Jak se zbavit vší - mýty a fakta

manažerka Petra

Také bojujete proti vším stále dokola a propadáte zoufalství, když se vaše dítko vrátí ze školy a už ve dveřích hlásí „musíš mi zkontrolovat hlavu, ve škole se objevily vši“??? Tuto situaci dobře znám, vši a hnidy jsou má noční můra, dnes už mám děti sice odrostlé, ale jen při zmínce o vších se rosím a začínám se drbat ve vlasech. Ráda bych se s vámi podělila o své poznatky a zkušenosti z mnohdy marného boje proti vším. Co je tedy dobré vědět, když se vši a hnidy ve vlasech objeví?

Jak poznat veš? Veš je hnědý bezkřídlý parazit, velký asi 3 mm, má krátké a silné nohy s drápky, díky nimž je schopna se velmi silně držet vlasu.

Co opravdu funguje na vši? Jak dlouho musí být dítě doma, když má vši? Jak vypadají vajíčka vši? Jak zjistím, že mám vši? To jsou otázky, na které se nejčastěji hledají odpovědi na internetu a na které snad najdete odpověď v následujícím článku.

Kde žijí vši a jaký je jejich životní cyklus?

Veš parazituje pouze v lidských vlasech, kde se pevně drží pomocí silných nohou. Dospělá veš saje krev z pokožky vlasaté části hlavy, což způsobuje její svědění nebo pálení. Žije maximálně měsíc, během této doby naklade až 50 vajíček. Vší vajíčka se nazývají hnidy, které vši při snášení velmi pevně lepí k vlasu. Jsou velké asi 1 mm, mají bělavě lesklou barvu, snadno se přehlédnou a mohou být zaměňovány s lupy. Přibližně za týden se z vajíčka vylíhne nymfa, ta již saje krev a za 8 až 10 dní dospívá. To, že veš saje krev z pokožky, způsobuje nepříjemné svědění, což je základní znak při výskytu vší. Pokud nemá přísun potravy (krev), zhruba po 18 hodinách ztrácí schopnost sání krve a vlivem dehydratace umírá. Mimo hlavu se tedy vším nedaří, ke svému životu nutně potřebují sát krev. Pokud se vši v domácnosti vyskytnou, není nutné naházet do pračky vše, co vám přijde pod ruku, pouze textil, se kterým byla zavšivená hlava v přímém kontaktu (sama jsem se tímto úplně neřídila 😊, pro svůj dobrý pocit a v rámci vší prevence jsem prala a prala…).

Image 4

Vši nelétají ani neskáčou, přenáší se především těsným kontaktem vlasů, stačí mít chvíli hlavy u sebe a veš si snadno přeleze z jednoho hostitele na druhého. Méně častý, ale ne neobvyklý je tzv. sekundární přenos, k němuž dochází vzájemným půjčováním hřebenů, sponek, čepic atd., z tohoto důvodu je napadení vší častější a pravděpodobnější u holčiček (tento fakt mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, jsem sice matkou dvou dcer, ale starší od mala vyhledávala spíše klučičí společnost a tento problém jsem téměř neřešila, u mladší dcery – typické „princezny“, si vši na její hlavu našly cestu mnohem častěji).

Vši jsou rozšířené po celém světě, jejich výskyt není omezený ani ve vyspělých zemích a nesouvisí se špatnou hygienou. Ba naopak, lépe se jim daří v umytých vlasech, na mastných vlasech se hůře přichytávají, protože jim to klouže. Jsou velmi přizpůsobivé a nevadí jim každodenní mytí a fénování, ani slaná nebo chlorovaná voda.

Jak už název napovídá, veš „dětská“ se vyskytuje a přenáší především v dětských kolektivech, zejména mezi mladšími dětmi ve školce či ve škole, často si děti tento nechtěný „suvenýr“ přivezou z letního tábora. To ovšem neznamená, že by se vši vyhýbaly dospělým jedincům, právě ve fázi hubení těchto parazitů se často stává, že se veš přestěhuje z dětské hlavy do vlasů matek, které se ze všech sil snaží své dítě odvšivit.

Image 3

Pokud máte pochybnosti o tom, zda je možné chytit vši od psa nebo kočky, strachovat se nemusíte. Veš dětská je záležitostí pouze lidí. Existuje také veš psí, ale ta na lidské hlavě neparazituje. Domácí mazlíčky tedy odvšivovat nemusíte.

Nákaza vší dětskou odborně zvaná pedikulóza je sice nepříjemná, ale (na rozdíl od vši šatní) se žádného onemocnění bát nemusíme. Napadená místa nepříjemně svědí, pokud dojde k jejich rozškrábání, může vzniknout infekce.

Jak se zbavit vší a jak dlouho to trvá?

Na trhu existuje celá řada více či méně speciálních přípravků na vši v podobě šamponů, repelentů, roztoků, sprejů, balzámů, sér nebo dokonce pudrů (např. značky Diffusil, Paranit, Nyda, Parasine, Capissan, Elimax..), jejichž porovnání najdete pod článkem. Bohužel, pouhá jejich aplikace k odvšivení většinou nevede. To, že dítěti umyjete vlasy speciálním šamponem na vši, problém zpravidla nevyřeší! Nejdůležitější je důslednost při aplikaci. Nesmíte vynechat žádný pramen vlasů a pokožku hlavy. Přípravek opravdu nanášejte až ke kořenům vlasů a na pokožku. Vši se totiž drží blízko pokožky = zdroj krve, z vlasů krev neteče. Kromě přípravků z lékárny se můžeme pokusit zbavit vší také pomocí přírodních prostředků.

Ani na zaručené babské rady nespoléhejte. Barva na vlasy, psí šampony, slivovice nebo třeba žehlička na vlasy nejsou zaručenou cestou k odvšivení. Vedle aplikace přípravku na vši je stejně tak důležité vši a hnidy zlikvidovat po aplikaci přípravku ručně, a to důkladným vyčesáváním pomoci speciálního hřebene tzv. „všiváčku“.

Image 1

Živá hnida je ta, která po rozmáčknutí na tvrdé podložce praskne, pokud nic neuslyšíte, jedná se o skořápku vylíhnuté hnidy. Celý postup mechanického vyčesávání je třeba provádět opravdu pečlivě a hlavně opakovaně, dokud se nezbavíte všech živých vší a hnid. V opačném případě se z hnid vylíhnou vši, které nakladou další vajíčka, celé vaše úsilí přijde vniveč a jste zase na začátku.

Jaké druhy přípravku na vši rozlišujeme a v čem najdeme rozdíly?

V lékárnách můžete vybírat z celé řady přípravků na vši určených k jejich hubení. Ve většině případů se jedná o zdravotnické prostředky. Obecně se přípravky dělí na:

  • Léčivé přípravky – přípravky schválené ministerstvem zdravotnictví, obsahují chemickou složku (dříve se používaly dnes již zakázané insekticidy), která vši otráví, působí spolehlivě, dokud si na ně vši nevytvoří resistenci (momentálně v ČR není registrováno žádné léčivo).
  • Zdravotnické prostředky – hubí vši mechanicky nebo fyzikálně, je doložen léčebný účinek, fungují na přírodní bázi, většinou obsahují silikónovou (olejovou) složku, ta veš obalí a vši hynou udušením. Oproti léčivu si na ně vši nevytvářejí resistenci, jsou šetrnější k pokožce i vlasu a často se mohou používat v těhotenství i během kojení.
  • Kosmetické prostředky – není doložen léčebný účinek, účinnost těchto kosmetických prostředků nemůže být ani ověřována, protože dle zákona přípravky uváděné na trh jako kosmetické prostředky nesmí obsahovat účinné látky.

