Vypadávání vlasů po porodu

mikrobiologická laborantka na MD Hanka

Říká se, že vlasy jsou korunou krásy každé ženy a něco na tom bude. Taky znáte ten povznášející pocit, když máte čerstvě upravené vlasy, ve kterých se cítíte fakt dobře? Ale upřímně, tento pocit už jsem dlouho nezažila, co si budeme nalhávat, na mateřské na nějakou extra úpravu moc času nezbývá, já jsem ráda, když si stihnu vlasy umýt a hodit do culíku 😊. Když se k tomu přidá ještě poporodní vypadávání vlasů, kdy své vlasy nacházíte naprosto všude, je to na slušnou "depku"...

Až 90 % žen se v prvních třech měsících po porodu setkává s vypadáváním vlasů a vlasy, které nevypadnou, se vyznačují výrazně zhoršenou kvalitou, kdy se lámou a třepí.

Osobně jsem nikdy nepatřila k těm vyvoleným ženám, které jsou od přírody obdařeny hustými a pevnými vlasy. Mám je sice téměř celý život dlouhé až do pasu, ale jemné a nad hustotou mého culíku někdy přemýšlím, jestli se smát nebo brečet. Spousta mých kamarádek má ten objem i trojnásobný. Ale co, jsou horší věci na světě! A navíc, v dnešní době existuje spousta způsobů a přípravků, které umí vyřešit jak vlasy jemné, tak ty bez objemu (kvalitní vlasová kosmetika, speciální řady na dodání objemu vlasů, vhodný kartáč…).

Proč vlasy po porodu dočasně vypadávají?

K dočasnému vypadávání vlasů (odborně telogenní efluvium) dochází z vícero důvodů, kromě stresu, sezónních změn, nedostatečné výživy, zdravotních důvodů nebo užívání léků k němu patří také období po porodu, hladina estrogenu klesá a hormony jsou tak v nerovnováze. Obvykle se tak děje do 3 měsíců po spuštění impulsu, kterým je právě porod, vlasy v následujících měsících masivně vypadávají. Naštěstí je tento stav u většiny žen přirozený a vlasy opět zesílí a dorostou.

Lze růst vlasů ovlivnit/podpořit? 

Když mi po porodu prvního syna začaly vlasy padat o poznání více, než jsem byla do té doby zvyklá, už jsem byla opravdu nervózní. Z culíku se stal spíš myší ocásek, a i když jsem věděla, že je to otázka hormonů a zase se to upraví, začala jsem hledat něco, co by mi s tím mohlo alespoň malinko pomoct. Ztrátu vlasů můžeme zpomalit vhodnou stravou s vysokým obsahem železa, vitaminů a minerálů, popřípadě pomocí doplňků stravy, které tyto důležité látky obsahují. Mezi látky, vitaminy a minerály, které jsou mimo jiné důležité pro kvalitu a růst vlasů, patří hlavně esenciální aminokyseliny (methionin,  cystein… ), jsou  důležitou součástí keratinu (základní stavební kámen vlasů, ale i nehtů), vitamíny skupiny B, zinek, měď, nebo třeba železo. Z bylin pak například extrakty z přesličky, nebo třeba kopřivy.

A protože vím, že minimálně po porodu trápí zvýšené vypadávání a horší kvalita vlasů téměř každou ženu, připravila jsem si pro vás porovnání pár nejznámějších produktů určených právě k podpoře růstu a kvality vlasů (nejdůležitější je porovnání denní doporučené dávky methioninu a cysteinu).

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Hodnocení doplňků stravy na podporu růstu vlasů

Řadit dle:
TOP složení
Cena: 245,- Kč 8,1 Kč / denní dávka

Methionin komplex

Phyteneo
60 ks

Dávkování

2 x denně 1 kapsle po jídle (zapít dostatečným množstvím tekutiny, nejlépe vody)

Určeno pro

dospělí a dospívajícící  15+

Obsah aktivních látek v denní dávce (RHP*)

L-methionin 500 mg, L-cystein 100 mg, vitamin B1 (thiamin) 2,8 mg, RHP* 510 %, vitamin B2 (riboflavin) 10 mg, RHP* 1428 %, vitamin B6 (pyridoxin) 2 mg, RHP* 286 %, vitamin B7 (biotin) 0,30 mg, RHP* 1200 %, vitamin B5 (kyselina pantothenová) 80 mg, RHP* 2666 %, extrakt přeslička rolní 100 mg, extrakt tykev obcná, semeno 140 mg, sladový výtažek 80 mg

Líbí se nám
  • příznivá cena denní dávky
  • vysoký obsah aminokyselin
  • nejlepší poměr cena/účinné látky
Nelíbí se nám
  • nepříjemný zápach
  • není vhodný pro těhotné
Naše celkové
hodnocení:
80%
Názory uživatelů

beru uz dlouho a jsem spokojena, vlasy jsou vyzivenejsi, i nehty pevnejsi, doporucila jsem kamaradkam a taky jsou spokojene, jen ten smrad je sileny, ale co neudelat pro krasu :-)

Milča
Průměrné hodnocení uživatelů je 4
Cena: 369,- Kč 12,2 Kč / denní dávka

Vlasové hnojivo

Simply You
60 ks

Dávkování

2 x denně 1 tobolka po jídle (zapít dostatečným množstvím tekutiny, nejlépe vody)

Určeno pro

dospělí, není vhodný pro těhotné a kojící ženy (výrobce doporučuje konzultaci s lékařem), není určeno pro děti do 3 let

Obsah aktivních látek v denní dávce (RHP*)

L-methionin 200 mg, MSM (methylsulfonylmethan) 100 mg, cystin 100 mg, křemík 40 mg, zinek 20 mg, RHP* 200 %, kyselina pantothenová (vitamin B5) 11 mg, RHP* 183 %, biotin (vitamin B7) 4 mg, RHP* 8000 %

Líbí se nám
  • vhodný i pro těhotné a kojící
Nelíbí se nám
  • nižší obsah aminokyselin
  • vyšší cena denní dávky
Naše celkové
hodnocení:
60%
Názory uživatelů

zatim jsem jen slysela, chystam se vyskouset

Janička
Průměrné hodnocení uživatelů je 3
Cena: 459,- Kč 7,8 Kč / denní dávka

DonnaHair Forte

Simply You
60 ks

Dávkování

1 tobolka denně po jídle (zapít dostatečným množstvím tekutiny, nejlépe vody)

Určeno pro

dospělí (i diabetici), těhotné a kojící ženy, není určeno pro děti do 3 let

Obsah aktivních látek v denní dávce (RHP*)

L-methionin 230 mg*, L-cystein 60 mg*, L-tyrosin 150 mg*, biotin 300 µg 600 %, kyselina listová 400 µg 200 %, vitamin A 400 µg 50 %, extrakt ze sušených pivovarských kvasnic 150 mg*, extrakt přesličky rolní 71,5 mg* (odpovídá 7 mg křemíku), extrakt kopřivy dvoudomé 12 mg*, zinek 7,5 mg 75 %

Líbí se nám
  • vhodný i pro těhotné a kojící
  • příznivá cena denní dávky
Nelíbí se nám
  • nižší obsah aminokyselin
Naše celkové
hodnocení:
70%
Názory uživatelů

uzivala jsem, ale cca po 2 měsicich presla na Methionin komplex, ktery se mi v zdal slozenim lepsi, na vysledek je brzo..

Petra
Průměrné hodnocení uživatelů je 2,5
Cena: 425,- Kč 14 Kč / denní dávka

Revalid Hair Complex

Revalid
60 ks

Dávkování

2 x denně 1 kapsle s jídlem (zapít dostatečným množstvím tekutiny)

Určeno pro

dospělí

Obsah aktivních látek v denní dávce (RHP*)

methionin 200 mg, cystin 100 mg, kyselina pantothenová 100 mg (1667 %*), vitamin B1 3 mg (273 %*), vitamin B6 16 mg (1143 %*), PABA 40 mg, výtažek z prosa 100 mg, výtažek z pšeničných klíčků 100 mg, výtažek z kvasnic 100 mg, železo 4 mg (29 %*), zinek 4 mg (40 %*), měď 1 mg (100 %*), vitamin D 10 mcg (200 %*), biotin 300 mcg (600 %*) 

Líbí se nám
Nelíbí se nám
  • vyšší cena denní dávky
  • nižší obsah aminokyselin
Naše celkové
hodnocení:
70%
TOP cena
Cena: 65,- Kč 1,1 Kč / denní dávka

Biosil Plus

Naturvita
60 ks

Dávkování

1 tobolka denně

Určeno pro

neuvedeno 

Obsah aktivních látek v denní dávce (RHP*)

biotin (vitamín H) 0,05 mg, kyselina pantotenová 6 mg, zinek 10 mg, oxid křemičitý 15 mg

