Jak účinně bojovat proti pylové alergii přírodními prostředky

manažerka Petra

Pylová alergie je problém, který trápí nejen hodně dospělých, ale i dětí. Dobrou zprávou je, že se proti ní dá vcelku účinně bojovat, a to nejen pomocí antihistaminik. Dnes se proto zaměříme na přírodní cesty, pomocí kterých se vám podaří snížit projevy a nepříjemné symptomy pylové alergie. Pylová alergie může být obtěžující a omezující, ale s pomocí správných postupů a přírodních léčebných prostředků můžete dosáhnout významné úlevy. Pojďme se na to podívat!

Rýma, ucpaný nos, zarudlé oči, kýchání, bolest hlavy, ekzém,...to vše patří k projevům pylové alergie.

Diagnóza pylové alergie

Než se dostaneme k léčbě, je důležité nejprve stanovit diagnózu pylové alergie. Nejlepší způsob, jak to provést, je konzultace s alergologem, který provede testy na alergie. Tyto testy pomohou identifikovat konkrétní alergeny a u pylové alergie dokonce konkrétní rostliny, na které jste alergičtí, a poskytnou vám jasný obraz o závažnosti vaší alergie.

Prevence pylové alergie

Prevence je klíčovým prvkem v boji proti pylové alergii. Zde je několik způsobů, jak minimalizovat kontakt s pylem:

  1. Sledování pylového kalendáře - sledovat pylový kalendář je důležité, abyste byli věděli o době, kdy jsou konkrétní pyly v ovzduší nejaktivnější. Pylový kalendář umožní plánovat aktivity pro celou rodinu tak, abyste co nejvíce minimalizovali kontakt s alergeny.
  2. Zavírání oken - když jsou koncentrace pylů ve vzduchu vysoké, je vhodné zavírat okna a dveře, abyste si je zbytečně nezanesli i domů.
  3. Kvalitní čistička vzduchu - investice do kvalitní čističky vzduchu může být hlavně pro těžké alergiky velmi prospěšná. Její filtr dokáže zachytit mnoho pylů (ale třeba i částic prachu) a snížit tak jejich množství v ovzduší u vás doma.

Přírodní pomocníci proti pylové alergii

Kromě prevence, která je důležitá, vám představíme i přírodní prostředky, které vám mohou pomoci zvládat symptomy pylové alergie:

  1. Lokální, domácí med - konzumace domácího lokálního medu z vašeho regionu může pomoci organismu postupně vyvinout toleranci vůči pylům.  Med totiž obsahuje malé množství pylu a jeho konzumací si tak tělo na tento alergen postupně zvyká. Imunitní systém se pomalu aktivuje a jeho reakce na alergen se postupně mírní.
  2. Bylinky - některé bylinky, jako je kopřiva a devětsil, mají antihistaminické vlastnosti a mohou pomoci zmírnit alergické reakce.
  3. Probiotika - přidání probiotik do jídelníčku celé rodiny může posílit vaši imunitu (ve střevech se nachází až 70 % imunitních buněk!) a pomoci tělu zmírnit negativní reakci na alergeny.
  4. Léčivé houby - léčivé houby jsou známé především z Tradiční čínské medicíny. Praktici tohoto směru nejčastěji sahají po třech z nich:
      • Reishi (Lesklokorka lesklá) – má schopnost posilovat plíce a tlumí alergické projevy jako rýmu a kašel
      • Cordyceps (Housenice čínská) – posiluje imunitu, plíce a kromě alergie prospívá i při astmatu
      • Agaricus (Žampion mandlový) – reguluje autoimunitní reakce, tedy I projevy alergie

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Pár slov na závěr

Boj proti pylové alergii může být náročný, ale s pomocí prevence a přírodních prostředků můžete dosáhnout úlevy od nepříjemných symptomů. Je však důležité si uvědomit, že každý jedinec je odlišný, a co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého. Doporučujeme proto váš stav nebo stav vašeho dítěte nejprve konzultovat s lékařem nebo alergologem, zvláště pak před zahájením jakéhokoli nového režimu.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.