Běhání s kočárkem: Jak se dostat po porodu do pohybu?

manažerka Petra

Mateřství je období plné radosti, lásky a štěstí. Co si ale budeme povídat, nese s sebou i významné změny v životním stylu a známé zajeté koleje se mění v neprobádané území. Priority se mění a času na pohyb je pomálu. Naštěstí je tu staré dobré běhání, na které lze s klidem vyrazit i s miminkem. Jak se připravit a užívat si společné běžecké kratochvíle na maximum?

Běháš ráda a chtěla bys v běhání pokračovat i po porodu? Nebo přemýšlíš, že by se tímto způsobem dala shodit poporodní kila? Pak se investice do kočárku určeného pro sport rozhodně vyplatí!

Běh je sám o sobě skvělá aktivita, ale s malým parťákem nabírá úplně nový rozměr! Se kterými benefity můžete počítat?

  • Společný čas s miminkem: Běhání s kočárkem je vlastně takové dva v jednom. Trávíte čas se svým děťátkem a zároveň se věnujete fyzické aktivitě. Jste spolu, na čerstvém vzduchu, objevujete nová místa poznáváte svět!
  • Pohodlí a žádoucí flexibilita: Jít do posilovny, na jógovou lekci, nebo na kruhový trénink s kamarádkou jsou aktivity, které vyžadují dávku plánování. A to je v mateřství občas nadlidský úkol. U běhání je to jiné! Malého parťáka posadíte do vozu a vyběhnete kdykoliv, kdy budete mít (a nebo dítko) náladu, chuť a sílu. Jedná se o aktivitu, kterou snadno zařadíte do své denní rutiny.
  • Fyzické zotavení se po porodu: Pravidelné cvičení po porodu pomáhá v rámci fyzické rekonvalescence. Běhání s kočárkem posiluje střed těla, zlepšuje kardiovaskulární zdraví, zvyšuje hladinu energie a v neposlední řadě si díky němu udržujete optimální hmotnost.
  • Psychická pohoda v hlavní roli: Běháním se uvolňují endorfiny = hormony dobré nálady. Zlepšují vaši náladu a snižují hladinu stresu. A navíc, dodají vám pocit sebejistoty a vy se po doběhu budete cítit jako super žena - kterou opravdu jste!

Věřte nebo ne, ale opravdu to funguje - vyzkoušeno a ověřeno ostatními maminkami.

U každé ženy probíhá návrat k pohybu jinak. Některá je připravena začít hned po šestinedělí, jiná na běh nemá ani pomyšlení. Co se týče běhání s kočárkem, je důležité dbát nejen na sebe, ale zejména na miminko. Doporučuje se vyčkat minimálně do 6 měsíců věku dítěte. V té době má miminko lépe vyvinuté držení těla, což je zásadní kvůli otřesům v kočárku při běhu. Svůj návrat nebo příchod do běžeckého oblečení konzultujte se svým lékařem, který posoudí situaci a poskytne zdravotní doporučení.

Kočárek na běhání - který vybrat?

Není kočárek jako kočárek! Pokud máte možnost, investujte do sportovního kočárku určeného speciálně na sport. Ač jeho pořízení není nejlevnější, uvidíte, že ho využijete i na procházky a běžné užívání. Zásadní je, aby byl kočárek lehký, tlumil otřesy a zajišťoval stabilitu. Oblíbené jsou tzv. trojkolky. Kočárky se dvěma koly vzadu a jedním vpředu. Existuje několik modelů a výrobců. Inspirujte se u kamarádek běžkyň nebo si pročtěte obsáhlé recenze na internetu. 

Obujte kvalitní běžecké boty

Kvalitní běžecké boty jsou základním a nejdůležitějším běžeckým vybavením. Měly by vám poskytovat dostatečné pohodlí, tlumit nárazy a zajišťovat stabilitu. Vybírejte podle povrchu, na kterém plánujete běhat nejčastěji - silnice, nebo terén. Dále je důležitá velikost, šířka či míra tlumení. I když je investice do běžeckých bot vyšší, mnohonásobně se vám vrátí v podobě zdravých a radostných kilometrů.

Začínáme! Jak se na běh s kočárkem připravit?

Kočárek máte připravený, krásné a hlavně vhodné dámské běžecké boty taky 😊, zdravotní stav váš i miminka je v pořádku a vy se nemůžete dočkat, až konečně vyběhnete. Než se tak stane, přečtěte si ještě pár praktických tipů!

  1. Než se rozběhnete, choďte - běhání s kočárkem je jiné, než když běháte bez něj. Při klasickém běhu se spoléháte na pohyb rukou, který je pro běh přirozený. S kočárkem to ale nejde, protože ho musíte držet. Ale nebojte, máte na výběr! Držet ho můžete buď oběma rukama (při držení oběma rukama máte nad kočárkem dostatečnou kontrolu, pozor však na opírání o madla a hrbení se) nebo jednou rukou (při této variantě si pomáháte druhou rukou, jako při klasickém běhu, ruce střídejte, ať nedojde k přetížení jedné části těla). Soustřeďte se na to, abyste měly kočárek vždy pod kontrolou - pozor na změny terénu, kolemjdoucí či auta. Obě varianty si nejprve vyzkoušejte při chůzi a poté přejděte do běhu.
  2. Dbejte na techniku běhu  - jak je uvedeno výše, při běhu s kočárkem se mění způsob běhu a tím pádem běžecká technika. Snažte se běžet vzpřímeně, zapojujte svaly středu těla a madla kočárku držte pevně, ne však křečovitě. 
  3. Svaly před výkonem zahřejte - nezapomeňte před během na rozcvičku, která zahrnuje dynamické protažení a běžeckou abecedu. Těchto pár minut funguje jako skvělá prevence zranění. Klouby, vazy či šlachy vám poděkují. Přibližně hodinu po běhu, jak dítko dovolí, se staticky protáhněte a uvolněte svaly například s pomocí pěnového válce.
  4. Začněte zlehka a postupně - nenechte se strhnout natěšením a svou poporodní běžeckou pouť začněte kratšími běhy v klidném tempu. Postupně, se zlepšující se kondicí, kilometráž i tempo navyšujte. Vyvarujete se tak přetížení či zranění. Zkuste občas vyběhnout i bez kočárku, abyste ulevily zádových svalům.

TIP: V začátcích můžete praktikovat tzv. indiánský běh, nebolí střídání běhu a chůze. Postupně se tak dostanete k souvislému běhu.

Běhejte a užívejte si každý krok

To je hlavní! Je jedno, zda uběhnete jeden kilometr nebo pět. Užívejte si, že můžete - není to samozřejmost. Běháním s kočárkem dáte zelenou sobě, svému zdraví a zároveň stále upevňujete pouto s dítětem. Malý parťák začne už od útlého věku vnímat důležitost a kouzlo pohybu. A pokud vás mrzí, že vaše výkony nejsou to, co bývaly před porodem, nezoufejte. Naslouchejte svému tělu a respektujte ho - dokázalo porodit miminko, takže návrat k běhání a výkonům před porodem bude hračka!

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.