Líbí se nám
  • nejnižší cena
Nelíbí se nám
  • nejnižší obsah účinných látek
  • neobsahuje esenciální aminokyseliny
Naše celkové
hodnocení:
50%
Názory uživatelů

ja je beru uz dlouho a jsem spokojena, jak s cenou, tak i celkem ucinkem, brala jsem i drazsi produkty, ale vysledek stejny

Liduška
Průměrné hodnocení uživatelů je 2,5
Cena: 800,- Kč 26,4 Kč / denní dávka

Bloom Hair

Bloom Hair
60 ks

Dávkování

2 tobolky denně, nejlépe hned ráno, po snídani 

Určeno pro

dospělí a dospívajícící  12+

Obsah aktivních látek v denní dávce (RHP*)

L-Methionin 50 mg, L-Cystein 50 mg, kyselina hyaluronová 11 mg, MSM (síra) 100 mg, mořský kolagen 100 mg, BCCA 2:1:1 (L - Izoleucin 150 mg, L - Valin 75 mg, L- Leucin 75 mg), CocoMineral (extrakt z kokosové vody) 50 mg, extrakt listů kopřivy 25 mg, extrakt zeleného čaje 100 mg, bambusový extrakt 100 mg, vápník 303 mg, selen 0,50 mg, RHP* 714 %, zinek 10 mg, RHP* 67 %, vitamín B5 (kyselina pantothenová) 10 mg, RHP* 100 %, Vitamín B1 (thyamin) 5 mg, RHP* 333 %, Vitamín B2 (riboflavin) 5 mg, RHP* 294 %, Vitamín B6 (pyridoxin) 5 mg, RHP* 250 %, Vitamín B7 (biotin) 0,25 mg, RHP* 83 %, vitamín B9 (kyselina listová) 0,2 mg, RHP* 50 %, vitamín B12 0,012 mg, RHP* 208 %, vitamín A 1,6 mg, RHP* 107 %, vitamín C 80 mg, RHP* 133 %, vitamín D 0,025 mg, RHP* 250 %

Líbí se nám
  • obsahuje mnoho druhů učinných látek
Nelíbí se nám
  • není vhodný pro těhotné
  • nejvyšší cena denní dávky
Naše celkové
hodnocení:
80%
Názory uživatelů

Osobni zkusenost nemam, ale z okoli pozitivni reakce, libi se mi komplesni slozeni a nelibi se mi cena :-(

Ivča
Průměrné hodnocení uživatelů je 4

Jaké jsou mé zkušenosti s doplňky stravy na podporu růstu vlasů?

Při výběru vhodného doplňku stravy se zaměřuji hlavně na složení přípravku a množství jednotlivých účinných látek, které přípravky obsahují. V porovnání výše si můžete všimnout vcelku velkých rozdílů. Např. zmíněnou esenciální aminokyselinu methionin obsahuje v největším množství Methionin komplex, naproti tomu např. Bloom Hair, který má velmi bohaté složení, obsahuje methioninu 10 x méně. Při výběru je tak potřeba brát v potaz poměr všech tří kritérií – ceny/složení/množství účinných látek.

Pokud vás momentálně trápí špatná kvalita vlasů nebo jejich nadměrné vypadávání, netrapte se tím, co ovlivnit nemůžete - genetika, hormony - období po porodu..., a naopak zkuste ovlivnit, co ovlivnit jde - životosprávu, dostatek odpočinku, vhodné doplňky stravy, kvalitní vlasovou kosmetiku…. Jen mějte vždy na paměti, že doplňky stravy nenahrazují pestrou stravu a jejich užívání musí být pro viditelné výsledky vždy dlouhodobé (většinou se uvádí alespoň 3 měsíce). Já můžu říct, že po půl roce používání kvalitního kartáče, šamponu a kondicionéru na objem vlasů a doplňků stravy (Methionin komplex /DonnaHair Forte) opravdu vidím znatelné zlepšení. Na čele mám spoustu podrostů a culík už zase připomíná víc vlasy než myší ocásek 😊. I když je nad slunce jasné, že z toho mého základu „pěti chlupů“ bujnou hřívu nikdy nevykřesám, jsem spokojená. A protože není nad osobní zkušenost, budu moc ráda, když se s námi o tu svoji podělíte do komentáře.

Děkuji.

podpis Hanka

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.