Co přináší dětem sportování na soutěžní úrovni

manažerka Petra

Všichni víme, že sportování a pohyb jsou pro život důležité. Hýbat by se měl každý, ne každého však sportování baví a ne všichni si potřebují dokazovat, jak se zlepšují nebo vynikají mezi ostatními. Někdo prostě soutěžní typ je, druhý naopak vůbec. A jak je to u dětí? Myslíte, že když je budete od malička ke sportu vést, vodit do nejrůznějších sportovních oddílů, tak z nich vyrostou sportovci "tělem i duší", kteří budou chtít za každou cenu vyhrávat?

Sport má pozitivní vliv na tělo i duši, prospívá nejen fyzickému zdraví, ale kladně ovlivňuje také naši psychiku. Ne vždy to však bývá pravidlem, i sport může přinášet nejrůznější trápení.

Mě i sestru rodiče ke sportu vedli odmalička, spíše tedy otec, který sportuje stále, ač je už dávno v důchodovém věku. Obě máme ke sportu vztah velmi pozitivní, a je celkem jedno, o jaký druh se jedná. Myslela jsem si, že stejným způsobem povedu ke sportu své dcery a že nějak automaticky budou obě sportovat rády. Moje přání však nedopadlo..., starší dcera sportuje až moc a mladší vůbec. Kde se stala chyba nebo proč tomu tak je, jsem nepochopila dodnes.

Pokud chceme, aby sport hrál v životě našich dětí zásadní roli a třeba se mu věnovaly i závodně, je rozhodující správně vybírat. Je důležité, aby vybrané sportovní odvětví dítě bavilo a mělo pro něj předpoklady. Někdo je sólista a jiný se zase lépe cítí v kolektivu. Moje starší dcera má určitě sportovní vlohy, v podstatě, na co šáhla, to jí šlo, ale dlouho trvalo, než se našla úplně a vlastně se tak stalo neplánovaně, když jsme se náhodou ocitly na tenisových kurtech, ona si to "jen tak" zkusila, raketu držela v ruce prvně a vlastně už ji nepustila, nejenže tenis hraje, ale také trénuje malé děti. Není na škodu, když děti vyzkoušejí více sportů, samy pak zjistí, co je nejvíce baví a věřte, že když je to bude bavit, nebudete je muset do ničeho nutit, budou chtít samy a pořád.

Sport jako takový je velmi důležitý pro fyzické i psychické zdraví nejen dětí. Pravidelný pohyb udržuje děti v dobré fyzické kondici, podporuje růst svalů a je skvělou prevencí obezity. Dětem se zlepšují motorické dovednosti. Při sportovní aktivitě děti posilují duševní odolnost a zbavují se stresu. Roste jejich sebevědomí. V neposlední řadě děti při sportu rozvíjejí sociální dovednosti, učí se fungovat v týmu, radovat se z výhry, přijmout prohru. Osvojují si také principy fair-play. A co je za mě úplně nejdůležitější? Sport je ideálním prostředím, kde se potkávají podobně naladění lidé, děti poznávají nové kamarády a sama ze svých zkušeností musím říct, že mnoho sportovních přátel z dětství mi zůstalo dodnes.

Sportování na soutěžní úrovni

Sportování na soutěžní úrovni s sebou přináší vše výše zmíněné. Pokud děti v turnajích a soutěžích uspějí, roste jejich sebevědomí. Děti zažívají pocit úspěchu a jsou motivovány k tomu, aby se nadále zlepšovaly. Samozřejmě každý den není posvícení, ke sportu patří nejen výhry a úspěchy, stejně tak se s ním pojí prohry, a ty jsou neméně důležité! Umět prohrávat je totiž velmi důležitou vlastností, která se dětem bude hodit nejen ve sportovním prostředí. Pro někoho je porážka další motivací k tomu, aby na sobě pracoval a zlepšoval se. Děti se naučí, že bez práce nejsou koláče, a to se jim v životě také bude hodit.

Bohužel sportování na soutěžní úrovni s sebou může přinášet i stres a tlak, a to jak ze strany trenérů, tak i rodičů. V dnešní době se stále více setkáváme s tím, že si mnoho rodičů přes své potomky plní své nenaplněné ambice, mají na děti velké a mnohdy až nesmyslné nároky. Děti pak cítí, že musí uspět a přestávají mít ze sportu radost. Není výjimkou, že mnoho dětí na sport zanevře a přestane sportovat úplně. Nezdravý tlak může způsobit mnoho a mnoho škod, třeba na duševním zdraví dítěte.

Jak děti motivovat?

V prvé řadě je třeba, aby si dítě uvědomovalo, že sport je hra a když nejde o život, jde o víte co :-). Soutěživost v přiměřené míře je zdravá a hodí se nejen ve sportu. Děti je třeba zdravě podporovat a motivovat, pochválit ho, když se daří, i když se nedaří. Motivace je důležitá, ale musí být v rozumné míře, bohužel, dnes se setkáváme s tím, že se dětem za lepší výkony (ve škole, ve sportu, kdekoliv,...) slibují hodnotné dárky a to určitě zdravé není a už jsem se setkala i s tím, že i někteří pořadatelé sportovních soutěží a turnajů dávají výhercům drahé ceny nebo dokonce finanční odměnu, což mi přijde u dětí nevhodné. Ono totiž stačí, když děti dostanou obyčejný diplom, medaili nebo pohár, ty si pak doma vystaví na poličku a jsou na tyto svoje trofeje náležitě hrdé :-).

Co říci závěrem?

Je tedy sportování na soutěžní úrovni pro děti vhodné či nikoliv? Na to neexistuje jednoznačná odpověď. Vždy záleží na konkrétním dítěti a sportu. Obecně však platí, že dítě se můžete věnovat jakémukoliv sportu a na jakékoliv úrovni. Je však třeba, aby ho sport bavil a naplňoval. Pohybová aktivita má dítě stresu zbavovat, a nikoliv stres vytvářet.  Zkusme tedy na děti nevyvíjet tlak za každou cenu. Dejme jim možnost, aby si samy vybraly, co je baví a v tom je podporujme. Chvalme, diskutujme a zdravě motivujme. Jděme jim příkladem a neberme jim radost, kterou sport přináší.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.