Jak zvládnout dětský atopický ekzém? Důležitá je péče i podpora

manažerka Petra

Dětský atopický ekzém trápí 15-30 % dětí, ale navzdory častému výskytu nejde o banalitu, nad kterou by měl člověk mávnout rukou. Naopak představuje výzvu nejen pro malé pacienty, ale také pro jejich rodiče.

Atopický ekzém se může objevit nečekaně a kdykoliv, jedná se o onemocnění vyskytující se převážně u dětí, ale může se objevit i v dospělém věku.

Objevuje se u dětí v předškolním a mladším školním věku a vyznačuje se svěděním, suchou kůží, zarudlými puchýřky a často i záněty. Obvykle postihuje zápěstí, hřbety rukou, lokty a loketní jamky, ovšem může se objevit i na jiných částech těla. Trápí i vaše dítě a hledáte způsob, jak ulevit jemu i sobě?

Konzultace s lékařem

Vaše kroky by měly vést do ordinace dětského lékaře, případně ke specialistovi. Poraďte se s ním ohledně vhodné léčby. Může zahrnovat jak farmakologické prostředky, tak podpůrné metody ke snížení svědění. Získaná doporučení ohledně prevence znovuvzplanutí onemocnění (např. šetrné umývání, pravidelné krémování, výběr vhodných potravin, pracích prostředků a oblečení) striktně dodržujte.

Vytvořte klidné prostředí a eliminujte alergeny

Snažte se dítěti zajistit prostředí s minimální expozicí alergenů, které mohou vyvolat jeho ekzém. Typicky se jedná o zvířecí srst, pyly, roztoče, ale také potravinové alergeny. Hledání alergenů je často „běh na dlouhou trať“, ale vyplatí se do něj investovat čas a energii.

Ostříhejte dítku nehty

Udržujte nehty dítka krátké a hladké, aby se předešlo začarovanému kruhu. Malý pacient si ustavičným škrábáním narušuje již tak tenkou kožní bariéru a zhoršuje stav pokožky. Když nehtíky ostříháte, nebude je používat jako škrabadlo.

Preferujte bavlněné oblečení

Atopický ekzém u dětí může zhoršovat i nevhodná tkanina. Obměňte proto dítku šatník a pořiďte mu bavlněné prádlo a oblečení, které minimalizuje podráždění pokožky. Ideální je hladká, tenká a nepříliš barvená bavlna.

Chraňte pokožku před sluncem

Místa postižená ekzémem by neměla být vystavována ostrým slunečním paprskům. Dítě by mělo nosit ochranné prostředky a používat opalovací krém. Na druhou stranu se však nebraňte ozdravnému pobytu u moře.

Další tipy, jak ulevit malému atopikovi

V případě potřeby (a na základě lékařského doporučení) můžete postižené oblasti ochlazovat - například minerální vodou ve spreji nebo chladnější koupelí.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

A co je nejdůležitější?

Buďte trpělíví a dítěti vysvětlujte, že škrábání přináší jen krátkodobou úlevu, ale ve finále atopický ekzém zhoršuje. Raději ho naučte techniky odvádění pozornosti a snížení napětí.

S dítětem proberte možné reakce vrstevníků a naučte ho o problému komunikovat.

 Vždy ke svému dítěti přistupujte s klidem, trpělivostí a láskou, i když vám zrovna není do zpěvu. Dítě vaši náladu vnímá a pozitivní přístup dokáže hotové divy.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.