Na otázku, který přípravek je nejúčinnější, asi jednoznačnou odpověď nenajdeme. Jak jsem se dozvěděla od kamarádky lékárnice, všechny prodávané přípravky fungují na podobném principu – obsahují silikonovou látku (něco jako olej), která veš obalí a ta se udusí. To bohužel neplatí pro hnidy! Nevylíhnutá hnida je totiž schovaná ve vajíčku a dočasné omezení přísunu kyslíku jí tedy asi moc netrápí. Proto některé přípravky obsahují navíc složky, které narušují nejen povrch vší, ale také hnid, čímž dochází k jejich vysušení a následnému usmrcení. A v čem najdeme další rozdíly?

  • V příslušenství: většina přípravků už dnes obsahuje jako součást balení odvšivovací hřebínek. Velmi praktická mi přijde taky čepice na vlasy, aby roztok z vlasů nestékal. V živé paměti mám zamaštěné kalhoty, sedačku ☹.
  • Ve způsobu aplikace: některé přípravky koupíte ve spreji, jiné v lahvi s aplikátorem. Mám odzkoušeny obě varianty, praktičtější je za mě lahvička s aplikátorem (podobná jako u barev na vlasy). Sprej mi po chvíli začal klouzat z ruky, protože se lahvička zamastila od roztoku, z nekonečného stříkání jsem měla namoženou celou ruku a musím přiznat, že po 10 minutách vzala má důslednost za své. Oproti tomu lahvičku s aplikátorem vezmete, stlačíte, aby se roztok dostal mezi jednotlivé prameny a je hotovo.
  • Ve formě přípravku: co myslíte, je praktičtější roztok nebo šampon? Roztok se nanáší na suché vlasy, šampon se používá jako klasický šampon na mokré vlasy. Mně osobně přijde praktičtější roztok na suché vlasy, děti nemusí sedět ve vaně s namočenou hlavou.
  • V době působení: krátká doba působení (pro každého asi individuální záležitost, pro mě je ideální doba do 15 minut (Paranit, Elimax, Parasine Rapid, Hedrin)) nebo dlouhá doba působení (vše nad 15 minut, vyzkoušela jsem i Nydu, u které je předepsaná doba působení 1 hodinu, ale více než delší hodinová doba působení mě při další koupi odradila).
  • V objemu balení: nejčastěji jsem se setkala s objemem balení 100 ml, ale jsou nabízeny i větší objemy. V našem případě jsme většinu přípravku (kromě šamponu) měli pouze na 1 použití, dcera má velmi husté a dlouhé vlasy, a aby byly přípravkem ošetřeny všechny vlasy, bylo nutno použít celé balení.

POZOR: Občas jsou v lékárnách nabízeny i speciální balíčky, které kromě přípravku obsahují také šampon a na první pohled vypadají „výhodně“, šampon zde ale plní pouze sekundární funkci – slouží k finálnímu opláchnutí. 

Doporučuji se vždy řídit postupem uvedeným v návodu na použití, jedině tak dosáhnete co nejefektivnějšího účinku, přípravky proti vši nejsou nejlevnější, pokud nebudete postupovat dle návodu, utratíte nemalé peníze a budete se s problémem potýkat stále dokola. Obecně však platí, že všechny přípravky se aplikují podobně, a to buď nanášením na suché nebo vlhké vlasy, poté konkrétní dobu působí a následuje vyčesání vší a hnid pomocí všiváčku, naposled se vlasy vymyjí šamponem nebo vodou.

I když máme pocit, že už jsme se konečně vší zbavili, je důležité opakovaně prohlížet a pročesávat hlavu nejen dítěti, které domů vši přineslo. Je nutné prohlédnout hlavu všem členům domácnosti (mluvím z vlastní zkušenosti, kdy se mi zřejmě při odvšivování dcery vši také nastěhovaly do vlasů!!!). Dobré je také preventivně vetřít do pokožky pár kapek tea tree oleje, který vši odpuzuje. A hlavně – nestydět se informovat okolí, pokud se u vás vši objeví, není třeba panikařit, v této situaci se určitě ocitl téměř každý. Důležité je na to upozornit pedagogy, případně rodiče dětí, s nimiž vaše dítě přišlo do styku, aby se zabránilo dalšímu šíření. Jedině takto se dá neustálému a opakovanému výskytu vší zabránit! Když už byla dcera starší, přemlouvala mě, abych to nikomu neříkala, obvykle jsem přesvědčování „že musím“ vzdala a pak tajně volala paní učitelce 😊).

V České republice není momentálně žádné registrované léčivo proti vši dostupné. V následujícím porovnání jsem tedy hodnotila pouze zdravotnické prostředky, s nimiž máme zkušenost a které dle mého názoru patří k nejprodávanějším.


 

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Hodnocení přípravků na vši

Řadit dle:
TOP cena
Cena: 275,- Kč 275 Kč / 100 ml

Hedrin ONCE Spray gel

Hedrin
100 ml

Forma přípravku 

gel 

Doba působení 

15 minut 

Součast balení

bez příslušenství

Určeno pro

Děti 6m+, těhotné i kojící ženy

Líbí se nám
  • krátká doba působení
  • mohou používat i alergici a lidé trpící na ekzémy
  • příznivá cena
  • snadná aplikace pomocí mechanického rozprašovače
Nelíbí se nám
  • neobsahuje LPF
  • vše bylo hodně mastné a mastnota se špatně vymývala z vlasů
  • velká spotřeba (dcera má dlouhé a husté vlasy, měli jsme na 1 použití)
  • chybí všiváček
Naše celkové
hodnocení:
70%
Názory uživatelů

vyzkoušeno, žádná sláva, chyběl hřeben na vyčesavani, naštěstí jsme doma měli z minula od jineho pripravku

Dáša
Průměrné hodnocení uživatelů je 3
Cena: 299,- Kč 299 Kč / 100 ml

Elimax Šampon proti vším

Elimax
100 ml

Forma přípravku 

šampon 

Doba působení 

15 minut 

Součast balení

všiváček

Určeno pro

děti 1+

Líbí se nám
  • krátká doba působení
  • obsahuje LPF
  • obsahuje všiváček (má dlouhé kovové zuby, dle mého názoru nejlepší pro dlouhé a husté vlasy, podobný typ jako u Parasine Rapid)
  • snadno se vymývá
  • příznivá cena
Nelíbí se nám
  • vysušuje pokožku
Naše celkové
hodnocení:
90%
Cena: 499,- Kč 499 Kč / 100 ml

Nyda plus proti vším a hnidám

Nyda
100 ml

Forma přípravku 

roztok 

Doba působení 

1 hodina 

Součast balení

všiváček

Určeno pro

Děti 0+, těhotné i kojící ženy

Líbí se nám
  • nemastí vlasy
  • obsahuje všiváček (ale s krátkými a plastovými zuby - pro nás zcela nevyhovující - škube vlasy)
  • snadné nanášení pomocí hřebenového aplikátoru
  • lehce se rozčesává (vhodný pro delší vlasy)
Nelíbí se nám
  • dlouhá doba působení
  • velká spotřeba (dcera má dlouhé a husté vlasy, měli jsme na 1 použití)
  • vyšší cena
  • neobsahuje LPF
Naše celkové
hodnocení:
70%
Názory uživatelů

dobre se nanasi, ale ze by sam od sebe zabral, ani nahodou, ditě se musi odvsivit rucne, jedno jaky pripravek pouzijete

Lucinka
Průměrné hodnocení uživatelů je 3
TOP Příslušenství
Cena: 325,- Kč 325 Kč / 100 ml

Parasine Rapid

Phyteneo
100 ml

Forma přípravku 

roztok 

Doba působení 

10 minut 

Součast balení

všiváček + ochranná čepice

Určeno pro

Děti 2+, těhotné i kojící ženy

Líbí se nám
  • obsahuje tee tree olej (odpuzuje)
  • obsahuje ochrannou čepici
  • příznivá cena
  • krátká doba působení
  • obsahuje složku Isopropyl myristate narušující povrch vší a hnid
  • obsahuje všiváček (má dlouhé a kovové zuby, dle mého názoru nejlepší pro dlouhé a husté vlasy, podobný typ jako u Elimaxu, tento je navíc vylepšen o spirávé zuby)
  • snadné nanášení přímo z lahvičky
Nelíbí se nám
  • neobsahuje LPF
Naše celkové
hodnocení:
95%
Názory uživatelů

od teto znacky jsem drive kupovala Parasine T15, mela jsem s nim dobrou zkusenost, kdyz nas vsi opet postihly :-(, chtela jsem koupit znovu, uz ho nemeli, ted se vyrabi tento, jedna se o skoro stejny pripravek, u noveho je navic cepice, coz je fajn, pokud bude treba koupim, ale doufam, ze uz ho nikdy nebudu potrebovat :-)

Gabča
Průměrné hodnocení uživatelů je 3
Cena: 349,- Kč 349 Kč / 100 ml

Paranit extra silný šampon

Paranit
100 ml

Forma přípravku 

šampon 

Doba působení 

5-10 minut 

Součast balení

všiváček

Určeno pro

děti 2+, dospělí

Líbí se nám
  • snadno se výmývá
  • krátká doba působení
  • obsahuje LPF
  • obsahuje všiváček (tento nám moc nevyhovoval - zuby jsou krátké)
  • snadné nanášení přímo z lahvičky
Nelíbí se nám
  • obsahuje pěnidlo (nedoporučuje se pro atopiky - dráždí)
  • vyšší cena
Naše celkové
hodnocení:
80%

A jaké je mé hodnocení přípravků na vši?

Při likvidaci vší je ze všeho nejdůležitější opravdu důslednost a trpělivost. Pokud nebudete důslední, vši se budou neustále vracet. Mezi nejnabízenější skupinu přípravků na vši patří zdravotnické prostředky. Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv přípravek, vždy je nutné vši i hnidy mechanicky odstranit. Účinné látky nepůsobí na zárodky ukryté v hnidách, proto se ošetření těmito přípravky musí provádět opakovaně, aby byly zlikvidovány i vši, které se vylíhly po prvním ošetření. Pouze v jednom případě jsem se dočetla, že přípravek (Parasine Rapid) obsahuje navíc složku Isopropyl myristate, která narušuje nejen povrch vší, ale také hnid, více zde.

Já bych při výběru vždy hledala takový přípravek, který obsahuje praktický všiváček - tady záleží na tom, jak husté a dlouhé vlasy vaše dítko má (u krátkých vlasů na všiváčku až tolik nezáleží), pokud je v balení obsažena i ochranná čepice, beru jako velké plus (dětem z hlavy přípravek tolik nestéká do očí atd.). Co se aplikace týče, praktičtější je za mě lahvička s aplikátorem (podobná jako u barvy na vlasy).  A u formy bych dala přednost roztoku, který se nanáší na suché vlasy a dítě tak nemusí sedět s namočenou hlavou ve vaně.

Každopodáně, pokud se vši vyskytnou, je třeba informovat školu nebo školku, aby se zabránilo dalšímu šíření. Stud není na místě. "Zavšivené" dítě do kolektivu určitě nepatří, je třeba se vší zbavit, teprve pak ho poslat třeba do školy, během následujích 2 týdnů je důležité pravidelně kontrolovat, zda se neobjevily nové vši.


A jaké jsou vaše zkušenosti s těmito přípravky? Máte nějaký tip nebo radu, jak se vší a hnid zbavit? Pokud ano, podělte se o ně s námi v komentářích níže.

Děkuji.

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi