Problematická pokožka

manažerka Petra

Určitě budete souhlasit s tím, že problémy s pokožkou tu a tam řešíme všichni. Někdo měně, jiný více a jsou mezi námi i jedinci, kteří s nimi bojují dennodenně a vlastně je trápí celý život. Dnešní populace se s kožními problémy potýká stále častěji. Co je jejich příčinou a se kterými druhy kožních onemocnění se setkáváme nejčastěji?

Problematická pokožka dokáže pořádně potrápit, a to nejen svými projevy jako jsou svědění, pálení či bolestivost, často může vést i k psychickým problémům.

Mezi nejběžnější a stále častěji se vyskytující kožní problémy patří suchá pokožka, akné a ekzém. Na vině mohou být genetické predispozice, různá onemocnění (a s nimi související užívání léků), alergeny, vliv vnějšího prostředí (mrazivé počasí nebo naopak sluneční záření), kosmetika, nejrůznější čistící prostředky a chemikálie s nimiž přicházíme do styku.

Suchá pokožka (xeróza) patří k běžným dermatologicko-kosmetickým problémům. Je způsobena působením vnějších faktorů, mezi které patří vítr, extrémní chlad nebo naopak teplo, sluneční záření, suchý vzduch, klimatizace, pobyt v zakouřených místnostech. Problémy se suchou pokožkou se velmi často vyskytují u osob, které přicházejí do kontaktu s chemikáliemi, čistícími prostředky a dezinfekcemi (kadeřnice, uklízečky, zdravotní sestry apod.). Také časté mytí pokožky (ať už sprchování nebo koupel v horké vodě) a používání alkalických mýdel vede k vysušování pokožky (dochází k vymývání přirozených zvlhčujících faktorů, snížení pH a porušení schopnosti vázat vodu). Kromě těchto vnějších faktorů je suchá pokožka projevem nejrůznějších onemocnění, může se jednat o kožní choroby (ekzémy, psoriáza, ichtyóza), interní onemocnění (cukrovka, chronické ledvinové choroby, anorexie, žloutenka), dále se může objevit v těhotenství či menopauze nebo u psychických obtíží.

K základním projevům suché pokožky patří:

  • kůže s hrubým a drsným povrchem
  • zarudlá místa
  • olupování kůže
  • fisury a ragády
  • svědění, pnutí a stahování kůže

Jak na suchou pokožku?

Péče o suchou pokožku se skládá jednak z lokální léčby a zároveň obsahuje preventivní opatření. Je třeba používat přípravky se zvláčňujícím a okluzivním efektem, obsahující lipidy a složky s hydratujícími účinky, které váží vodu. Neméně důležité je dodržování pitného režimu a vyhýbání se nevhodnému prostředí.

Akné patří k nejběžnějším chronickým chorobám kůže, nejčastěji se vyskytuje v pubertě, kdy v těle dochází k významným hormonálním změnám. Není ale výjimkou, že se objevuje i v dospělosti. Jedná se o onemocnění mazových žláz a vlasového folikulu, nejzásadnějším projevem akné je vznik zanícených vřídků, které vznikají uzavřením vývodů mazových žláz. Tyto vývody mazových žláz se ucpávají, dochází ke zvýšené sekreci mazu a k jeho hromadění. V závažnějších případech dochází k poškození mazové žlázy, ke vzniku zánětu, ten se šíří do okolí, poškozuje kožní tkáň a ta se pak hojí jizvením. Akné se nejčastěji vyskytuje na obličeji, v horní části zad, na ramenou a dekoltu.

K hlavním příčinám vzniku akné patří:

  • genetické predispozice
  • zvýšená tvorba mazu
  • hormonální změny
  • oslabená imunita
  • nadměrná konzumace sacharidů, alkoholu
  • nevhodně zvolená kosmetika
  • pobyt ve znečištěném prostředí
  • užívání některých léků
  • kouření
  • stres

Jak na akné?

U mírnějších forem si vystačíme s běžně dostupnými dermokosmetickými přípravky (ideálně z lékárny), které omezují tvorbu mazu. Je vhodné doplnit jídelníček o vitamíny a minerály (např. zinek) a naopak se doporučuje vysadit některé potraviny, které ke vzniku akné přispívají (mléčné výrobky, čokoláda). Opět je důležité dodržovat pitný režim. U těžších forem akné je léčba složitější, u těchto pacientů se často vyskytují psychické obtíže, které stav akné mohou zhoršovat. Tento fakt mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, obě dcery se potýkaly s těžší formou, každá to však snášela jinak, jedna se tím příliš netrápila, ale druhá se dostala do stavu, kdy nechtěla chodit mezi lidi a pohledu do zrcadla se vyhýbala. V těchto případech je už třeba navštívit dermatologa, který dle aktuálního stavu doporučí vhodnou léčbu, ať už v podobě lokální antibiotické masti či gelu nebo rovnou předepíše orální antibiotika, u těžších stavů pak retinoidy.

Atopický ekzém (atopická dermatitida) je chronické neinfekční zánětlivé onemocnění kůže, při němž se střídají fáze klidu a vzplanutí. Ve vyspělých zemích výskyt atopického ekzému v posledních letech výrazně narůstá. Vznik atopického ekzému má obvykle alergický původ. Diagnostikuje se nejčastěji u kojenců a malých dětí, ale objevit se může i v dospělosti. Projevy jsou velmi variabilní a mění se v závislosti na věku pacienta. Rozlišujeme 3 formy atopického ekzému:

  1. Kojenecká forma - začíná většinou mezi 2. a 6. měsícem věku. Svědivé puchýřky se nejdříve objevují na obličeji, dochází k mokvání a povrch se pokrývá stroupky a šupinami. Nález se může šířit na celý obličej, trup a končetiny. Ve vlasaté části se často objevují mastné šupiny bílé barvy. Děti bývají neklidné, plačtivé, pro svědění špatně spí. Během druhého roku může dojít ke zhojení nebo přejde do dětské formy.
  2. Dětská forma - obvykle se týká dětí od 3 do 10 let. Nejčastěji jsou postiženy ohybové části končetin (loketní a kolenní jamky), krk, prsty, zápěstí a nárty. V těchto místech bývá kůže hrubá a suchá, při akutním zhoršení dochází ke zčervenání kůže, tvoří se svědivé puchýřky, které nutí ke škrábání. Kůže v obličeji bývá světlá, naopak tmavou barvu mívají oční víčka. Se začátkem školní docházky se projevy obvykle mírní, u 75 % dětí v tomto věku či s pubertou zcela vymizí.
  3. Dospělá forma - může se objevit i u pacientů, kteří v dětství ekzémem netrpěli, obvykle jí však předchází kojenecká a dětská forma choroby či astma. Nejčastěji se setkáme s projevy na obličeji, krku, horní části hrudníku, na ramenou, nad velkými klouby končetin a na rukou. Mnohdy se objevuje i ve vlasech, pokožka bývá velmi svědivá, vlasy jsou řídké a suché, objevují se šupiny.

K hlavním příznakům atopického ekzému patří:

  • zvýšená suchost pokožky
  • zánětlivé puchýřky
  • zarudlá, silně svědivá ložiska na pokožce
  • mokvání
  • odlupování šupinatých ložisek, následný vznik strupů

U většiny pacientů se projevy atopického ekzému s věkem mírní. Vzplanutí nebo zhoršení ekzému vyvolává celá řada spouštěcích faktorů, a to od zapocení, přes nejrůznější dráždivé látky (čistící prostředky, mýdla, dezinfekce), vzdušné alergeny (prach, roztoči, pyly, zvířecí alergeny), potravinové alergeny (mléko, vejce, ryby, ořechy, kakao, čokoláda) až po klimatické či hormonální změny nebo stres.

Jak se atopický ekzém léčí?

