Výběr dětské autosedačky, aneb v protisměru co nejdéle

mikrobiologická laborantka na MD Hanka

Naprosto jasně si vybavuji, když jsem během prvního těhotenství začala pořizovat věci pro miminko a byla zoufalá – jak se ve všech těch věcech mám vyznat a vybrat to správné?! Co vy? Podle čeho jste vybírali například autosedačku pro své děti? Bylo pro vás rozhodující, jaké má výsledky v testech, jak je bezpečná, jak vypadá nebo kolik stojí?

Dětská autosedačka je nezbytnou bezpečnostní výbavou při cestování s dětmi. Je povinná pro děti od narození až do po dosažení 150 cm výšky a 36 kilogramů váhy.

My, když jsme vybírali vajíčko, ve kterém si povezeme našeho prvorozeného syna z porodnice, strávili jsme tím dlouhou dobu. Ostatně, já celkově „trpím“ tím, že když vybírám věci, na kterých mi opravdu záleží, věnuji tomu hodně času. Nespokojím se s informacemi od prodejců, ale nastuduji si co nejvíce dostupných a relevantních materiálů a snažím se tomu sama co nejlépe porozumět. Jsem tedy poměrně náročný zákazník a chápu, že na někoho můžu působit dojmem – „ta, co ví všechno nejlépe“ 😊. U něčeho to úplně nehrotím, ale u věcí, které souvisí s bezpečností mých dětí, jsem naprosto nekompromisní.

Naše první autosedačka

I na značce záleží...První dětskou autosedačku – zmiňované vajíčko, jsme nakonec vybrali od norské značky BeSafe. Je to značka, která se už více než padesát let zabývá vývojem a výrobou vysoce kvalitních dětských autosedaček, podstupuje bezpečnostní testy navíc (Plus test – nejnáročnější testy autosedaček na světě) a její vize se ztotožňuje s tou naší – „žádné vážné zranění dětí při silničních nehodách“.

Když jsme asi v jedenácti měsících pro syna začali hledat pokračovací autosedačku, první poznatky, které jsme při našem „studiu“ získali, byly takové, že půjdeme určitě cestou protisměrné sedačky. Před těmi téměř pěti lety to byla ještě celkem rarita a v prodejnách na nás koukali vcelku zvláštně. Ale data a testy hovořily naprosto jasně – protisměr je několikanásobně bezpečnější! V severských zemích v protisměrných sedačkách cestují děti běžně do čtyř let a úmrtnost dětí při nehodách je tam nejnižší na světě!

Naše volba autosedačky po vajíčku

Zůstali jsme věrní značce BeSafe, která se právě na vývoj protisměrných sedaček hodně specializuje a pořídili čistě protisměrnou autosedačku BeSafe iZi Plus. V roce 2017, kdy jsme ji vybírali my, protisměrných sedaček zase tolik na výběr nebylo. Dokonce o nich nebylo ani moc informací. Teď už je to naštěstí o poznání lepší.

U nás v České republice jsou bohužel protisměrné sedačky stále spíše výjimkou, což je za mě velká škoda. Přitom, jak už jsem zmínila, v severských zemích (například ve Švédsku), jezdí děti v protisměrných sedačkách běžně alespoň do čtyř let. Jízda v protisměrné autosedačce je totiž až 5x bezpečnější než v té posměrné. A to je velký rozdíl, nemyslíte? Mimochodem, náš syn v čistě protisměrné sedačce jezdil bez dvou měsíců do pěti let naprosto bez problémů (měl cca 115 cm a 21 kg).

Proč je tolik bezpečnější protisměr?

  • Nejpravděpodobnější dopravní nehody jsou čelní střety.
  • Hlavička dítěte je nepoměrně větší vůči tělu (25 % tělesné hmotnosti oproti 6 % dospělého člověka) – během nárazu v sedačce po směru jde hlavička vpřed obrovskou silou a tělíčko na to ještě není anatomicky připravené.
  • V protisměrné sedačce velkou sílu nárazu pohltí sedačka (dítě se vlastně „jen“ vnoří do sedačky, hlavička nikam necestuje).

Studie hovoří jasně ve prospěch protisměrných autosedaček - osvětu o protisměrných sedačkách a jejich používání alespoň do čtyř let se snaží šířit například i světová odbornice na dětskou bezpečnost v dopravě – Lotta Jakobssonová. Provedla již řadu studií na základě nespočtu reálných dopravních nehod. Výsledek? Děti ve věku 2 až 4 let, které cestují v protisměrných sedačkách, jsou ohroženy fatálními následky nehod o polovinu méně než děti cestující v sedačce po směru jízdy!

Z osobní zkušenosti matky dvou dětí jezdících v protisměru můžu zodpovědně prohlásit – není. Dítě, které přechází rovnou z vajíčka, vlastně ani jízdu po směru nezná. Ve vajíčku většinou začíná být nevrlé, protože je mu tam už těsno, nic nevidí… Když syn přešel do pokračovací protisměrné sedačky, byl úplně nadšený. Na častý argument – „vždyť nic neuvidí“, můžu říct, že v pokračovací protisměrné sedačce na rozdíl od vajíčka vidí pěkně. Ne dopředu, ale bočními okýnky i zadním oknem vidí krásně. Hrozně ho vždy bavilo hlásit nám, kdo jede za námi 😊.

Co místo pro nohy v protisměrné autosedačce?

Další věc, co hodně lidí řeší, jsou skrčené nohy. Za nás – ani jeden ze synů s tím neměl problém. Naopak, myslím, že opření nožiček děti uvítají. Přeci jen v posměrné sedačce děti nedosáhnou na zem jako my dospělí, ale nožky jim visí v prostoru, což právě moc příjemné není. Nakonec i z testů vyplývá, že ke zranění nohou dochází daleko častěji právě v posměrných sedačkách. Zajímavé jsou například i závěry studií prováděných na základě velmi bohatých databází NHTSA z Ameriky, kdy v protisměrných sedačkách nedošlo k žádnému vážnému poškození nohou. Naopak, u posměrných sedaček šlo o nejčastější zranění.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Jaké jsou moje doporučení a tipy při výběru autosedačky?

  1. Před samotným výběrem dětské autosedačky si najděte kvalitní zdroje informací.
  2. Pusťte si nějaká videa z crash testů.
  3. Navštivte prodejnu, kde si budete moci sedačku vyzkoušet v autě i mimo něj.

Jakou autosedačku pro vaše děti používáte vy a podle čeho jste si ji vybrali? Máte protisměr? Slyšeli jste o jeho přednostech? Podělte se s námi o vaše zkušenosti a tipy do komentáře pod článkem.

Přeji mnoho spokojených kilometrů bez nehod!

podpis Hanka 

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Zobrazit diskuzi