40 vzrušujících týdnů těhotenství

manažerka Petra

Nezapomenutelná jízda. I takto vnímají mnohé ženy těhotenství, které se nese v duchu netušených změn a výzev. Toto magické období trvá 40 týdnů rozložených do tří trimestrů – ty sice z medicínského hlediska nemají žádný význam, ale můžeme díky nim lépe sledovat rozdíly v jednotlivých fázích. Ale ať už jste těhotná poprvé – anebo vedle vás poskakuje několik malých skřítků, vězte, že jde vždy o jedinečnou životní etapu plnou vzrušení a očekávání.

Těhotenství představuje pro většinu žen jedno z nejkrásnějších období v životě.

Co vás v těchto týdnech čeká a na co se třeba připravit? O tom všem se dočtete v našem článku.

První trimestr (1. až 13. týden těhotenství)

Na testu se objevily dvě čárky a život se vám obrátil vzhůru nohama. Již v prvním trimestru pravděpodobně pocítíte některé typické projevy těhotenství, jako jsou nevolnosti, únava, zvýšená citlivost na pachy a bolest prsou. Nelekejte se, jde o běžné příznaky, kterými si musí projít většina těhulek. V první třetině gravidity je důležité navštívit lékaře, který těhotenství oficiálně potvrdí. Na kontrolu se dostavte ideálně do 10. týdne. Zároveň si naplánujte prvotrimestrální screening, a to mezi 10. a 14. týdnem. Tento test může odhalit rizika spojená s vývojem dítěte. První trimestr je také dobou, kdy je vhodné přesedlat na zdravější životní styl. Kromě vyváženého jídelníčku a dostatku pohybu je žádoucí skoncovat s kouřením. A také se vyhýbat alkoholickým nápojům.

Druhý trimestr (14. až 26. týden těhotenství)

Druhý trimestr? Na ten většina těhotných žen nedá dopustit. Prostřední fázi těhotenství pokládají za vůbec nejpříjemnější období těhotenství. Důvodem je fakt, že obvykle odeznívají nevolnosti a naopak je cítit příval energie. Bříško sice začíná růst, ale ještě nějakou dobu nebude tak velké, aby způsobovalo diskomfort. Někdy kolem 14. týdne těhotenství si prověřte pravidla registrace do vyhlídnuté porodnice. Mezi 20. a 22. týdnem se vydejte na tzv. velký ultrazvuk, který vám poskytne detailní pohled na vývoj plodu. Mezi 24. a 28. týdnem pak absolvujte test na těhotenskou cukrovku - důležitý pro sledování vašeho aktuálního zdraví i zdraví dítěte. V případě zájmu můžete také podstoupit 3D nebo 4D ultrazvuk (ideálně mezi 24. a 30. týdnem), díky kterému se s podobou miminka seznámíte ještě před narozením.

Třetí trimestr (27. až 40. týden těhotenství)

Poslední neboli třetí trimestr je fáze, kdy už bříško neskryjete. A opět se dostavují změny nálad, nadměrná únava a občasné nevolnosti. Nelekejte se, tyto nepříjemné stavy způsobuje miminko, které je čím dál intenzivněji tlačí na orgány. Dobrou náladu si udržíte myšlenkou na blížící se porod. V průběhu třetího trimestru je nejvyšší čas pro přípravu na „velké finále“. Sbalte si tašku do porodnice a přečtěte si něco o symptomech, na jejichž základě bezpečně poznáte blížící se porod.

Týdny po předpokládaném termínu porodu (41. a 42. týden těhotenství)

Porod v předpokládaném termínu se týká zhruba pěti procent těhotných žen. Miminku se obvykle chce na svět o něco dříve – aneb naopak později. Nicméně platí, že pokud těhotenství překlene 40. týden, lékaři jej bedlivě sledují a v případě komplikací doporučí vyvolání porodu.

Pokud netušíte, ve kterém týdnu těhotenství se právě nacházíte, nezoufejte. Gynekolog vám ho stanoví přesně – počítá s tzv. gestačním stářím těhotenství, které se bere od prvního dne poslední menstruace před otěhotněním. Výsledkem tohoto výpočtu je počet těhotenských týdnů a nikoliv skutečné stáří plodu. Fetální stáří, které udává skutečný věk miminka, se počítá tak, že se z gestačního stáří odečtou dva týdny.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Co říci závěrem?

Já za sebe mohu říct, že jsem si obě těhotenství užila a toto období opravdu považuji za jedno z nejkrásnějších v životě. Patřím k těm šťastným, které se nepotýkaly s žádnými nevolnostmi ani komplikacemi, a kdyby mi nerostlo břicho, ani bych nevěděla, že jsem těhotná 😊 . Vím, že to tak vždycky není a některé ženy si své těhotenství doslova protrpí, ale v okamžiku, kdy poprvé drží miminko v náručí, na všechno zlé zapomenou...Každá žena je jiná, každé těhotenství je jiné, to co prožívá jedna, nemusí platit u druhé.

A jaké bylo vaše těhotenství, pokud se s námi chcete o zkušenosti podělit, budu moc ráda za komentáře. A pokud se chcete o těhotenství dozvědět mnohem více, doporučuji portál Modrý koník, odkud jsem i já čerpala a kde najdete podrobné informace pro každý jednotlivý týden!

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.