rodnou řeč od cizího jazyka. Odborníci tvrdí, že kojenecká schopnost porozumět je dokonce na takové úrovni, že jim stačí i vypnutý zvuk v televizi, protože odezírají z pohybu rtů, rytmu a mimiky. Obdobně funguje bilingvní učení, proto nic nebrání tomu, aby rodiče hovořili anglicky na dítě v jasně daných situacích, například při koupání, při přípravě pokrmů nebo při přebalování.

Nemusí umět psát

Co dělat, když si ani jeden z rodičů na takový úkol netroufá? Vůbec nevadí, protože děti se mohou podporovat ve výuce jazyků i jiným způsobem. Už od čtyř let věku mohou navštěvovat kurzy angličtiny pro předškoláky, které vedou vyškolení lektoři. Hodiny probíhají v angličtině a nezáleží, že děti ještě neumí pořádně mluvit nebo psát. Výuka neprobíhá klasicky v lavicích, ale na koberci při hraní her či v pohybu při tanci a zpívání. Opakovat si navíc mohou malí studenti pomocí aplikace nebo sledováním videí na YouTube kanálu.

Návaznost v dalších letech

Jak docílit, aby se dítě doopravdy naučilo cizímu jazyku? Rodiče nesmí ratolesti do výuky tlačit nebo nutit, vše musí probíhat zcela přirozeně. Během hry nebo říkání básničky si dítě ani nevšimne, že se učí anglická slovíčka, přesto se musí dbát na pravidelnost. V JS FAN staví na výukové metodě Wattsenglish, která propojuje obrázky s reálnými situacemi. Průvodcem v učebnici i ve zmíněných videích je Steve a k ruce má kamarádku Maggie, vránu, která jej vtipně doplňuje. Není pak divu, že jsou klipy mezi dětmi tolik oblíbené a rády si je pouští i ve svém volném čase.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Co říci závěrem?

Moje zkušenost je taková, že jsem obě děti přihlásila do angličtiny už ve školce. Ze začátku jsem byla skeptická, přišlo mi, že si nic nepamatují a že to moc význam nemá, ani na základní škole jsem neměla pocit, že by to byla, kdo ví jaká, sláva, ale potom, jako by lusknutím prstu se vše změnilo, s nástupem na střední školu obě holky začaly excelovat a ve třídě vynikat, dnes běžně sledují filmy v angličtině a všemu rozumí. Teď si uvědomuji, že ty ranné základy určitě smysl měly, jen já jsem byla nedočkavá a chtěla výsledky vidět, a hlavně slyšet hned.

A jak to máte vy? Co si myslíte o tom, kdy je vhodná doba začít s výukou cizího jazyka? Jaké máte zkušenosti s kurzy pro předškoláky? Budu moc ráda za vaše zkušenosti.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.