Moluska

manažerka Petra

Také jste se vyděsili, když se u vašeho dítka začaly objevovat různě po těle, nedej Bože na obličeji hrůzostrašné puchýřky – moluska? Já se s nimi poprvé setkala až u své mladší dcery, někdy kolem prvního roku. Vůbec jsem netušila, o co se jedná, jestli to jsou bradavice nebo něco jiného a hned jsem letěla k doktorovi. Naštěstí je dcera měla „jen“ na krku, a ne po celém obličeji, jako jsem později viděla u jiných dětí, ale i tak jsem z toho byla dost vyplašená.

Moluska jsou malé „bradavičnaté“ puchýřky virového původu nejčastěji růžové až načervenalé barvy, trpí na ně především děti předškolního a školního věku. Nevyhýbají se však ani dospělým.

Co jsou moluska?

Moluska jsou malé „bradavičnaté“ puchýřky virového původu nejčastěji růžové až načervenalé barvy, ale mohou být i bílé nebo nažloutlé. Mívají pravidelný tvar o velikosti špendlíkové hlavičky, uprostřed bývá patrný malý důlek. Vyskytují se jednotlivě i ve shlucích, nejčastěji na obličeji, krku, rukou, břichu v tříslech nebo i na genitáliích.

Jedná se o virovou infekci kůže, kterou způsobuje poxivirus MCV (virus molluscum contagiosum). Při zmáčknutí vytéká z molusek bílá tekutina, která virus obsahuje a je příčinou přenosu molusek. Inkubační doba může být od jednoho týdne do šesti měsíců.

Kdo trpí na moluska nejvíce a jak k přenosu dochází?

Na moluska trpí hlavně děti předškolního a školního věku díky dosud ne zcela vyvinutému imunitnímu systému. Nevyhýbají se však ani dospělým s oslabenou imunitou nebo jedincům, kteří trpí na atopický ekzém. Moluska se přenášejí stejně jako bradavice dvěma způsoby:

  1. Přímým kontaktem – pokud přijdete do kontaktu s infikovanou osobou (u dospělých dokonce i pohlavním stykem, při kontaktu s postiženou pokožkou, v tomto případě bývají moluskami nejvíce postižené genitálie).
  2. Nepřímým kontaktem – prostřednictvím „kontaminovaných“ věcí (oblečení, ručník, ložní prádlo, hračky), z tohoto důvodu se nejvíce šíří v dětských kolektivech (moluska svědí, děti si je často rozškrábou a snadno dotykem kontaminují např. hračky). Virus přežívá i ve vodě, proto bývá častým zdrojem nákazy veřejný bazén. Moluskami je možno se nakazit také kýcháním, kašláním nebo líbáním.

Přesto, že moluska nepatří k závažným onemocněním, dokážou hodně potrápit. V některých případech se s moluskami dokáže poprat sám imunitní systém a moluska časem zmizí.

Hlavně neškrábat!!!

Moluska sice nebolí, ale svědí, právě děti se pak neubrání škrábání, díky tomu se virus dostane na prsty a velmi rychle se šíří na jiná místa na těle nebo jimi kontaminují předměty a skrze ně se pak nákaza šíří v kolektivu nebo domácnosti. Rozškrábané moluska mohou začít hnisat a hrozí infekce, proto je vždy lepší se poradit s lékařem, který podle rozsahu a typu molusek doporučí odpovídající léčbu. Léčba molusek pod dohledem lékaře může probíhat několika způsoby:

  • Neinvazivní metody – předepisují se roztoky nebo masti k potírání (obsahující hydroxid draselný nebo tekutý dusík), jsou vhodné především v ranné fázi, kdy postižení moluskami není příliš rozsáhlé. Tyto přípravky mají také zabránit dalšímu šíření.
  • Invazivní metody – pokud moluska na potírací přípravky nereagují, je obvykle zahájen některý z níže uvedených způsobu léčby:

Kyretáž – vyškrábnutí chirurgicou lžičkou (od této metody se z důvodu krvácení nebo možné reinfekci ustupuje). Tato metoda je bolestivá a mohou po ní zůstat jizvy.
Vyštípnutí – nejdříve se postižené místo znecitliví lokální anestézii, poté se moluska vyštípnou pinzetou.
Propíchnutí – sterilní jehlou se moluska propíchnou a okamžitě dezinfikují, aby se zabránilo dalšímu šíření.
Kryoterapie – odstranění za pomocí tekutého dusíku, tzv. zmrazení nebo sněžení (stejná metoda se používá při odstraňování bradavic, u molusek však není tolik efektivní).
Laser
– na některých pracovištích se k odstranění molusek používá laser, léčba touto metodou většinou není hrazena pojišťovnou a je bolestivá.

  • Alternativní metody:

Homeopatie - druh alternativní medicíny, která pracuje s léčivými bylinami, minerály a živočišnými látkami v silně zředěném stavu.
Aromaterapie - přímé potírání postižených míst aromatickým olejem – levandulový, tea tree nebo ravensara.
Pobyt u moře nebo použití mořské soli do koupele – slaná voda pomáhá od mnoha kožních problémů.

  • Babské rady – v počátečních fázích se doporučuje moluska potírat propolisovou tinkturou nebo tinkturou z česneku, případně odvarem z tužebníku jilmového.

Prevence aneb jak se před moluskami chránit?

  1. Posílení imunity - vzhledem k tomu, že vznik molusek úzce souvisí s imunitním systémem, je třeba komplexně posílit celkovou imunitu organismu (kvalitní strava, doplnění vitamínů pomocí ovoce nebo doplňků stravy, z přírodních zdrojů se nejvíce doporučují echinacea, rakytník, česnek nebo hlíva ústřičná). Více o posílení imunity ZDE.
  2. Dodržování hygienických zásad - je nutné nákazu minimalizovat dodržováním správné hygieny a vyhýbat se fyzickému kontaktu s infikovanými osobami a kontaminovanými předměty (do bazénu noste přezůvky, používejte vlastní ručník atd.).

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Co nám na moluska zabralo?

Jak jsem se zmínila již v úvodu, s moluskami jsem se setkala u dcery, naštěstí se pokaždé objevily jen v mírnější formě na krku, potrápily nás možná třikrát nebo čtyřikrát, naposledy někdy na 1.stupni základní školy, od té doby máme od molusek klid.

Na doporučení lékaře jsem moluska propíchávala a okamžitě dezinfikovala. Z počátku to byl docela boj, zkuste si představit malé dítě, jak na něj jdete s jehlou 😊, ještě k tomu místa vydezinfikujete něčím, co štípe! K dezinfekci jsem používala Septonex nebo slivovici, prostě, co bylo po ruce, dcera pokaždé šíleně vyváděla, tak jsem se zkusila poohlédnout po něčem, co by neštípalo. Paní v lékárně mi doporučila Betadine nebo Neocide spray, moc jsem nevěřila, že něco podobného existuje (dezinfekce přeci musí štípat, aby účinkovala!), ale měla pravdu, opravdu neštípou, jen Betadine barví, to jsem ale moc neřešila, hlavně, že neřvala jako tygr!

A jaké jsou vaše zkušenosti s moluskami, setkali jste se s nimi u sebe nebo u svých dětí? Pokud ano, prosím, pište své rady a tipy do komentářů.

Děkuji.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi