Psychoterapeutická pomoc pro děti? Nyní i v Brně!

manažerka Petra

Závislost na počítačových hrách či na sociálních sítích? Úzkosti a neustávající strachy? Sebepoškozování? Problémy s autoritou? Poruchy příjmu potravy? Také máte pocit, že podobných problémů přibývá? Není to tak dlouho, co se mi dcera svěřila, že má podezření na anorexii u své nejlepší kamarádky a na sebepoškozování u spolužačky.

Rodiče mají tendence psychické problémy dětí zlehčovat, jestliže se však dostaví změny v chování, střídání nálad, úbytek na váze nebo problémy ve škole, měl by každý z nás zpozornět.

Psychické potíže jsou balvanem, který s sebou nesou dospělí, bohužel v poslední době roste rovněž počet dětí a teenagerů s psychickými potížemi. Důležité je v každém případě vyhledat pomoc. To však není úplně jednoduché, jak mi potvrdila maminka dceřiny kamarádky bojující s poruchou příjmy potravy, o které jsem se zmínila v úvodu. Tento problém začala řešit před 4 lety a najít odborníka v blízkém okolí nebylo vůbec snadné.  V současnosti je už situace lepší, nemusí se dojíždět až do Prahy, pomoc je nablízku i v moravské metropoli, kde se v říjnu otevřela pobočka psychologické a psychiatrické kliniky. Pokud třeba zrovna podobný problém řešíte, přečtěte si následující řádky, dozvíte se, s čím se odborníci nejčastěji setkávají, jak léčba probíhá a kdy je odborná pomoc na místě.

Léčba cizími léky? Ne!

Co dělají rodiče, když mají jejich děti psychické potíže? Nejčastěji se je snaží zlehčovat, děti se pak o to více uzavírají do sebe. Dalším nešvarem je shánění psychofarmak bez řádného vyšetření přes příbuzné a známé. „Napíšeš mi prosím recept na nějaká antidepresiva, třeba na Neurol či Xanx, Lexaurin či Oxazepam?“ Mnozí zatají, že má být příjemcem léků dospívající dítě, aby neměli ostudu. Jenže tudy cesta opravdu nevede, rozsah potíží se může zvyšovat a neléčený stav může ve výjimečných případech skončit fatálně. Léky smí předepsat dítěti nebo dospívajícímu jedinci pouze lékař na základě detailního vyšetření.

Stud není na místě

Mít strach, co řekne okolí? Stydět se za to, že dítě dochází na terapeutická sezení? V dnešní době zcela zbytečné, protože léčba je opravdu vzdálená od toho, co je vidět ve filmech z prostředí psychiatrických léčeben. Moderní postupy sázejí zejména na správné stanovení diagnózy a v rámci sezení je kladen důraz na nalezení příčiny a spouštěčů určitého chování nebo potíží. Rozhodně léčba nespočívá v předání receptu na sedativa či antidepresiva. Naopak k farmakologické léčbě se přistupuje jen výjimečně v nejzávažnějších případech.

Virtuální realita a meditace

Jak tedy samotná léčba probíhá? Na samotném začátku je nutná vstupní konzultace za přítomnosti zákonného zástupce. V rámci té se provádí rozhovor a testy, které více přiblíží potíže. Následně se stanovuje léčebný plán, který stojí povětšinou na psychoterapeutických sezeních, která doplňuje nácvik dechových cvičení. Ten může probíhat i za pomoci virtuální reality. Někdy je zapotřebí zahrnout rovněž meditace či logopedický trénink. Až v poslední řadě se přistupuje k předepsání vhodných léků, vždy se ale volí takové, které nezpůsobují další obtíže nebo závislost.

Závislost i poruchy příjmu potravy

S jakými problémy se mohou rodiče na dětského psychologa Brno obrátit? Kontaktovat psychoterapeutické centrum se doporučuje vždy, když si neví rodič rady a jeho dítě trpí přílišnými obavami, úzkostmi nebo panickými atakami. Současně se radí vyhledat pomoc, když je dítě přílišně smutné a nedokáže překonat určitá osobní traumata. Nezbytné je podat dítěti pomocnou ruku u závislostí, kdy nemusí jít o alkohol či drogy, ale rovněž při každodenním mnohahodinovém trávení času na sociálních sítích a internetu. Bezesporu se bez pomoci neobejdou teenageři při poruchách příjmu potravy, v případě mentální anorexie, bulimie nebo záchvatovitého přejídání.

Slovníček pojmů

všechny pojmy

Nestyďte se vyhledat odbornou pomoc

Za sebe musím říct, že jsem naštěstí se svými dětmi nic podobného řešit nemusela, ale opravdu ze svého okolí vím, že to není nic neobvyklého, a až mě překvapuje, kolika dětí se podobné problémy týkají. Buďte opravdu na pozoru, problém se může vyskytnout kdykoliv, i když si tisíckrát říkáte, že vás se něco takového netýká. U kamarádky mé dcery s anorexií to nikdo nečekal, krásná holka, jedničkářka, nikdy neměla ani gram navíc, natož problém s nadváhou...

A pokud jste v obdobné situaci, držím palce, aby vše dobře dopadlo!

podpis Petra

Narazili jste na chybu? dejte nám vědět

Jaká je Vaše zkušenost?

Buďte první, kdo přidá komentář.