V prvé řadě je třeba si uvědomit, že při léčbě ekzému je důležitá trpělivost a důslednost. Podstatou léčby je optimální péče o pokožku (a to i v klidové fázi ekzému), úprava jídelníčku, volba vhodných mycích a kosmetických přípravků. Neméně důležité je vypozorování spouštěcích faktorů a dodržování preventivních opatření.

Základem léčby ekzému je promazávání kůže pomocí emoliencií. U mírných forem ekzémů by mělo být užívání emolencií dostačující a pacienti se obvykle obejdou bez lokálních kortikoidů. U středně těžkých a závažných forem se předepisují lokální kortikoidy, které mají rychlý nástup účinku, užívají se jen krátce k překonání kritických obtíží a ošetřují se jimi jen nejpostiženější místa. Jako účinná alternativa léčby lokálními kortikosteroidy se jeví lokální imunomodulační prostředky, což jsou protizánětlivé léky, které zmírňují zánět i svědění v ložiscích, nemají nežádoucí účinky jako lokální kortikosteroidy, proto se mohou používat i v místech s tenkou a citlivou pokožkou (víčka, obličej atd.). Doplňkovou formou léčby může být pobyt u moře, slaná voda a slunění v rozumné míře dokážou zmírnit příznaky a prodloužit dobu remise.

Vybírejte kosmetiku se správnou hodnotou pH

Co je to pH asi všichni víme - jedná se o hodnotu, která vyjadřuje míru kyselosti nebo zásaditosti vodných roztoků, měří se na stupnici v rozmezí hodnot od 0 do 14. Čím je hodnota nižší, tím je prostředí kyselejší a naopak, čím je vyšší, tím je prostředí zásaditější. pH pokožky je velmi důležité nejen pro její zdraví, ale také krásu, pohybuje v rozmezí 4,5 - 5,5  a oproti fyziologickému pH (7) je tedy mírně kyselé. Tato mírná kyselost pomáhá kůži bránit proti nadměrnému odpařování vody a chrání ji před škodlivými patogeny. Z tohoto důvodu je třeba pH udržovat v rovnováze, zejména u problematické pokožky dbát na správný výběr kosmetiky (mýdla, šampóny, krémy atd.) a dát si pozor na agresivnější produkty (přípravky na mytí nádobí, různé čističe). Příliš nízké pH pokožky způsobuje její maštění, dochází k ucpávání pórů a vede ke vzniku akné, kůže je velmi citlivá. Pokud se pH pokožky zvýší, zvyšuje se i riziko vzniku infekcí, pokožka je suchá, objevují se šupiny, mohou se rozvinout různé typy onemocnění (atopický ekzém) a zhoršuje se akné. Zejména používání klasických mýdel nebo nevhodných sprchových gelů vede ke zvýšení pH pokožky. Mnoho výrobců však údaje o hodnotě pH na obalech svých produktů neuvádí, a tak mnohdy není jednoduché zvolit ten správný. Více o pH a srovnání vybraných mycích gelů najdete brzy v našem dalším chystaném článku.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Co říci záverem?

Co se mé vlastní zkušenosti s problematickou pokožkou týče, patřím naštěstí k těm, co tu a tam řeší suchou pokožku (dalo by se říci, že spíše neřeší, hrozně mě totiž nebaví se něčím mazat 😊 ). V pubertě jsem občas zaznamenala nějaký ten pupínek, ale jinak se mi akné vyhýbalo. Jak už jsem zmínila v článku, tak s akné jsem si "užila" hlavně u mladší dcery, kterou dodnes trápí a aktuálně podstupuje léčbu retinoidy. Má za sebou tříměsíční léčbu a další tři měsíce před sebou, pleť je momentálně opravdu krásná, údajně by to mělo být napořád, tak uvidíme po pár měsících, až bude mít celou léčbu za sebou. S ekzémem díky Bohu zkušenosti nemám, ale v mém okolí jím trpí opravdu spoustu lidí a vím, jak moc dokáže znepříjemnit život, jak je důležité vybírat správné kosmetické přípravky, mnohdy kompletně změnit jídelníček nebo jak se většina maminek snaží u svých dětí vyhnout používání kortikoidů.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi