Říká vám něco trichologie?

manažerka Petra

Přiznám se, že donedávna mi pojem "trichologie" vůbec nic neříkal a troufnu si říct, že jsem o něm snad nikde neslyšela ani nečetla. A kdyby má dcera nezačala řešit problém s padajícími vlasy, zřejmě u této nevědomosti zůstane. Když jsem na internetu hledala doplňky stravy a tipy na vlasovou kosmetiku pro podporu růstu vlasů, narazila jsem na nabídku trichologického vyšetření, na které jsem dceru nakonec objednala. A tak mě napadlo, se s vámi o tuto zajímavou zkušenost podělit.

Trichologie je věda, která zkoumá a stará se o dobrou kondici vlasové pokožky, aby mohla produkovat co nejhezčí a nejzdravější vlasy.

Co je trichologie?

Trichologie je vědní obor, který se zabývá studiem nejen vlasů, ale také vlasové pokožky. Spojuje poznatky z oblasti dermatologie, biologie, genetiky a kosmetologie a zaměřuje se na komplexní vlasovou hygienu a léčbu vlasů včetně vlasové pokožky i vlasových cibulek.

Na jaké problémy se trichologie zaměřuje?

Jak jsem se dozvěděla při návštěvě poradny, kromě padání vlasů, se pomocí trichologie řeší také problémy s mastnými vlasy, lupy, suchou a dehydrovanou kůži, s poškozenými nebo slabými vlasy, při lupence nebo nejrůznějších dermatitidách.
Konkrétně náš (dceřin) problém byl a zatím stále je nadměrné vypadávání vlasů. Dcera má odmalička krásné, dlouhé a opravdu husté vlasy, které jí většina z nás může jen a jen závidět. Nikdy ji nepadaly, tento problém se objevil ve větší míře během posledních dvou měsíců, a tím u ní odstartoval docela slušnou paniku... Nakoupila jsem jí vitamíny a nejrůznější vodičky, nechala udělat rozbor krve (výsledky byly v pořádku) a neustále ji přesvědčovala, že to je "normální", každému občas padají vlasy, někomu více, někomu méně, někdy je na vinně obyčejná prodělaná viróza, snažila jsem se jí vysvětlit, že musí jen chvíli vydržet, než se vše vrátí do normálu. Ale bylo to marné, neřešily jsme nic jiného než její vlasy a když jsem se na internetu dočetla o trichologickém vyšetření, ještě ten den jsem ji objednala...

Důležité je, si vlasy před vyšetřením den předem neumývat. Celé vyšetření se skládá ze tří základních částí:

  1. Úvodní pohovor – během pohovoru paní tricholožka zjišťovala základní informace o zdravotním stavu - které léky a doplňky stravy jsou pravidelně užívány, na co se klient léčí, jaké nemoci prodělal, zjišťuje genetické predispozice (nemoci i problémy s vlasy u rodinných příslušníků), v čem spočívá péče o vlasy a pokožku - jakou vlasovou kosmetiku klient používá, jaká je frekvence mytí, výskyt lupů, chemické zásahy (barvení, melíry atd.), životospráva - jaké jsou stravovací návyky, dodržování pitného režimu, kvalita spánku, množství stresu, pohybové aktivity.
  2. Vyšetření vlasů – nejdříve si paní tricholožka udělala obrázek o problému obyčejným "prohrábnutím" vlasů mezi prsty, poté pomocí mikrokamery vyšetřila vlasovou pokožku, na obrazovce jsme měly možnost sledovat detail vlasu včetně kořínků a také pokožky, na pořízených detailních snímcích nám pak bylo vysvětleno, jak má zdravý vlas vypadat a co se vlastně na pokožce odehrává.

    Image 1

  3. Doporučení – na základě zjištěných informací, a to jak z pohovoru, tak ze samotného vyšetření, paní tricholožka doporučila dceři, jak problém řešit.

Vyšetření trvá asi hodinu a je zcela bezbolestné.

Paní tricholožka naštěstí nenašla žádný závěžnější problém. Dceři sice vlasy momentálně více padají, ale zároveň rostou nové, mladé vlasy, které ty staré přirozeně nahradí. Pravděpodobnou příčinu problému jsme odhalily hned na začátku v úvodním pohovoru, a v podstatě se potvrdila moje domněnka, že současný problém souvisí s léky, které dcera v posledním půlroce užívala na těžký stav akné (jednalo se o retinoidy, které sice akné vyléčily, ale s jejich užíváním se pojí řada vedlejších účinků). Kromě této hlavní příčiny by se měla dcera zaměřit na:

  • Zlepšení stravovacích návyků - do jídelníčku zařadit více ovoce, zeleniny a bílkovin a zvýšit příjem tekutin, což je důležité pro správnou výživu vlasové cibulky a následnou kvalitu vlasů. Z detailní fotografie vytrženého vlasu jde vidět, že výživa není ideální.

    Image 8

  • Zvolit vhodný šampón - žádný šampón růst vlasů nepodpoří, ale je třeba zvolit takový, který šetrně spláchne nečistoty, zároveň nenarušuje lipidový plášť a umí si poradit s konkrétním problémem (lupy, suchá pokožka, mastné vlasy,...). Čistota pokožky je pro zdravý vlas velmi důležitá. Konkrétně u dcery lze z detailu fotografie vyčíst nadměrná tvorba mazu, který může ucpávat mazové žlázy a bránit tak vlasům ve správném růstu.

    Image 2

  • Naučit se správnou techniku mytí - důkladně rozčesané vlasy by se měly vždy mýt dvakrát, a to ve směru od kořínků ke konečkům, pomalými pohyby a masírovací technikou. Po důkladném vypláchnutí šampónu je třeba zbavit vlasy přebytečné vody a teprve poté nanést kondicionér nebo masku - tyto produkty jemně nanášet od středních délek vlasů ke konečkům, nechat působit určenou dobu a poté důkladně vymýt.

Kromě toho se přestat zbytečně stresovat. Stres je jedním z nejčastějších spouštěčů u problému vypadávajících vlasů.

Které doplňky stravy a vitamíny užívat?

Doplňky stravy dcera užívala už zhruba měsíc před vyšetřením, jen jsme si s paní tricholožkou potvrdily správnost jejich výběru. Co je pro zdravé a kvalitní vlasy i pokožku důležité?

  • Methionin a cystein - esenciální kyseliny jsou důležitou součástí keratinu, který je základním stavebním kamenem pro vlasy, pokožku i nehty.
  • Železo - nedosatek železa může vést k vypadávání vlasů.
  • Vitamín B a C - vitamín B má pozitiní vliv na normální stav vlasů a pokožky, vitamín C podporuje prokrvení vlasové pokožky a zesiluje strukturu vlasu.
  • Zinek a selen - přispívají k normálnímu stavu vlasů a pokožky.

U většiny doplňků stravy je důležité, aby se užívaly dlouhodobě (minimálně 3 měsíce). Dcera už užívala Methionin komplex - ten obsahuje jak methionin, tak cystein, včetně komplexu vitamínů B, takže tento přípravek nám paní tricholožka schválila, dále užívá železo - tady nás upozornila, aby ho neužívala dlouhodobě (může vést např. k zácpě). Takže jsme ještě dokoupily "céčko" a zinek se selenem. O dalších doplňcích stravy na podporu růstu vlasů a jejich porovnání se můžete dočíst v našem dalším článku ZDE.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Co říci závěrem?

Jsem ráda, že vyšetření žádný závažnější problém neobjevilo. Přiznám se, že jsem podobný výsledek i předpokládala, ale chtěla jsem mít jistotu a hlavně jsem potřebovala dceru uklidnit a už jsem opravdu něvěděla jak, takže určitě nelituji, že jsem ji na vyšetření objednala. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací a uvažuji, že se sama na vyšetření objednám, já osobně jsem nikdy tolik vlasů jako dcera neměla (stačila by mi jich půlka, co má ona 😊), po dvou dětech mi také hodně vypadaly a nemůžu říct, že by se to nějak zásadně později spravilo (tak jak se všude uvádí, že se časem vše vrátí do normálu), škoda, že před 20 lety podobná možnost nebyla, dnes bych ji určitě využila. Všem, co s podobným problémem bojují, doporučuji tuto metodu vyzkoušet, náš problém byl asi banální, ale jistota je jistota...

A co vy? Slyšeli jste o trichologii nebo ji máte dokonce vyzkoušenou? Pokud ano, budu moc ráda za vaše komentáře.

Děkuji.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.