Svrab

manažerka Petra

Taky žijete v domnění, že nákaza svrabem je už dávno minulostí nebo pouze záležitostí bezdomovců a něco podobného se vás netýká? Opak je pravdou, právě v letošním roce výrazně stoupl počet nakažených, což potvrzují i statistiky Státního zdravotnického ústavu.

Proti předchozím letům se v roce 2023 svrabem nakazilo téměř dvojnásobek osob.

Ještě nedávno by mě nenapadlo, že se rozhodnu napsat článek na téma "svrab". Není to dlouho, co dcera přespala u kamarádky, která v následujících dnech zjistila, že se právě svrabem nakazila. Když mi to oznámila, přísahám, že mě málem trefil šlak 😊, a protože jsem se do té doby s tímto onemocněním osobně nesetkala, pořádně jsem nevěděla, jak se projevuje, přenáší, ani léčí. A tak jsem začala hledat informace a čekala, jestli se u dcery také objeví. Naštěstí se tak nestalo..., ale když mi mezi řečí sestřička u pediatra sdělila, že každý den tento problém v ordinaci řeší, rozhodla jsem se na toto nepříjemné onemocnění podívat zblízka a sepsat pár základních informací.

Svrab je infekční kožní onemocnění způsobené parazitem, kterým je drobný roztoč, tzv. zákožka svrabová. Ke svému životu nutně potřebuje hostitele, žije ve svrchních vrstvách kůže, do které se zavrtává, vytváří si chodbičky, kam klade vajíčka a způsobuje tak nepříjemné a intenzivní svědění. Trvá 2 až 3 týdny, než se vylíhnou mladí roztoči, ti se opět začnou zavrtávat a rozmnožovat, čímž se celý proces opakuje.

Nejčastějším příznakem je prudké svědění, dále se mohou na kůži objevit oděrky či pupínky, a to za 1 až 3 týdny po nákaze. Pocity svědění sílí hlavně večer, kdy jsou samičky zákožky nejvíce aktivní (v noci hloubí chodbičky, ve dne snášejí vajíčka) nebo třeba po sportu, kdy dochází k zahřátí organismu. Nejvíce se projevuje na místech, kde je kůže jemná a teplá (mezi prsty, zápěstí, v podpaží, kolem pasu), na krku či obličeji se zpravidla nevyskytuje. Nákazu svrabem lze rozpoznat dle červených koleček, mezi nimiž je červená spojka.

Jak se svrab přenáší?

Zdrojem nákazy je nemocný člověk, infekce se po těle roznáší migrací larev a nymf, a to:

  • Přímým kontaktem - z člověka na člověka.
  • Nepřímým kontaktem - prostřednictím infikovaných předmětů (ložní prádlo, oblečení).

U malých dětí dochází snadno k přenosu (např. z infikované matky na dítě při mazlení, uspávání, kojení) nebo v dětském kolektivu (při převlékání, výměně oblečení, střídání postýlek). Onemocnění se rychle šíří ve větších kolektivech, tam kde se na jednom místě shromažďuje více lidí (školky, školy, nemocnice, domovy důchodců, internáty, MHD).

Jak se svrab léčí?

Při podezření na svrab je nutné navštívit lékaře. Cílem léčby je důsledná likvidace zákožky svrabové. K tomu se používá krém s obsahem permethrinu, který se aplikuje jednorázově nebo přímo v lékárně připravovaná mást s obsahem síry, tu je nutno nanášet 3 - 5 dní. Oba tyto přípravky jsou vázany na lékařský předpis. Aby likvidace parazita byla účinná, je třeba mast důsledně aplikovat na celé tělo (kromě hlavy a krku u dospělých) a nanášet i pod nehty a mezi prsty. Svědění se tlumí antihistaminiky, případně kortikoidy, pokožku je třeba promazávat hydratačními krémy. Je nutné přeléčit všechny členy domácnosti, s nimiž byl pacient v kontaktu a dodržování hygienických opatření (vyprat oblečení, ručníky, ložní prádlo na 60°C a přežehlit).

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Co říci závěrem?

Svrab je velmi nepříjemné onemocnění, kterým se může lehce nakazit každý z nás. Pokud se tak stane, je nutné ho přeléčit, sám určitě nezmizí, nejedná se však o nemoc, která by byla nebezpečná. Jedná se o infekční chorobu, která se snadno a rychle šíří a podléhá povinnému hlášení epidemiologovi.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.