Chemie v domácnosti – na jaké látky si dát pozor

manažerka Petra

Ať chceme nebo nechceme, bez chemických látek se v domácnosti úplně neobejdeme. Asi nejvíce jich najdeme v prostředcích na úklid či mytí. Čisticí a dezinfekční prostředky proto skladujeme odděleně a hlavně mimo dosah dětí,  při manipulaci s nimi musíme být opatrní. Možná by vás ale ani nenapadlo, kolik další chemie se kromě těchto prostředků v běžné domácnosti vyskytuje. Pojďme se podívat, které to jsou.

S nebezpečnými chemickými látkami se v domácnosti setkáváme nejen v čistících prostředcích, jsou obsaženy takřka všude, mohou se uvolňovat z podlah, nádobí či nábytku.

Chemie v kuchyni

Kuchyně, ačkoli v ní skladujeme potraviny, často obsahuje vedle toalety a koupelny největší množství nebezpečných látek v celé domácnosti. Kromě čisticích prostředků mohou nebezpečné látky uvolňovat také podlahy, nábytek či dokonce nádobí. Za ty nejnebezpečnější látky lze označit formaldehyd, ftaláty (změkčovače), bisfenol A nebo teflon.

  • Formaldehyd je těkavý plyn, který má u člověka prokazatelně karcinogenní účinky. Jak se do našich domácností dostane? Bývá totiž často součástí laků, lepidel či barev. Jelikož je slepovaný nábytek z dřevotřísky velmi levný, často bývá v domácnostech hojně využívaný. Formaldehyd se pak pomalu z lepidla v takovém nábytku uvolňuje do ovzduší a může způsobovat podráždění kůže, pálení očí, bolesti hlavy, vznik ekzémů, astmatu či dokonce rakoviny. Nebezpečné látky tudíž může v kuchyni uvolňovat i samotná kuchyňská linka, pokud je ze slepovaných materiálů. Řešením je výběr nové kuchyně s využitím přírodních materiálů (do kuchyně je ideální dřevěný masiv bez jakéhokoli lepidla, laku či barvy). Pokud se chystáte na rekonstrukci, zkuste požadavky na zdravější materiály zahrnout do kalkulace ceny nové kuchyně. Při zařizování nové kuchyně myslete také na ostatní zásady bezpečnosti, ať už jde o vhodný nátěr, zajištění spotřebičů před dětmi, protiskluzové povrchy a podobně. Svou kuchyň nakonec nezapomeňte vybavit také dostatkem květin, které jsou takovými přirozenými čističkami vzduchu. Jednou z látek, kterou květiny vychytávají z ovzduší nejlépe, je právě formaldehyd.
  • Ftaláty jsou látky, které se používají jako změkčovače plastů. Velmi často je obsahuje například PVC. Pokud máte v kuchyni nebo jinde v domácnosti PVC podlahy či například umyvatelné ubrusy z PVC, je velmi pravděpodobné, že se vám ftaláty uvolňují do domácího ovzduší.  Ftaláty přitom mají stejné karcinogenní účinky jako formaldehyd. Při dlouhodobém vystavování se ftalátům mohou tyto látky poškozovat také játra či ledviny, u těhotných žen zase plod. Jde tedy o velmi nebezpečné látky, jejichž množství je v domácnosti potřebné redukovat. V kuchyni, kde skladujeme potraviny, je proto základem zdravotně nezávadná podlaha. Dlažba v kuchyni, marmoleum či jiné typy přírodních linoleí žádné ftaláty uvolňovat nebudou. Je proto dobré do nich zainvestovat. Umyvatelné ubrusy z PVC zase můžete nahradit těmi vypratelnými textilními. Pokud si nemůžete jen tak dovolit nové vybavení a v kuchyni máte slepovaný nábytek i PVC podlahy, pak byste měli určitě velmi dbát alespoň na pravidelné větrání. Chybět by vám neměla ani výkonná digestoř. Pravidelná výměna vzduchu je pro snížení množství nebezpečných látek v ovzduší velmi důležitá.
  • Bisfenol A a teflon jsou zase rizikovými látkami nacházejícími se v nádobí. Bisfenol A najdeme v tom polykarbonátovém (nejčastěji se jedná o průhledné plastové nádobí). Ve chvíli, kdy dojde k narušení povrchu tohoto nádobí, například ostrým předmětem, začne se z něho bisfenol A uvolňovat. Tato látka patří k těm vůbec nejnebezpečnějším v našich domácnostech – hromadí se v organismu, kde způsobuje hormonální nerovnováhu, negativně ovlivňuje kardiovaskulární systém, oslabuje imunitu, má karcinogenní účinky. Nepříznivě ovlivňuje také vývoj lidského plodu. Opatřením je vůbec si nepořizovat polykarbonátové nádobí a zvolit raději mírně dražší, ale mnohem bezpečnější nerezovou variantu.
  • Teflon je zase materiál, který je velmi populární na pánvích a všem, v čem ohříváme jídlo. Je totiž nepřilnavý. Při vysokých teplotách (okolo 360 °C) ale uvolňuje velké množství nebezpečných výparů. Pokud dojde k narušení teflonového povrchu, pánev začne uvolňovat například kyselinu perfluorooktanovou, další z látek s velmi nepříjemnými, karcinogenními účinky. Řešením je opět raději teflonové nádobí nepořizovat a zkusit něco nezávadného – například nádobí z keramiky či kamene.

    Nejvíce čisticích a dezinfekčních přípravků používáme v koupelně, kuchyni a na toaletě. Tyto prostředky mohou obsahovat spoustu nebezpečných a zdraví škodlivých chemických látek. Za ty nejnebezpečnější bychom označili chlór, amoniak a hydroxid sodný.

    • Chlór najdeme v přípravcích na mytí nádobí či WC, praní, v dezinfekčních a protiplísňových přípravcích. Je to zejména pro jeho dezinfekční účinky. Chlór se sice v lidském těle dlouhodobě neakumuluje, představuje ale riziko vzniku akutních potíží, a to zejména při jeho vdechnutí. Následkem může být podráždění sliznic dýchacích cest a očí nebo dokonce jejich trvalé poškození.
    • Amoniak je dobrým odstraňovačem odolných skvrn, proto ho najdeme zejména v čisticích prostředcích na koberce či podlahy, ale i v přípravcích na úklid koupelny. Riziko představuje ve chvíli, kdy dojde k jeho vdechnutí nebo kontaktu s kůží či sliznicemi. Následkem je podráždění očí a dýchacích cest, pokožky, dušnost, kašel a silná bolest v krku.
    • Hydroxid sodný je vysoce žíravá látka. Z tohoto důvodu se velmi často vyskytuje v prostředcích na čištění kuchyňských, koupelnových či toaletních odpadů. V žádném případě ale nesmí dojít k jeho kontaktu s očima nebo kůží, proto musíte vždy při práci s ním používat ochranné pomůcky na rukou i obličeji. V opačném případě by mohlo dojít k popálení očí, sliznic, kůže či poškození dýchacích cest a plic.

    Při práci s přípravky s obsahem chlóru i amoniaku je proto důležité zejména kvalitní větrání místnosti. Používejte je proto pouze v místnostech s dostatkem oken. Při amoniaku už ale musíte chránit také kůži, proto vždy používejte také ochranné rukavice. Nejlepším způsobem, jak množství chlóru a amoniaku v domácnosti zredukovat, ale bude náhrada čisticích prostředků, které používáte. Dnes je na trhu množství ekologických čističů, které tyto látky neobsahují. Vždy si ale detailně přečtěte jejich složení, protože ne všechny EKO přípravky jsou opravdu EKO. Použití hydroxidu sodného v domácnosti lze omezit tím, že na čištění odpadů začnete používat ekologičtější způsoby – například čištění octem a sodou bikarbonou. Po pročištění odpadu pak pravidelně používejte i mechanické čištění zvonem, čímž předejdete extrémnímu ucpání odtoků, a tudíž i nutnosti použít opět hydroxid sodný. <

    Kromě těchto výše popsaných látek bychom určitě našli další a další, které jsou v domácnosti přítomny a zdraví zrovna neprosívají, ale tyto jsou považovány za jedny z nejčastěji se vyskytujících. Je proto dobré tyto chemické látky znát a snažit se mírnit jejich dopady na naše zdraví.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Co řící závěrem?

Zcela bez chemie se v domácnosti rozhodně nikdy neobejdeme. Je všude kolem nás. Nemusíme ale trpět přítomnost některých látek – například formaldehydu, ftalátů či bisfenolu A, které jsou velmi nebezpečné a zdraví škodlivé. Dnešní trh nabízí dostatečné možnosti, abychom si pořídili nezávadné vybavení a udělali tak něco pro své zdraví i zdraví našich dětí.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.