Jak probíhá umělé oplodnění?

manažerka Petra

Jsem matkou dvou již dospělých dcer, měla jsem to štěstí a v obou případech jsem s otěhotněním žádný problém neměla, vlastně mě překvapilo, že to šlo tak hladce...Moc dobře si však uvědomuji, že podobné štěstí není samozřejmostí, v mém okolí znám nejeden pár, který se o početí snažil dlouhé roky přirozenou cestou a teprve pomocí umělého oplodnění se dočkal vytouženého miminka.

Umělé oplodnění, známé také jako asistovaná reprodukce, je lékařský proces, který umožňuje párům s reprodukčními problémy dosáhnout těhotenství.

Umělé oplodnění se stalo nedílnou součástí léčby neplodnosti a pomáhá mnoha párům po celém světě splnit jejich touhu po vlastním potomstvu. V současnosti se totiž téměř čtvrtina párů potýká s problémy s početím. Určitě se mnou budete souhlasit, že tato metoda je "zázrak" a díky Bohu za ní. A jak probíhá IVF (in vitro fertilizace)? To se dočtete v následujícím článku.

Jak probíhá umělé oplodnění?

Asistovaná reprodukce vyžaduje řadu kroků, které musejí probíhat v určitém pořadí. Existuje několik druhů IVF léčby, z nichž každá se odvíjí od individuální situace pacientů. Jinak se řeší neplodnost v případě muže, neplodnost na straně ženy, nebo neplodnost obou. Závisí také na příčinách, zda se jedná o genetické poruchy nebo zdravotní problémy, ať už mechanické nebo fyziologické.

Diagnostika a hodnocení

Prvním krokem je vždy důkladná diagnostika a hodnocení páru, který má problémy s početím. To zahrnuje lékařské testy a vyšetření, které určují příčiny neplodnosti u obou partnerů. Může to být hormonální nerovnováha, problémy s kvalitou spermií, problémy s vaječníky, nekvalitní vajíčka nebo jiné faktory. Návštěva gynekologa nebo IVF kliniky se doporučuje párům, kterým se nedaří otěhotnět přirozenou cestou ani po roce aktivního nechráněného styku.

V případě, že je neplodná žena, léčba závisí na konkrétním problému. Ženy může mít vaječníky plně funkční, ale nedochází k ovulaci. V takovém případě lékař může předepsat hormonální léčbu k stimulaci vaječníků. Jejím cílem je produkovat více vajíček než obvykle, což zvyšuje šance na úspěšné oplodnění. Dalším problémem může být také kvalita vajíček. Je všeobecně známo, že s věkem u ženy kvalita vajíček klesá. Kromě nejrůznější laboratorních metod, lze také přistoupit k programu darování vajíček.

Jakmile jsou vajíčka připravena k ovulaci, provádí se chirurgický zákrok nazývaný folikulární aspirace. Během tohoto zákroku se skrz vagínu zavádí tenká jehla do vaječníků a vajíčka se odebírají z folikulů. Tento proces se obvykle provádí pod kontrolou ultrazvuku. Následně jsou pečlivě vybrána ta nejkvalitnější vajíčka, která mají šanci být oplodněna.

Oplodnění může probíhat několika hlavními metodami: in vitro fertilizací (IVF), intracytoplazmatickou injekcí spermie do vajíčka (ICSI) nebo intrauterinní inseminací (IUI). U IVF postupu jsou vajíčka umístěna do laboratorní misky a oplodněna spermiemi. U ICSI je jedna spermie vybrána a injikována přímo do vajíčka. U IUI lékaři přenesou do dělohy ženy větší množství spermií, než by jich bylo při běžném pohlavním styku. Intrauterinní inseminace je obvykle první volba párů, kterým se nedaří otěhotnět, a IUI úspěšnost se pohybuje kolem 10–15 % při jednom pokusu.

Oplodněná vajíčka jsou následně inkubována ve speciálním prostředí, kde mohou začít růst a vyvíjet se v embrya. Po několika dnech jsou vybraná (tedy nejkvalitnější a nejvíce životaschopná) embrya a přenesena zpět do dělohy ženy. Tento postup oplodnění se nazývá embryotransfer. V případě, že žena už v minulosti prodělala IVF cyklus, byla některá embrya zmražena pro pozdější využití, jedná se o kryoembryotransfer. Tato metoda je šetrnější, protože žena nemusí absolvovat celý stimulační proces a odběr vajíček.

Po přenosu embryí je žena sledována, aby se zjistilo, zda došlo k těhotenství, což se obvykle ukáže na běžném těhotenském testu zhruba do dvou týdnů od transferu. Pokud je těhotenství úspěšné, lékaři mohou doporučit další léčbu ke zlepšení šance na úspěšné donošení plodu a porod.

Jak podpořit umělé oplodnění?

Podpora při umělém oplodnění může být pro páry, kteří procházejí tímto procesem, velmi důležitá. Existuje několik způsobů, jak můžete podpořit své blízké, kteří se rozhodli pro umělé oplodnění:

  • Emoční podpora: Porozumění a naslouchání je velmi důležité. Buďte vnímaví k emocionálním reakcím a stresu, které mohou zažívat páry při procházení léčbou umělého oplodnění. Dejte jim prostor pro vyjádření jejich pocitů a projevte pochopení pro jejich individuální zkušenosti. Buďte k dispozici k poslechu a podpoře, ať už prostřednictvím osobního rozhovoru, telefonního hovoru nebo jiné formy komunikace.
  • Praktická podpora: Nabídněte se, že je rádi doprovodíte na lékařské prohlídky a procedury, pokud to bude potřeba, ale nevnucujte se. Poskytněte pomoc s běžnými úkoly, jako je vaření jídla, úklid domácnosti nebo péče o domácí mazlíčky, aby měl pár více času a energie soustředit se na svou léčbu.
  • Edukace a informovanost: Pokud má pár zájem a vy se v problematice IVF orientujete, nabídněte informace o postupu umělého oplodnění a možných vedlejších účincích léčby, aby se cítili lépe informovaní. Pomozte jim najít společenství nebo skupiny podpory pro páry procházející umělým oplodněním, kde mohou sdílet své zkušenosti a získávat podporu od lidí, kteří procházejí podobným procesem.
  • Péče o zdraví: Podpořte potřebu páru péče o sebe a nabídněte jim čas a prostor pro odpočinek a relaxaci. Pomozte jim udržovat zdravý životní styl prostřednictvím podpory zdravé stravy, cvičení a relaxačních technik, které mohou pomoci snížit stres a zlepšit celkový stav těla i mysli.

Podpora při umělém oplodnění může být zásadní pro páry, kteří procházejí touto složitou a emocionálně náročnou cestou. Páry musí být jeden tým. Pokud je jeden z páru egoista, tak to celou situaci velmi komplikuje. Vaše přítomnost, porozumění a praktická pomoc mohou být pro ně velmi cenné. Zvláště když není jisté, že se podaří otěhotnět hned při prvním cyklu IVF procesu. Úspěšnost umělého oplodnění se v současné době pohybuje kolem 75 %. To je poměrně velká pravděpodobnost, ale stále to není 100% jistota. Také je nutné počítat s tím, že čím je žena starší, tím je šance na otěhotnění menší. Kdo může podstoupit umělé oplodnění určuje legislativa dané země. V České republice k roku 2022 mohla IVF proces podstoupit každá žena od 18 do 49 let, u mužů věková hranice stanovená není.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Co říci závěrem?

Jak jsem již zmínila na začátku, osobní zkušenost s umělým oplodněním nemám. Naprosto jistě však vím, že pokud by se mi nepodařilo otěhotnět přirozeně, umělé oplodnění by bylo jasnou volbou. Umělé oplodnění je složitý proces, který vyžaduje pečlivou diagnostiku, odborné znalosti a péči. Nejen pro potencionální maminku, ale i pro její nejbližší okolí je umělé oplodnění složitý a vyčerpávající proces. Pro mnoho párů je však klíčem k dosažení těhotenství, představuje velkou a někdy i jedinou naději pro narození vlastního potomka. Díky neustálému pokroku v oblasti reprodukční medicíny se stále více párů může spolehnout na tyto moderní metody léčby neplodnosti.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.