Jak se dostat po kojení do formy?

manažerka Petra

Už uběhl nějaký čas od okamžiku, kdy jste na svět přivedla ten malý uzlíček štěstí, který vám život obrátil vzhůru nohama. Doteď na vás byl naprosto závislý, stala jste se jeho jistotou i zdrojem jídla. Teď už ale nastal čas příkrmů, vy už nekojíte tak často, možná jste kojení dokonce zcela ukončila a chcete se zase dostat do formy jako dřív. Jak na to?

Některým ženám se podaří shodit poporodní kila témeř okamžitě, jiné s nimi bojují ještě dlouho po porodu. V těchto případech se musíte obrnit trpělivostí a hlavně nic nevzdávat. Když se chce, všechno jde!

Těhotenství, porod i kojení dají tělu zabrat

Trvalo devět měsíců, než děťátko přišlo na svět, celá ta doba byla jedna velká jízda. Hormony lítaly, jednu chvíli jste byla šťastná, další naopak smutná. Důvod to ani nemělo. Devět měsíců jste jedla za dva, rostlo vám bříško i hmotnost. Ke konci už jste se nemohla dočkat, až se miminko narodí a vy si konečně zase uvidíte na špičky prstů a obléknete normální oblečení. Realita byla ale taková, že jste z porodnice odcházela v oblečení pro těhulky a zůstala vám navíc i nějaká ta kila. Dokud jste miminko kojila, nemohla jste s nimi dělat nic víc než si hlídat, co jíte a hýbat se. Ani to ale asi nešlo zcela dle vašich představ, mnohé maminky moc dobře ví, že najít si chvilku na sebe je skoro nemožné. Teď ale kojit přestáváte, hormony se ustálily a vy konečně můžete začít se svojí postavou a hmotností něco dělat. Začít byste měla pěkně pomalu, pozvolna. Abyste se namotivovala, kupte si něco pěkného na sebe a hlavně, nepodceňujte výběr kvalitní sportovní podprsenky. Obrňte se trpělivostí, stejně jako trvalo několik měsíců, než jste ta kila nabrala, bude chvíli trvat, než se jich zbavíte. Tak hurá, do toho!

Život rodičů a zejména maminky se točí kolem děťátka, je třeba se vzájemně sladit. To nějakou dobu trvá, jak ale děťátko roste, už na vás není tolik závislé. Množí se i chvilky, které máte sama pro sebe. Snažte se je využít a naplánujte si, kdy si zacvičíte, kdy půjdete na procházku, kdy si na chvíli sednete a načerpáte nové síly.

O kojení se říká, že je nejjednodušší cestou, jak se vrátit zase do formy a zbavit se kil, které jste během těhotenství nabrala. U některé ženy to funguje naprosto bezvadně, u jiné vůbec. Každá z nás je jiná, každá z nás si musí najít svoji cestu, jak zhubnout a zase se obléknout do normálního oblečení. Ať už ta cesta bude jakákoli, její součástí bude pohyb. Začít můžete s jednoduchými procházkami s kočárkem, postupně by měly být svižnější a delší. Kromě rychlé chůze můžete vyzkoušet i jízdu na kole, ve volných chvílích si zase můžete zacvičit doma, třeba i s děťátkem. Se silovým tréninkem začněte až později, kdy na něj vaše tělo bude připravené. 2x týdně posilujte pánevní dno a střed těla, zátěž postupně zvyšujte.

Vsaďte na zdravější jídelníček

Když kojíte, musíte si hlídat, co jíte. Pokrýt musíte nároky svého těla i nového člena vaší rodiny, vyhýbat byste se měla potravinám, které nadýmají, nejsou dostatečně tepelně upravené nebo vyvolávají u dětí alergickou reakci. Vhodné nejsou ani plísňové sýry, džusy, alkohol a nadmíra kávy. Jenže když neustále běháte kolem děťátka, jste kolikrát ráda, že rychle sníte nějakou tu tyčinku nebo kousek chleba. Čas je nedostatkovým zbožím mnoha maminek. Tudy ale cesta k vysněné postavě nevede, naopak. Na místě je zhodnotit složení svého jídelníčku, který by měl být pestrý, obsahovat ovoce, zeleninu, libové maso, ořechy, semena, zdravé oleje, mléčné výrobky a další zdravé potraviny. Na jídlo si najděte čas, žvýkejte pomalu a jezte menší porce víckrát za den. Víte, že byste si měla hlídat i složení makroživin ve stravě? Mezi ně patří sacharidy, proteiny a tuky, právě sacharidů ale náš jídelníček obsahuje víc, než je zdrávo. Zkuste se na to zaměřit a jejich příjem minimalizovat. Nahraďte je zdravými tuky a kvalitními proteiny. Na svačinu si dejte místo té tyčinky třeba proteinový koktejl. Zasytí, zažene chuť na sladké a pomůže vám i zhubnout. Jejich výběr najdete TADY. A pokud už nekojíte a chcete si večer dopřát "skleničku", sáhněte po nízkokalorickém víně.

Naše tělo je stroj, který funguje jako celek. Když se jedna část pokazí nebo porouchá, vypoví službu. Předejít tomu můžete zdravým životním stylem, jehož součástí je i odpočinek a spánek. Ani bez jednoho se neobejdeme, naše síly a energie nejsou nekonečné. Tělo během spánku regeneruje, čerpá nové síly, spánek má vliv i na správné fungování metabolismu. Když nebudete dostatečně spát, tělo bude kalorie pálit pomaleji, neporadí si se zpracováním bílkovin, vy budete unavení, což svádí i k nočním nájezdům na ledničku.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

A jak se podařilo shodit poporodní kila Vám?

Co se mé osobní zkušenosti týče, tak já se při shazování opravdu hodně nadřela 😊. Ani v jednom těhotenství jsem nepřibrala nijak výrazně, v obou případech asi 12 kg. Z porodnice jsem ovšem odcházela lehčí pouze o hmotnost dítěte (a to mé obě děti nevážily ani 3 kg!), nechápala jsem a záviděla maminkám, co se domů vracely pomalu na "své" váze. Ani během kojení kila dolů nešla, obě děti byly nehodná miminka, co v noci nespí, dalo by se čekat, že hubnutí půjde samo, protože jsem byla unavená, nevyspaná, nenajezená 😊. Opak byl ale pravdou. Zhubla jsem až mnohem později, kdy už jsem děti nekojila a začala více sportovat i držet dietu. A úplně nejlépe to šlo, když jsem na věčné hubnutí přestala myslet. A jak jste to měly vy? Budu moc ráda za reakce v komentářích níže. 

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi