Dětské sirupy na horečku – čím je nahradit?

manažerka Petra

Nevím jak vy, ale já jsem vždy měla v lékárničce minimálně dva druhy dětských sirupů proti horečce a bolesti. Jeden s obsahem paracetamolu a druhý s obsahem ibuprofenu. Ne, že bych je dětem podávala při každém „zafňukání“, ale měla jsem jistotu, že kdybych je nutně potřebovala třeba v noci, budu je mít po ruce. A že takových situací bylo!

Při horečce je důležité zajistit dítěti dostatek tekutin, aby nebylo dehydrované a udržovat ho v klidu.

Nikdy jsem si nemyslela, že v dnešní době může nastat podobná situace jako je tomu aktuálně a některé léky nebudou dostupné. A že by se jednalo o základní léky pro děti jako jsou sirupy na horečku , to by mě nenapadlo už vůbec!

Horečka nebo zvýšená teplota?

Pokud se tělesná teplota pohybuje v rozmezí 37 °C – 37,9 °C mluvíme o zvýšené teplotě. O horečku se jedná v případě zvýšení tělesné teploty nad 38°C. Jestliže dítě snáší horečku dobře, doporučuje se ji nesnižovat uměle, jestliže nepřesáhne 39°C. Horečka je přirozený způsob, kterým tělo vašeho dítěte bojuje s infekcemi. Při zvýšené teplotě je pro bakterie a viry obtížné přežít.

Jak snížit horečku bez léků?

Pokud se objeví horečka, je vždy dobré pokusit se o její snížení přirozenou cestou, ne vždy je nutné ihned podávat léky. Jak na to?

  • Snižte teplotu v místnosti a pořádně vyvětrejte.
  • Oblečte dítě do lehkých oděvů z přírodních materiálů, které snadněji odvádějí pot.
  • Dítě by mělo být v klidu, odpočívat, ideálně se vyspat a vypotit.
  • Zkuste tělo ochladit pomocí studených obkladů nebo zábalů.
  • Podávejte dítěti dostatek tekutin.
  • Pokud dítě nemá chuť k jídlu, není třeba ho nutit, důležité jsou hlavně tekutiny, z pokrmů jsou vhodné mírně osolené zeleninové nebo drůbeží vývary nebo ovoce.


    Já osobně na zábaly nedám dopustit, sice prvních pár okamžiků není příjemných, děti se zuby nehty brání, ale opravdu fungují. Zábaly nepoužívejte, pokud má dítě studené nebo promrzlé končetiny! Můžeme chladit celé tělo nebo jen některé části, způsobů je více:

    • Celkový zábal – prostěradlo nebo osušku namočíme do studené vody, vykroutíme a dítě zabalíme od podpaží po kolena, necháme 15 minut, ničím nepřikrýváme. Poté osušíme a lehce přikryjeme. Můžeme opakovat 3 x během 2 hodin.
    • Studený zábal podpaží, třísel, popřípadě čela a šíje – kousek látky nebo menší ručník namočíme do studené vody a přikládáme na uvedené části těla. Vyměňujeme po 15 minutách (je možné použít také zabalený led).
    • Octový zábal – bavlněné ponožky namočíme do octové vody (na půl litru vody asi 6 polévkových lžic octa), oblečeme na nohy a překryjeme suchými ponožkami. Nechte působit 15–20 minut.
    • Obklad z tvarohu – tvaroh zabalte do kapesníku, přiložte na čelo a nechte působit 20 minut. Můžete jim potřít také chodidla, omotat je látkou, nasadit suché ponožky a nechat působit.
    • Otírání houbičkou – dítě můžeme otírat houbičkou namočenou do vlažné vody v oblasti trupu, rukou a nohou.

    Co ale dělat, když zábaly nezabírají a sirup nebo čípek pro děti nemáme k dispozici? Pokud máme tablety určené pro starší děti, můžeme je rozdrtit a smíchat třeba se sladkým sirupem nebo čajem, aby jejich konzumace byla pro děti přijatelnější. Nevýhodou je, že rozdrcená tableta má nejen nepříjemnou chuť, ale také ostré okraje a její polykání je pro děti nekomfortní. Další nevýhodou proti sirupu je, že se při drcení tablety špatně odměřuje potřebná dávka. Co se drcení tablet pro dospělé týče, pak je o to více obtížnější trefit potřebnou dávku, proto odborníci podávání těchto léků nedoporučují.

    Acylpyrin dětem do 16 let určitě nepodávejte, přestože je dostupný i v šumivé podobě a jeho užívání by tak mohlo být teoreticky pro děti přijatelnější než ve formě tablet! Obsahuje totiž kyselinu acetylsalicylovou, která může vést ke vzniku Reyova syndromu.

    Horečka není důvodem pro okamžitou návštěvu lékaře, lékařskou pomoc však vyhledejte v těchto případech:

    • Dítě je mladší než 3 měsíce a má horečku 38 °C nebo vyšší.
    • Dítě je ve věku 3-6 měsíců a má horečku 39 °C nebo vyšší.
    • Dítě je dehydratované.
    • Dostaví se křeče (o febrilních křečích více zde).
    • Pokud se stav dítěte do 3 dnů nezlepší nebo pokud se mu přitíží.
    • Nepřestává plakat, případně má nějaké další problémy.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Co říci závěrem?

Děti už mám velké, takže se mě tato situace kolem nedostupných sirupů na horečku nebo čípků netýká, ale upřímně…jsem ráda, že podobnou situaci nemusím řešit. Já osobně bych asi byla hodně nervózní, kdybych při malých dětech v domácí lékárničce žádný z těchto přípravků neměla. Co vím ze svého okolí, hodně rodičů malých dětí si pro sirupy jezdí do sousedního Polska, kde jich zřejmě zatím mají dostatek, a dokonce lze v zahraničí za určitých podmínek vyzvednout léky i na lékařský předpis.

A jak to máte vy? Dotkl se vás tento problém osobně? Jak jste si poradili? Děláte dětem zábaly nebo máte jiné osvědčené tipy? Budu ráda, když se o ně poděláte v komentářích níže.

Děkuji a buďte vy i vaše děti zdrávi!

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi